Μπορεί ο τουρισμός να είναι τομέας με μεγάλη δυναμική στη χώρα, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, ωστόσο οι φορολογικές επιβαρύνσεις του τελευταίου χρόνου έχουν επιφέρει απώλεια πάνω από 10% στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.
«Οι νέοι φόροι εξανεμίζουν ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας» υπογραμμίζει μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, η οποία επιτεύχθηκε από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων με την εσωτερική υποτίμηση.
Ετσι η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση παραμένει αρνητικός παράγοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας καθώς πλήττεται από τους έμμεσους όσο και από τους άμεσους φόρους.

«Η Ελλάδα σαφέστατα έχει γίνει πιο ακριβή λόγω της φορολογίας»
τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν διαφοροποιηθούν οι φορολογικοί συντελεστές από το 2017 ή το αργότερο το 2018, για να κυμανθούν στον μέσο όρο των ανταγωνιστών, η δυναμική του ελληνικού τουρισμού θα χαθεί. «Αν το πακέτο είναι πιο ακριβό, απλά δεν έρχεται ο ταξιδιώτης», ενώ τα προβλήματα θα ενταθούν όταν «ανοίξουν» οι γειτονικοί προορισμοί της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Πληγή η φοροδιαφυγή και οι «γκρίζες» μισθώσεις


Ακριβώς λόγω της υπερφορολόγησης ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι αυτή την ώρα διαφεύγουν της φορολογίας 500 εκατ. ευρώ έσοδα, τα οποία προκύπτουν από «γκρίζες» μισθώσεις καταλυμάτων (270 εκατ.), ενώ η απώλεια ΦΠΑ από μη έκδοση αποδείξεων εκτιμάται σε 230 εκατ. ευρώ.
«Εχασα το στοίχημα με τον Πρωθυπουργό»


Ωστόσο η φράση του κ. Ανδρεάδη «έχασα το στοίχημα με τον Πρωθυπουργό» δείχνει ότι και εφέτος ο ελληνικός τουρισμός πάει για ένα νέο ρεκόρ. «Η τουριστική κίνηση εφέτος θα είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 6% καθώς οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και ο Ιούλιος ανέτρεψαν την εικόνα του πρώτου εξαμήνου. Χρωστάω στον Πρωθυπουργό ένα τραπέζι» δήλωσε δημόσια.
Η ομολογία αυτή και τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΤΕ δείχνουν ότι και το 2016 θα είναι μια θετική χρονιά.
Οι διεθνείς αφίξεις θα ξεπεράσουν τους 25 εκατ. τουρίστες, αυξημένες κατά 6% συνολικά (οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες, εκτός κρουαζιέρας) και τα έσοδα θα ενισχυθούν κατά 6,4%, φθάνοντας τα 14,55 δισ. ευρώ.
Στο 1ο τεύχος της νέας σειράς μελετών του «Ελληνικός τουρισμός –Εξελίξεις και προοπτικές» το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ υπολογίζει επίσης ότι το 2016 οι διανυκτερεύσεις θα διαμορφωθούν στα 195 εκατ., αυξημένες κατά 5,4%, και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι θα ενισχυθεί οριακά αγγίζοντας τα 581,9 ευρώ από 579,6 ευρώ το 2015.
Καλύτερη η κίνηση της «τελευταίας στιγμής»


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η εφετινή περίοδος εξελίσσεται πιο θετικά, μια και η κίνηση της τελευταίας στιγμής είναι καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, παρά τους διεθνείς αρνητικούς παράγοντες. Τα πρώτα στοιχεία για τον Ιούλιο δείχνουν διψήφια ποσοστά αύξησης στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, ενώ οριακά θετικό είναι και το πρόσημο στις ως τώρα πτωτικές οδικές αφίξεις.
Οι απώλειες όμως στις επιχειρήσεις είναι αισθητές καθώς το 90% των ξενοδοχείων κινείται με ζημιές, όπως υποστηρίζει ο κ. Ανδρεάδης, μια και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα στερήσει από τις επιχειρήσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, στην εστίαση, στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ