Βέλγιο:Σάλος για τους «μουσουλμάνους που χόρευαν» για τις επιθέσεις

Δεν κοπάζει στο Βέλγιο ο σάλος που έχει πυροδοτήσει η επίμαχη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν ότι υπήρξαν μουσουλμάνοι που κυριολεκτικά «χόρευαν από τη χαρά τους» για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Ο Γιαμπόν δέχεται επικρίσεις από συναδέλφους του υπουργούς και την αντιπολίτευση, καθώς και από τον Τύπο. Στηρίζει τον υπουργό του ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Δεν κοπάζει στο Βέλγιο ο σάλος που έχει πυροδοτήσει η επίμαχη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Γιάν Γιαμπόν ότι υπήρξαν μουσουλμάνοι που κυριολεκτικά «χόρευαν από τη χαρά τους» για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ο Γιαμπόν δέχεται επικρίσεις από συναδέλφους του υπουργούς και την αντιπολίτευση, καθώς και από τον Τύπο. Στηρίζει τον υπουργό του ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Ο βελγικός Τύπος είναι επικριτικός για τον Φλαμανδό πολιτικό, με την εφημερίδα De Standaard να διερευνά τους λόγους για τους οποίους ο υπουργός αρνείται να ανακαλέσει την επίμαχη δήλωσή του.

Σημειώνεται πως το χάσμα που προκαλείται από τις δηλώσεις Γιαμπόν στη βελγική κοινωνία καθίσταται αγεφύρωτο και ως εκ τούτου το φλαμανδικό αυτονομιστικό κόμμα του N-VA υποχρεούται να απαντήσει κατά πόσον θεωρεί δυνατή την αρμονική συνύπαρξη με το Ισλάμ στην βελγική κοινωνία κι εάν όχι τι ακριβώς προτείνει.

Για κατακραυγή σε βάρος του Γιαν Γιαμπόν, η οποία δεν έχει ακόμα κοπάσει, στο βαθμό που δεν είναι σε θέση να προσκομίσει πειστικές αποδείξεις για την αλήθεια των ισχυρισμών του, μιλά η De Morgen στο κεντρικό της θέμα.

Η εφημερίδα ασκεί στο κύριο άρθρο της σφοδρή κριτική σε βάρος του Γιαν Γιαμπόν, χαρακτηρίζοντας ως «θλιβερό» το γεγονός ότι ένας υπουργός μπορεί να κάνει τόσο σοβαρές καταγγελίες χωρίς να προσκομίζει αποδείξεις.

«Ο Γιαν Γιαμπόν παρακαλείται να δώσει εξηγήσεις» αναφέρει τέλος η Soir ενώ η Libre Belgique στο πρωτοσέλιδό της έχει τίτλο «Τα λόγια του Γιαν Γιαμπόν φέρνουν σε δύσκολη θέση την [κυβερνητική] πλειοψηφία».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έχει στηρίξει τον υπουργό του αναφορά με το επίμαχο σχόλιο, λέγοντας αργά το βράδυ της Κυριακής πως το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας είχε πληροφορίες για εκφράσεις υποστήριξης προς τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξε υποστήριξη προς τις επιθέσεις» ανέφερε ο Μισέλ σε δήλωσή του, παρόλο που αυτή προερχόταν μόνο από μια μικρή μειονότητα. «Δεν πρέπει ούτε να γενικεύουμε ούτε να μειώνουμε τη σημασία της» δήλωσε ο Μισέλ, προσθέτοντας ότι ο Γιαμπόν δεν γενίκευσε.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στην εφημερίδα De Standaard ο Γιαμπόν ανέφερε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρέβλεπαν επί χρόνια προειδοποιητικές ενδείξεις και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα δεν θα έχουν άμεσα επιτυχία.

«Ένα σημαντικό τμήμα της μουσουλμανικής κοινότητας χόρευε μετά τις επιθέσεις. […] Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα» ανέφερε.

«Τους τρομοκράτες μπορούμε να τους πιάνουμε, να τους αφαιρούμε από την κοινωνία. Όμως είναι μόνο ένα σπυρί. Από κάτω βρίσκεται ένας καρκίνος που είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Μπορούμε να τον χειριστούμε. Όμως όχι από τη μια μέρα στην άλλη» προσέθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk