Η μεταβλητότητα επανήλθε και ενδέχεται να αποκτά όλο και πιο σημαντικό ρόλο όσο το έτος προχωρά. Το περιβάλλον στις αγορές μεταβάλλεται προς μια διαφορετική κατάσταση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν την επεκτατική νομισματική πολιτική. Η βασική μας εκτίμηση είναι ότι η ΕΚΤ θα αποσύρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεταξύ Σεπτεμβρίου και τέλους του τρέχοντος έτους. Η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκιά της τρεις ή και τέσσερις φορές κατά το 2018 και άλλες δύο φορές το 2019, ενώ συνεχίζει την πολιτική μείωσης του ισολογισμού της. Ακόμα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) μπορεί να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική όταν ο υποκείμενος πληθωρισμός υπερβεί το 1%.
Αυτές οι μεταβολές στη νομισματική πολιτική θα ωθήσουν πολλούς επενδυτές να διαμορφώσουν την αντίληψη ότι θα εφαρμοστεί μια πιο συμβατική νομισματική πολιτική. Παράλληλα, οι μακροοικονομικές προοπτικές για τα προσεχή τρίμηνα παραμένουν ευοίωνες, με τη συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη να συνεχίζεται, πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο και να περιορίσει τη μεταβλητότητα.
Η πρόσφατη πτώση των τιμών των επιθετικών επενδυτικών στοιχείων και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ομολογουμένως δεν αποδίδεται σε κάποια επιδείνωση των υποκείμενων θεμελιωδών δεδομένων, τα οποία παραμένουν εύρωστα τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε εταιρικό. Πιθανώς, προέρχεται από την αντίληψη ότι προσεγγίζουμε το τέλος των εξαιρετικά επεκτατικών νομισματικών πολιτικών, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τοποθετήσεις σε στοιχεία ρίσκου και τη γενικευμένη αισιοδοξία.
Υποβαθμίσαμε τις θέσεις μας σε 10ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα (bunds) από ήπια σε μέτρια μειωμένες. Η ευρωστία των μακροοικονομικών στοιχείων και το γεγονός ότι κινούμαστε προς το τέλος της άκρως επεκτατικής πολιτικής έχουν ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των ομολόγων. Επιπλέον, μειώσαμε τις θέσεις μας στο real estate από ήπια αυξημένες σε ουδέτερες. Κοιτώντας μπροστά, διατηρούμε μια θετική στάση ως προς τις μετοχές λόγω των θεμελιωδών στοιχείων που διαμορφώνουν ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον με ανάπτυξη σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες και στους τομείς της οικονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος ύφεσης κατά το προσεχές 12μηνο είναι πολύ μικρός.
Από ιστορικής άποψης, οι υφέσεις ήταν η μόνη αιτία που μετέβαλε μια ανοδική αγορά (Βull market) σε καθοδική αγορά (Βear market). Ομως δεν σημαίνει ότι η πορεία στις αγορές των μετοχών θα είναι χωρίς αναταράξεις. Αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα, καθώς η νομισματική πολιτική σταδιακά βγαίνει από την περίοδο των ακραία επεκτατικών μέτρων. Η πορεία των στοιχείων που αφορούν τον πληθωρισμό θα καθορίσει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και προφανώς απαιτούν εγρήγορση.
Ο κ. John Buckley είναι επικεφαλής χρηματοοικονομικής ανάλυσης της NN Investment Partners.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ