Αμοργός, απόκρυμνες πλαγιές, μονή της Χοζοβιώτισσας που μοιάζει με άσπρο λεκέ κολλημένη σε βράχο, απέραντο γαλάζιο. Τώρα, χρόνια μετά την ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν, το «Απέραντο γαλάζιο» αποτελεί έμπνευση και για μια εγχώρια παραγωγή.
Το ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτριας Μάρως Αναστοπούλου «Τα σημάδια του Ουρανού» συνεχίζει το ταξίδι του σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάνοντας μία στάση στον κινηματογράφο Άστορ στις 11 και 12 Μαρτίου. Η πρώτη του προβολή έγινε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε από την Διεθνή Επιτροπή Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci.
Πρόκειται για μια ιστορία που περιγράφει τη ζωή δύο ανθρώπων στην απόμακρη Αμοργό. Ο καπετάν Κωνσταντής και ο Λεωνίδας ο βοσκός έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή σε αυτή τη μικρή κοινωνία και μοχθούν καθημερινά, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν και τη ζωή με έναν δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.
Η κυρία Αναστοπούλου, βρέθηκε στην Αμοργό, έζησε από κοντά την καθημερινότητα του νησιού και το γοητευτικό μα συνάμα άγριο σκηνικό του της έδωσε το ερέθισμα για να δημιουργήσει την ιστορία. Εντυπωσιάστηκε από το τοπίο και ήρθε σε επαφή με τους ντόπιους και την ντοπιολαλιά τους. Έτσι, λοιπόν, δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τη ζωή των ανθρώπων σε κάποιο νησί των Κυκλάδων.
Παρόλο που οι δύο πρωταγωνιστές δεν γνωρίζονται, καθοριστική παράμετρος και κοινός παράγοντας της καθημερινότητάς τους είναι τασημάδια του ουρανού.«Η ζωή και η διαβίωση των δύο αυτών ανθρώπων είναι το κεντρικό θέμα, ένας άξονας που διέπει την ταινία. Από την πλευρά τους, τα «σημάδια» είναι ένας ιστός που συνδέει όλη την ταινία, είναι σκηνές ενδιάμεσα», όπως ανέφερε στο ΒΗΜΑ η σκηνοθέτις.
Οι κάτοικοι αυτού του νησιού κουβαλούν γνώσεις αιώνων ως προς την πρόβλεψη του καιρού. Οργανώνουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους με βάση τα σημάδια του ουρανού, τους ανέμους, τα αστέρια, τα σύννεφα και τη θάλασσα. Για τους ίδιους, ο αέναος κύκλος της ζωής ισοδυναμεί με τον κύκλο των εποχών, τη γέννηση και τον θάνατο, αλλά και με μια διαρκή υπενθύμιση της απλής ομορφιάς που πλέει ανενόχλητη γύρω μας.
«Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, παρατηρούσα ότι τα σημάδια αυτά πραγματικά καθορίζουν την καθημερινότητά τους και επηρέαζαν ακόμα και το δικό μας πρόγραμμα των γυρισματων. Οι ίδιοι λένε ότι ορισμένες φορές βγαίνουν αληθινά και παράλληλα χρησιμοποιούν διάφορα στοιχεία για να δουν τον καιρό. Εντυπωσιακό είναι ότι κοιτάνε τον ουρανό και με πολύ απλά σημάδια, αλλά καθόλου ευδιάκριτα για εμάς, μπορούν να προβλέψουν καποια πράγματα για τον καιρό», συμπλήρωσε η κυρία Αναστοπούλου.
Το ντοκιμαντέρ «Τα σημάδια του Ουρανού» θα προβληθεί στις 11 και 12 Μαρτίου, (16:00) στον κινηματογράφο Άστορ, Σταδίου 28. Η διάρκεια του είναι 70 λεπτά, έχοντας ως πρωτότυπη γλώσσα τα ελληνικά και υπότιτλους στα αγγλικά.
Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ. Πρόκειται για μια παραγωγή της Pangaia Pictures, ενώ εκτός από τη Μάρω Αναστοπούλου, συνεργάστηκαν οι Γαβριήλ Λουκέρης (μοντάζ), Λέανδρος Ντούνης (ήχος), Κώστας Ματίκας (μουσική και διεύθυνση φωτογραφίας).