Ο μόνος ελπιδοφόρος τομέας της ελληνικής οικονομίας είναι αυτός του τουρισμού.
Σύμφωνα με αναφορές τραπεζικών στελεχών που παρακολουθούν στενά την πορεία και τις προοπτικές των εγχώριων ξενοδοχειακών μονάδων καταγράφεται αύξηση κατά 30% στις προκρατήσεις των διεθνών τουριστικών γραφείων.
Πράγμα που δικαιολογεί υπεραισιοδοξίες προβλέψεις για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία. Σε σημείο που να επικρατεί ανησυχία για τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του αυξανόμενου κύματος τουριστών το προσεχές καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επικρατεί πυρετός προετοιμασίας στην ευρύτερη ταξιδιωτική αγορά καθώς το Πάσχα των καθολικών πέφτει νωρίς και αναμένεται να ανοίξει ταχύτερα η αγορά.
Ήδη οι αεροπορικές εταιρίες αναζητούν τρόπους να καλύψουν την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση της ζήτησης. Συγκεκριμένα η Αegean σκοπεύει να νοικιάσει αεροσκάφη προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας τουριστικής περιόδου.
Οι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί ενισχύονται από τις επικρατούσες εκρηκτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.
Τα τρομοκρατικά γεγονότα στη γειτονική Τουρκία περιορίζουν το ενδιαφέρον για διακοπές στη γείτονα και η τουριστική ανάκαμψη της Αιγύπτου, της Τυνησίας και άλλων βορειοαφρικανικών χωρών αργεί επίσης σχεδόν για τους ίδιους λόγους. Έτσι τα ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά γραφεία προκρίνουν την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία για τις διακοπές των πελατών τους.
Με άλλα λόγια μέσα στον ορυμαγδό της κρίσης η ελληνική τουριστική βιομηχανία στέλνει ισχυρά σήματα αισιοδοξίας. Γεγονός που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε δεόντως για συνολικότερη παραγωγική ανασυγκρότηση.
Σε μια άλλη χώρα ορθολογικώς λειτουργούσα όλοι οι παράγοντες θα έσπευδαν να συντονιστούν με το αυξανόμενο τουριστικό κύμα και να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να πιεστούν οι ξενοδόχοι ώστε να χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελληνικά τρόφιμα, φρούτα ,λαχανικά και ποτά για την εξυπηρέτηση της πελατείας τους. Και μάλιστα να καταστήσουν την ελληνική γαστρονομία πλεονέκτημά τους και προς πώληση αγαθό.
Ενδεχόμενος συντονισμός παραγωγών, ξενοδόχων , ναυτιλιακών, αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιριών θα πολλαπλασίαζε τα οφέλη για την ελληνική οικονομία, καθώς θα επέτρεπε μερική υποκατάσταση των εισαγωγών και θα έδιδε κίνητρα για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.
Η αναμενόμενη τουριστική έκρηξη προσφέρει μοναδική ευκαιρία. Αρκεί να το καταλάβουν και οι αρμόδιοι του τουρισμού, του πολιτισμού, της ναυτιλίας ,των μεταφορών, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και λοιπών συγγενών τομέων.