Την ανάγκη κοινής προσέγγισης και κινητοποίησης της Ευρώπης στον τουρισμό συζήτησαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και του ελληνικού κοινοβουλίου και τομέα στις Βρυξέλλες.
«Το μέλλον του τουρισμού και της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και την Ευρώπη: προκλήσεις και αλληλεπιδράσεις» ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) και της Ειδικής Ομάδας για θέματα Τουρισμού (Tourism Task Force), κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη. Η ίδια τόνισε την «ανεκτίμητη» οικονομική σημασία του τουρισμού «ως πυλώνας ανάπτυξης που συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ, στην τόνωση της απασχόλησης και στην κοινωνικοοικονομική ολοκλήρωση των ελληνικών και ευρωπαϊκών νησιωτικών, παράκτιων και ορεινών περιοχών».
Τομέα «κλειδί» στην Ευρώπη χαρακτήρισε τον τουρισμό ο προϊστάμενος του Τμήματος Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κ. Carlo Corazza, κάνοντας λόγο για τη σημασία της χάραξης μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι τέσσερις προτεραιότητες που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, την πρόκληση της ψηφιακής εποχής με τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία και τη σκιώδη οικονομία, τη βελτίωση των προσόντων και την προώθηση της Ευρώπης ως προορισμού.
Την ανάγκη αρμονικής συνεργασίας των κρατών μελών για την ανάπτυξη του τουρισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ε.Κ. και υπεύθυνος της Ειδικής Ομάδας Εργασίας για θέματα Τουρισμού. κ. István Ujhelyi.
Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός και η επιχειρηματικότητα γενικότερα, λόγω του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, που προβλέπουν υπερφορολόγηση των ελληνικών επιχειρήσεων, αύξηση του ΦΠΑ και επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Η ίδια υπογράμμισε τον διττό στόχο για αύξηση τουριστικών εσόδων και τη διάχυσή τους στην περιφερειακή οικονομία, καθώς και την ανάγκη στροφής στον ποιοτικό τουρισμό, με προϋποθέσεις την αποσυμπίεση από τα φορολογικά βάρη, την επανεκκίνηση μικρών και μεγάλων επενδύσεων και τη μείωση του κρατικού παρεμβατισμού.
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των ομιλητών ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για τον τουρισμό, ενισχύοντας τις διεθνικές συνέργιες και την παρουσία τοπικών προϊόντων. Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Γραμματικάκης υποστήριξε την ανάγκη προσέγγισης της ανόδου του τουρισμού με ποιοτικά και όχι μαζικά κριτήρια, επαναλαμβάνοντας τη σημασία και των τοπικών προϊόντων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος, τόνισε ότι και το 2016 θα’ ναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά, υπογραμμίζοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τη σκιώδη οικονομία που υφίστανται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και την προσπάθειά τους για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας, με πρόσθετες επιβαρύνσεις (φορολογία κ.α.).
Ειδικά για την κρουαζιέρα διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας «Navigator Travel and Tourist Services» και μέλος Δ.Σ. του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος, εκτίμησε ότι «προς το παρόν, η Μεσόγειος φαίνεται να μπήκε σε μια φάση συντήρησης κεκτημένων και θα χρειαστεί αγώνας για να εξισορροπήσει με το έντονο δέλεαρ των αγορών της Άπω Ανατολής που έχει αποσπάσει μεγάλο μέρος της προσοχής των κυρίαρχων ομίλων κρουαζιέρας», εκφράζοντας την ανάγκη να αναπτυχθούν ξεχωριστά προγράμματα, διαφορετικά από εκείνα του γενικού τουρισμού, για την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον κλάδο.