«Εξαιρετική επιτυχία» χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup, λόγω των αντιμέτρων, ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή την Παρασκευή, σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρό του τον πρόεδρο της ΝΔ: «Πού είναι ο κ. Μητσοτάκης; Δεν έχει άποψη; Αν θέλει να ρωτήσει για το Eurogroup, θα περιμένω εδώ έως το βράδυ για να του απαντήσω» τόνισε.
«Έχει κρυφτεί ο Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες. Είμαι εδώ να απαντήσω σε όποιες ερωτήσεις έχει, όπως και κάθε άλλος. Δεν μπορεί να κάνει μια γραπτή δήλωση; Δεν μπορεί να πει μια άποψη; Την προηγούμενη εβδομάδα δεν μας έλεγε ότι οδηγούμε τη χώρα στο γκρεμό; Το έβαλε στα πόδια. Ας εμφανιστεί, κι εγώ περιμένω εδώ μέχρι το βράδυ να του απαντήσω» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Απαντώντας στην ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Τόσο τα μέτρα επιβάρυνσης λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προτείνουν οι δανειστές, όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προτείνουμε εμείς, θα ψηφιστούν ταυτόχρονα στη Βουλή και κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα τελεί υπό αίρεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στο Eurogroup συνομολογήθηκαν οι αρχές για να υπάρξει συμφωνία αφού καταλήξουν τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα επιστρέψουν μέσα την επόμενη εβδομάδα.
«Από την αρχή των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση λέει ότι η πορεία της οικονομίας αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται λήψη νέων μέτρων γιατί θα εμποδιστεί η ανάπτυξη. Κι όταν είπα ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περαιτέρω λιτότητα, με λοιδορήσατε και με είπατε ψεύτη. Αυτή η θέση έγινε σεβαστή από όλους. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού, έγιναν σεβαστές» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Έκανε, δε, λόγο για «σημαντική μεταστροφή όλων των θεσμών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και επικέντρωση των διαπραγματεύσεων σε αυτό που αποκαλούν αλλαγή στο μίγμα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα».
«Αν με ρωτάτε, αν συμφωνώ στη αλλαγή πολιτικής, θα σας πω όχι, αλλά όταν πας σε διαπραγμάτευση θα αναγκαστείς να κάνεις και κάποιες υποχωρήσεις. Αλλά μέχρι τώρα χάναμε, τώρα πετύχαμε έντιμο συμβιβασμό. Συμφωνήθηκε μετά από 7 χρόνια να αφήσουμε πίσω την αρχή της λιτότητας και να προωθήσουμε πολιτικές που θα ενισχύουν την παραγωγή νέου πλούτου, την εργασία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον η «παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 3,6 ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος» και επισήμανε ότι «οι όποιες μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν από 1/1/19 με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».
«Για κάθε ευρώ επιβάρυνση από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνση από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς» τόνισε και πρόσθεσε ότι ούτε τα μέτρα, ούτε τα αντίμετρα τελούν υπό την αίρεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
«Τόσο τα μέτρα επιβάρυνσης, όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης θα ψηφιστούν ταυτόχρονα στη Βουλή και κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα τελεί υπό αίρεση. Δεν μπορούν να ψηφίζονται υπό αίρεση μέτρα από την Ελληνική Βουλή. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από 1/1/19 και βασίζονται σε προβλέψεις για στόχους και όχι σε αποτελέσματα» παρατήρησε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:
«Εάν ληφθούν, για παράδειγμα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 θα υπάρξει ισόποσος δημοσιονομικός χώρος για μέτρα ελάφρυνσης. Αρκεί η οικονομία μας να συνεχίσει εντυπωσιακή πορεία της».
«Με τις τελευταίες εξελίξεις και με το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20 Μάρτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε εδώ και να αντιπαρατιθέμεθα για τα σημαντικά που είναι πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα δημιουργηθεί νέος πλούτος, πώς θα προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία, πώς η χώρα θα βγει από την επιτροπεία» τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Δεν θριαμβολογούμε αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε την ικανοποίησή μας, καθώς ακούσαμε από τα χείλη των θεσμών ότι σταματά ο φαύλος κύκλος λιτότητας μετά από 7 χρόνια».
«Δεν μπορώ να είμαι φειδωλός στα συγχαρητήρια στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη και όλη τη διαπραγματευτική ομάδα για το αποτέλεσμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να βάλει τέλος στη φημολογία περί ρήξης στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με το Μέγαρο Μαξίμου και σε προβλήματα στη συνεργασία μεταξύ Τσακαλώτου και Χουλιαράκη.
Είναι «παγκόσμιο φαινόμενο να λέμε θα δώσουμε πίσω λεφτά, αφού τα κόψουμε» τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης κατά την τοποθέτησή του και πρόσθεσε ότι τα αντίμετρα δεν αποτελούν εγγύηση για εκείνους που λόγω της μείωσης του αφορολόγητου θα χάσουν έναν ακόμη μισθό.