Ενώ στελέχη της κυβέρνησης μιλάνε για τη μεγάλη επιτυχία της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι οικονομολόγοι Giada Giani, Guillaume Menuet, Christian Schulz και Antonio Montilla της αμερικανικής τράπεζες Citigroup, σε σημείωμα τους με τον σκωπτικό τίτλο «New Debt Relief for Greece – Really?» (Νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – Μιλάτε σοβαρά;), εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ βλέπει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 250% το 2060 η ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες δεν κάνει σίγουρα την διαφορά ως προς την βιωσιμότητα του. Καθώς μάλιστα την επόμενη 10ετία το ελληνικό χρέος θα αυξάνει αντί να μειώνεται ενώ η διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ θα εντείνει την λιτότητα, η Citi δεν αποκλείει η πολιτική αποδυνάμωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει και την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών εκείνων που έχουν μπροστά τους εκλογικές αναμετρήσεις το 2017.
Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο θα εμφανίζει κάποια αποτελέσματα μετά το 2030, το μεγαλύτερο μέρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (περίπου 14% του ΑΕΠ) θα προέλθει από την ανταλλαγή τίτλων κυμαινόμενου επιτοκίου του EFSF / ESM που έχουν εκδοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με τίτλους σταθερού επιτοκίου και παράταση λήξης τους κατά περίπου 4 χρόνια (στα 32,5 χρόνια), ενώ άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τροποποιήσεις των στρατηγικών χρηματοδότησης του ESM / EFSF.
Η όποια μικρή επίπτωση για τους δανειστές από την παραίτηση του περιθωρίου επιτοκίου του 2% στα δάνεια των 11,3 δισ. ευρώ το 2017, δηλαδή περίπου 220 εκατ. ευρώ.