«Ολα έχουν τελειώσει». Αυτή την ομολογία ήττας φαίνεται να παραδέχεται πλέον ο Κάρλες Πουιτζδεμόν, όπως μαρτυρούν τα γραπτά μηνύματα που έστειλε από το κινητό του τηλέφωνο προς τον πρώην υπουργό Υγείας Τόνι Κομίν και τα οποία διέρρευσαν στον ισπανικό Τύπο.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έφεραν στο φως η εφημερίδα «La Vanguardia» και το τηλεοπτικό δίκτυο Telenico, ο αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες ηγέτης των καταλανών αυτονομιστών φέρεται σε αυτά τα μηνύματα να παραδέχεται «νίκη» της κυβέρνησης της Μαδρίτης, ενώ κάνει λόγο για προδοσία «εκ των έσω», σε μια σαφή αναφορά για τα όσα διαρρέουν περί αντικατάστασής του.
Τα μηνύματα –την αυθεντικότητα των οποίων επιβεβαίωσε ο Πουιτζδεμόν –εστάλησαν στον πρώην υπουργό του έπειτα από μια συνέντευξη του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ρεπουμπλικανικής Καταλανικής Αριστεράς (ERC) Ζοάν Ταρδά, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει τον Πουιτζδεμόν ως «βαρίδι», ενώ λέει ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να απομακρυνθεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης για το καλό της Καταλωνίας.

«Αποδιοπομπαίος τράγος»

«Οι δικοί μας μάς έχουν θυσιάσει, τουλάχιστον εμένα. Εσείς –ελπίζω και εύχομαι –ότι θα γίνετε υπουργοί, εγώ είμαι ήδη ο αποδιοπομπαίος τράγος» γράφει ο Πουιτζδεμόν σε ένα από αυτά τα μηνύματα που ήρθαν στο φως, ενώ παραδέχεται ότι το σχέδιο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι «θριαμβεύει».
«Ξαναζούμε τις τελευταίες μέρες της Καταλωνίας. Ελπίζω τουλάχιστον να βγουν όλοι από τη φυλακή, αλλιώς θα πρόκειται για μια ιστορικής διάστασης γελοιότητα» συμπληρώνει σε άλλο sms ενώ στο τελευταίο του μήνυμα ο Πουιτζδεμόν γράφει πως «δεν γνωρίζω πόσο θα ζήσω ακόμη, όμως θα αφιερώσω τη ζωή μου για να εξηγήσω τι συνέβη την τελευταία διετία και να προστατεύσω την υστεροφημία μου. Μου έχουν κάνει πολύ κακό οι φήμες και τα ψέματα που υπέμεινα για τον κοινό μας στόχο».

Πολιτικό θρίλερ

Είχε προηγηθεί ένα θρίλερ για το κατά πόσον ο αυτοεξόριστος Πουιτζδεμόν μπορεί να ορκιστεί μακρόθεν ή διά αντιπροσώπου ως πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης και να κυβερνά από τις Βρυξέλλες μέσω τηλεδιασκέψεων. Η απαγόρευση της Δικαιοσύνης δεν άργησε να έρθει, με το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφαίνεται ότι για να αναδειχθεί ηγέτης της περιφέρειας ο φυγόδικος Πουιτζδεμόν πρέπει να έχει αφενός φυσική παρουσία και αφετέρου άδεια από τον δικαστή, ώστε να είναι παρών στη διαδικασία.
Ετσι, και ενώ όλοι ήλπιζαν σε μια εκλογική διαδικασία για τον διορισμό του Πουιτζδεμόν, έστω και ερήμην του, ο πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου Ρότζερ Τορέντ έβαλε φρένο, αναστέλλοντας τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, παραβιάζοντας τον κανονισμό της τοπικής βουλής που έθετε διορία ως τις 31 Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η κίνηση αυτή του Τορέντ ερμηνεύτηκε από πολλούς ότι πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση των απειλών του Μαριάνο Ραχόι αλλά και για να κερδίσει χρόνο (εξ ου και δεν όρισε νέα ημερομηνία), πλην όμως ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί άλλος υποψήφιος στη θέση του Πουιτζδεμόν για την ανάληψη καθηκόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο αυτοεξόριστος αυτονομιστής ηγέτης «διατηρεί κάθε δικαίωμα στον διορισμό του και είναι ο μόνος υποψήφιος για τη θέση αυτή».

Καμία απάντηση

Καθώς παρατείνεται το κυβερνητικό δράμα στη Βαρκελώνη, το αποσχιστικό κίνημα βλέπει να δημιουργείται ήδη το πρώτο του ρήγμα. Από τη μια, μερίδα βουλευτών διαμαρτύρονται για την αναβολή της ψηφοφορίας διορισμού του Πουιτζδεμόν, υποστηρίζοντας ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να είναι έρμαιο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, και από την άλλη, πολλοί θεωρούν ότι αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή λύση.
Ενδεικτικά της διάσπασης που φαίνεται να διαμορφώνεται εντός του κυβερνητικού συνασπισμού είναι τα όσα ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής σχετικά με το ότι ο Τορέντ επιχείρησε πολλές φορές να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πουιτζδεμόν για να πληροφορηθεί τα σχέδιά του, όμως ο τελευταίος δεν του απάντησε ποτέ και κοντινά πρόσωπα του τελευταίου να δικαιολογούν αυτή του τη στάση, λέγοντας ότι δεν απαντά σε άγνωστα τηλέφωνα.
Νέες κάλπες;
Την ίδια ώρα, δεν έχει αποκλειστεί ακόμη και το σενάριο νέας προσφυγής στην κάλπη, γεγονός που θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την αστάθεια. Οπως υποστηρίζουν οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος τους, ως λύση στο αδιέξοδο προτάσσουν την παραίτηση του Πουιτζδεμόν και την εύρευση άλλου υποψηφίου με στόχο να σχηματιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα κυβέρνηση.
Αυτό εξάλλου φαίνεται να επιθυμεί και μεγάλη μερίδα πολιτών της Καταλωνίας που επικρίνει τον αυτοεξόριστο ηγέτη και υποστηρίζει ότι πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία για να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Στον αντίποδα, οι πιο σκληροπυρηνικοί αυτονομιστές εμμένουν στην πεποίθησή τους ότι η περιφέρεια θα αυτονομηθεί και σύντομα ο Πουιτζδεμόν θα γυρίσει στη Βαρκελώνη για να αναλάβει καθήκοντα.
Ο ίδιος πάντως, πιστός στις πολιτικές του «κωλοτούμπες», διαβεβαίωσε τους οπαδούς του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι η πολιτική του καριέρα δεν έχει ακόμη τελειώσει, παρά τα sms που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και στα οποία παραδέχεται ότι το καταλανικό όνειρο μπορεί να περιμένει.

HeliosPlus