Ο Βίτσας σε χώρους που προορίζονται για κέντρα φιλοξενίας

Τρεις χώρους στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Αντιρρήσεις για τους χώρους αυτούς εξέφρασε στον υπουργό ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γ.Μαυρομάτης.

Τρεις χώρους, στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο πρώτος ανήκει στα γεωγραφικά όρια του δήμου Θέρμης και βρίσκεται στην περιοχή Τσαΐρια, δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ, έκτασης 500 στρεμμάτων. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, ήταν και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τους λόγους που προσφέρεται ο συγκεκριμένος χώρος για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας.

Οι άλλοι δύο χώροι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του δήμου Θερμαϊκού και είναι το παλιό κάμπινγκ της Επανομής και οι κατασκηνώσεις του Απόδημου Ελληνισμού, επίσης στην Επανομή.

Στη διάρκεια την επίσκεψης ήταν παρών ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις, λέγοντας ότι το κάμπινγκ αποτελεί προέκταση του υδροβιότοπου της περιοχής, το ιδιοκτησιακό του καθεστώς εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και για να χρησιμοποιηθεί απαιτείται η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης.

Για τις κατασκηνώσεις του απόδημου Ελληνισμού επισήμανε ότι ο χώρος προορίζεται για να φιλοξενήσει παιδιά Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και έχει συναφθεί σχετική συμφωνία με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη για την ανακατασκευή του.

Σχετικά με την έκταση Τσαΐρια, του δήμου Θέρμης που γειτνιάζει με τον δήμο Θερμαϊκού, ο κ. Μαυρομάτης επανέλαβε την αντίρρησή του, με το επιχείρημα της τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής. Ωστόσο, είπε στον αναπληρωτή υπουργό κ. Βίτσα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει όλοι οι δήμοι να επωμιστούν την ευθύνη της φιλοξενίας προσφύγων και προς την κατεύθυνση αυτή γνωστοποίησε ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με μεσίτες για να ενημερώσουν πολίτες για τις διαδικασίες μίσθωσης χώρων για την εγκατάσταση προσφύγων.

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά των τριών αυτών χώρων και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι στην αξιοποίηση τους.

Στο Βόλο το «Ελ.Βενιζέλος» για τη μεταφορά εξοπλισμού hotspots

Στο λιμάνι του Βόλου κατέπλευσε, λίγο μετά τις 9 το πρωί, προερχόμενο από τη Λέσβο, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ANEK LINES, κενό επιβατών, προκειμένου να παραλάβει εξοπλισμό για τα hotspots και συγκεκριμένα μικρά λυόμενα σπίτια, τα οποία θα μεταφερθούν με φορτηγά από τη Λάρισα.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα μεταφέρει τα καταλύματα στον Πειραιά για την στέγαση προσφύγων. Η αναχώρηση από το λιμάνι του Βόλου έχει προγραμματισθεί μόλις ολοκληρωθεί η φόρτωση του εξοπλισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk