Εξαφανίστηκαν 100 μετανάστες που θα επαναπροωθούσαν από τη Χίο

Πάνω από 200 πρόσφυγες παραμένουν για πέμπτη συνεχή ημέρα στο λιμάνι της Χίου. Ωστόσο ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη, επαναπροωθήσεις  στο Δικελί της Τουρκίας, καθώς «εξαφανίστηκαν» τα περίπου 100 άτομα που ήταν προγραμματισμένα να μεταφερθούν στην Τουρκία. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του hot spot στη ΒΙΑΛ ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κλειστής κράτησης προσφύγων, καλεί ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με εξώδικο που του απέστειλε τη Δευτέρα.

Αφού αναφέρεται αναλυτικά στις ενέργειες και παραλείψεις του ελληνικού Δημοσίου, που καταδεικνύουν, όπως υποστηρίζει, την αθέτηση των όρων παραχώρησης από τον δήμο Χίου του ακινήτου της ΒΙΑΛ, ο κ. Βουρνούς ζητά την πλήρη εκμετάλλευση του χώρου της ΒΙΑΛ «προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τα οποία οδήγησαν σε συγκρούσεις και επεισόδια».

Θέτει δε προθεσμία 24 ωρών προκειμένου να γίνουν «όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της Χίου από την παραμονή δυσανάλογα μεγάλου αριθμού μεταναστών-προσφύγων στο νησί μας και στην εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης στο hot spot», αλλά και προθεσμία μίας εβδομάδας ώστε να γίνουν στο σύνολό τους οι απαιτούμενες ενέργειες συμμόρφωσης σε όσα έχουν συμφωνηθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρουν και τα τοπικά ΜΜΕ, ο δήμος Χίου επιφυλάσσεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του και να καταγγείλει τη σχετική σύμβαση.

Εκτός από το κεντρικό θέμα της ΒΙΑΛ, ο δήμαρχος Χίου θέτει στον κ. Μουζάλα και γενικότερα ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού στο νησί, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση ότι «προφανώς δεν έχετε την ικανότητα να ανταποκριθείτε σε τέτοιες καταστάσεις».

Την ίδια ώρα, επιστολή υπό το βάρος των πιέσεων που δέχεται από επαγγελματίες και φορείς που εκπροσωπεί απέστειλε το Επιμελητήριο Χίου στα υπουργεία Μεταφορών-Δικτύων και Νησιωτικότητας-Ναυτιλίας, με αίτημα άμεσες παρεμβάσεις τους προκειμένου να ανοίξει το κλειστό από την περασμένη Παρασκευή λιμάνι της Χίου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρός του, Γ. Γεωργούλης, «…για ένα νησί όπως η Χίος, η κεντρική πύλη εισόδου ανθρώπων και εμπορευμάτων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραμένει αφενός κλειστή και αφετέρου εντός της ζώνης λιμένος να επικρατεί αναρχία, καθώς σε αυτήν βρίσκονται άτομα τα οποία είναι άγνωστο εάν έχουν ταυτοποιηθεί και καταγραφεί. Η κατάσταση στον χώρο του λιμανιού εγκυμονεί κινδύνους είτε από ενδεχόμενα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων, είτε ακόμη και από κακόβουλη ενέργεια κάποιου τρίτου», υποστηρίζει ο κ. Γεωργούλης, που ζητά από τους κ. Δρίτσα και Σπίρτζη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε με ειρηνικά μέσα να παραδοθεί άμεσα το λιμάνι στους δημότες και επισκέπτες του νησιού.

Εξαφανίστηκαν 100 μετανάστες που θα επαναπροωθούσαν από τη Χίο

Πάνω από 200 πρόσφυγες παραμένουν για πέμπτη συνεχή ημέρα στο λιμάνι της Χίου. Ωστόσο ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη, επαναπροωθήσεις στο Δικελί της Τουρκίας, καθώς «εξαφανίστηκαν» τα περίπου 100 άτομα που ήταν προγραμματισμένα να μεταφερθούν στην Τουρκία. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, τα περίπου 100 άτομα ήταν καταγεγραμμένα μέσα στο hotspot του νησιού. Ωστόσο, μετά τα επεισόδια της Παρασκευής, πολλά από τα άτομα που είχαν επιλεχθεί για επαναπροώθηση βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στην υποστηρικτική δομή της Σούδας, που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα, στέλεχος της Αστυνομίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ταυτοποιηθούν τα προς επαναπροώθηση άτομα που βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στη Σούδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη πλέον η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των προσφύγων εκ νέου από το κέντρο της πόλης στο hotspot.

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γ.Κυρίτσης, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: «Κανένας άνθρωπος δεν «εξαφανίζεται» στην Ελλάδα, ούτε στη Χίο, ούτε οπουδήποτε αλλού. Προσωρινά προβλήματα στέγασης θα λυθούν άμεσα».

Το πλοίο της εταιρείας που έχει μισθωθεί για τη μεταφορά των προσφύγων στην Τουρκία παραμένει στο λιμάνι, ενώ τη Δευτέρα έφτασε στο νησί επιπλέον ενίσχυση με φρουρούς της Frontex.

Η δημοτική αρχή θα έχει συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να εκκενωθεί το λιμάνι.

Τη Δευτέρα έφυγαν 66 άτομα από τη Χίο για το Δικελί, ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα έφτασαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια περίπου 400 άτομα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk