Η ΕΕ θα βοηθήσει τη Λιβύη να σταματήσει τους διακινητές μεταναστών

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να βοηθήσουν την Λιβύη να ανασυστήσει το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, ώστε να ελέγξει τους διακινητές μεταναστών. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να βοηθήσουν την Λιβύη να ανασυστήσει το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, ώστε να ελέγξει τους διακινητές μεταναστών.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως το επιχειρησιακό σχέδιο θα παρουσιαστεί «τις επόμενες μέρες».

Οι ΥΠΕΞ επισήμαναν πως θα χρειαστεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μπορούν να καταδιώκουν διακινητές όπλων στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης.

Το συμβούλιο σηματοδότησε την αποφασιστικότητα των Βρυξελλών να σταματήσουν τη δράση των διακινητών μεταναστών μέσω της ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο.

Οι υπουργοί υπογράμμισαν «την ανάγκη να ενισχυθεί η επιχείρηση για να εμποδιστεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και των δικτύων διακίνησης και για να συμβάλλει στη γενικότερη ασφάλεια με τη βοήθεια των νόμιμων αρχών της Λιβύης».

Ο Φάγεζ Σεράι, πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης της Λιβύης, που δεν έχει ακόμη κατορθώσει να εγκαθιδρύσει την εξουσία της πέραν της Τρίπολης, σε επιστολή του προς την Μογκερίνι ζήτησε την αποστολή ναυτικής βοήθειας, και την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας.

«Το λιμενικό σώμα της Λιβύης είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομήσουμε την ασφάλεια στα ύδατα της Λιβύης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

«Μπορούμε να προσφέρουμε εκπαίδευση, εξοπλισμό και επιπλέον τεχνική υποστήριξη» πρόσθεσε.

Η Ιταλία έχει εκφράσει την προθυμία της να στείλει περίπου 5.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και του λιμενικού για να βοηθήσει την πάλαι ποτέ αποικία της.

Αλλά η Γερμανία και η Γαλλία τονίζουν πως η ανάληψη δράσης για την εκπαίδευση αστυνομικών, συνοριοφυλάκων ή στρατιωτικών θα πρέπει να αποφασιστεί σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια είναι η τύχη των μεταναστών που εντοπίζονται και διασώζονται κοντά στις βορειοαφρικανικές ακτές: δεν είναι δυνατό να επιστρέφονται με ασφάλεια στην Λιβύη, εξαιτίας του χάους που επικρατεί στην χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk