Η Ευρωζώνη πρέπει να ακολουθεί μία δημοσιονομική πολιτική που θα συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική, αναφέρει έγγραφο αξιωματούχων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, το οποίο ετοιμάσθηκε για τη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες, σήμερα και αύριο, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
«Η δημοσιονομική πολιτική στο επίπεδο της Ευρωζώνης είναι αναγκαία για να συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική στην ενίσχυση της ζήτησης, ιδίως των επενδύσεων, και για την έξοδο από τον χαμηλό πληθωρισμό, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους» σημειώνει το έγγραφο, το οποίο είναι σε γνώση του Bloomberg.
Το έγγραφο ετοιμάσθηκε στον απόηχο της πρότασης που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα για μία δημοσιονομική στήριξη της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη -περίπου 50 δισ. ευρώ- με τη Γερμανία, στην οποία αντιστοιχεί το 29% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, να πρέπει να κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια.
Ωστόσο, από το έγγραφο των αξιωματούχων των υπουργών Οικονομικών διαγράφηκε μία προηγούμενη αναφορά ότι η δημοσιονομική στήριξη 0,5% του ΑΕΠ είναι «ένας συνετός και ρεαλιστικός στόχος», σηματοδοτώντας τον διχασμό που προκάλεσε η σύσταση της Κομισιόν, σημειώνει το Bloomberg.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε τον περασμένο μήνα ότι έχει έρθει ο καιρός για μία θετική δημοσιονομική στάση στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι οι χώρες που έχουν «επαρκές δημοσιονομικό περιθώριο» πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους μεσοπρόθεσμα και να επενδύουν, ιδιαίτερα στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, της ενεργειακής μετάβασης και των μεταφορών.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε μάλιστα, όταν ανακοίνωσε τη σύσταση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ότι «η Επιτροπή ενεργεί όπως ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης και ίσως μια μέρα θα είναι (υπουργός Οικονομικών). Αν και ορισμένοι στην Ευρώπη έχουν ζητήσει μία πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ως συμπλήρωμα της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η ΕΚΤ, η Γερμανία, που έχει πλεόνασμα 18,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, ηγείται μίας ομάδας σκληροπυρηνικών χωρών που αντιδρούν στην πρόταση της Κομισιόν».
«Εναπόκειται στις χώρες που έχουν πλεόνασμα να αποφασίσουν οι ίδιες αν θα το διαθέσουν τώρα ή στο μέλλον ή αν θα το χρησιμοποιήσουν για τη μείωση του χρέους τους» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους στη Χάγη. «Η Επιτροπή μπορεί να μας συμβουλεύει, η Επιτροπή μπορεί να αυτοαποκαλείται υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αλήθεια» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν την αδυναμία της Ευρωζώνης, ενώ ο ΟΟΣΑ συνέστησε τη χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών στην Ευρώπη, για την ενίσχυση των επενδύσεων.