Τη δρομολόγηση 15 σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων στην επικράτεια, τη νομοθετική παρέμβαση για τη σκιώδη οικονομία, αλλά και την αναδιοργάνωση υπουργείου και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά.

Στην εφ’ όλης της ύλης πρώτη της συνέντευξη η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε σε πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ανοδική τάση των κρατήσεων για τη φετινή περίοδο με αυξήσεις από 4% έως 30% από όλες τις αγορές, με εξαίρεση τις Κάτω Χώρες. Σημείωσε επίσης τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για το πεντάμηνο τα οποία δείχνουν αύξηση 5% στις διεθνείς αφίξεις, όπως αντίστοιχα και τα στοιχεία του Ελευθέριος Βενιζέλος για το εξάμηνο (5% σε ξένους επιβάτες). Ειδικότερα για την αγορά της Ρωσίας, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν απώλειες κρατήσεων όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα στην έκδοση βίζας, καθώς οι Tour Operators μετακίνησαν ταξιδιώτες σε άλλους προορισμούς και σε κάποιους η μείωση έφθασε στο 30%. Εκτίμησε ωστόσο ότι θα’ ναι θετική οποιαδήποτε αύξηση από τη Ρωσία πάνω από 650.000 ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τη χώρα το 2015.

Η ίδια τόνισε ότι μέσα στον Ιούλιο αναμένεται για διαβούλευση και ψήφιση το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μισθώσεις κατοικιών στο πλαίσιο της σκιώδους οικονομίας (sharing economy), το οποίο διαμορφώνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Ενώ υπογράμμισε και τον διπλασιασμό των κονδυλίων, ύψους 20 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας και του τουρισμού στο εξωτερικό, με τη διαχείρισή τους να γίνεται από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ειδικότερα για τις τουριστικές επενδύσεις ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας, τόνισε ότι η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για 11 Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, εκ των οποίων για δύο έχει εκδοθεί άδεια δόμησης (Λακωνία, Κέα), για τέσσερα έχει βγει η σχετική ΚΥΑ (δύο στην Κέρκυρα, Μήλος, Ιος), για ένα βρίσκεται σε στάδιο έκδοσης ΚΥΑ (Μεσσηνία), ενώ για τα υπόλοιπα προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι διαδικασίες. Επιπλέον, κατά το τελευταίο εξάμηνο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, με την κατάθεση φακέλων επενδυτών στην υπηρεσία, για τη δημιουργία επιπλέον τεσσάρων Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων, δύο στην Κρήτη, στην Ηλιδα και στη Λήμνο. Τα τελευταία δύο χρόνια η ΕΥΠΑΤΕ χειρίζεται και διεκπεραιώνει αδειοδοτήσεις για αιτήσεις/φακέλους για την ίδρυση, εκσυγχρονισμό, επέκταση και αναβάθμιση περίπου 100 ξενοδοχειακών μονάδων άνω των 300 κλινών.

Διπλάσια, ύψους 13,65 εκατ. ευρώ, είναι και τα κονδύλια για το διαφημιστικό πρόγραμμα που εκπονεί ο ΕΟΤ και αφορούν τόσο στο δεύτερο μισό του 2016 όσο και σε δράσεις του 2017. Οπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 83 ταξίδια εξοικείωσης, ενώ έχουν εγκριθεί 421 Ετήσια Προγράμματα Τουριστικής Προβολής και επιμέρους δράσεων προβολής Περιφερειών & Δήμων της Ελλάδας. Για την αγορά της Ρωσίας ο ίδιος ανέφερε ότι σε πρόσφατη ενημέρωσή του από κορυφαίους Tour Operators οι κρατήσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση από 30% έως 60%.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Τουρισμού κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος ανακοίνωσε τη δημιουργία συστήματος Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναμένονται στο τέλος του χρόνου. Παράλληλα επισήμανε τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων του υπουργείου και του ΕΟΤ, καθώς και την επανίδρυση των Σχολών Ξεναγών από το 2017.