Πειραιάς: Μάχη με τον χρόνο και με την παραπληροφόρηση

Την ίδια στιγμή που στον Πειραιά λιμενικοί και στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προσπαθούν για δεύτερη ημέρα να πείσουν μετανάστες να μπουν σε πούλμαν, έγινε η καταγγελία στο «Βήμα» ότι επί τρεις ημέρες οικογένειες από τη Συρία είναι εγκλωβισμένες σε δυο πούλμαν κάπου στη κεντρική Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή που στον Πειραιά λιμενικοί και στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προσπαθούν για δεύτερη ημέρα να πείσουν μετανάστες να μπουν σε πούλμαν, έγινε η καταγγελία στο «Βήμα» ότι επί τρεις ημέρες οικογένειες από τη Συρία είναι εγκλωβισμένες σε δυο πούλμαν κάπου στη κεντρική Ελλάδα.

Σύμφωνα με την καταγγελία την Παρασκευή το μεσημέρι αναχώρησαν δυο πούλμαν με 72 Σύρους (ανάμεσα τους αρκετές οικογένειες) από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.
Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η μεταφορά στο ίδιο σημείο άλλων Σύρων οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι οι συνθήκες διαβίωσης εκεί δεν ήταν καλές και ζητούσαν να μετακινηθούν σε άλλους χώρους ενώ υπήρξαν και καταγγελίες ότι είχαν χωριστεί οικογένειες (κάποιοι είχαν πάει στη Κυλλήνη και κάποιοι στα Ιωάννινα).
Όταν τα δυο πούλμαν με τα 72 άτομα έφτασαν στον Κατσικά αρνήθηκαν να αποβιβαστούν διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες και οι οδηγοί αναχώρησαν για άλλο σημείο. Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι θα επέστρεφαν στον Πειραιά αλλά από τότε μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως αναφέρει η καταγγελία, βρίσκονται μέσα στα λεωφορεία αναζητώντας ένα μέρος που να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες τους ενώ κατά την «περιήγηση» τους ένα βρέφος αρρώστησε και ο οδηγός του λεωφορείου αγόρασε φάρμακο.
Επιπλέον κατήγγειλαν ότι τους ενημέρωσαν πως όταν πάνε σε δομή φιλοξενίας θα τους αφαιρεθούν τα διαβατήρια και θα τους δώσουν μια ειδική κάρτα για να μπαίνουν και να βγαίνουν στο χώρο. Και εξέφρασαν την αντίθεση τους στο να δώσουν τα διαβατήρια τους καθώς φοβούνται ότι μετά δεν θα έχουν δυνατότητα να συνεχίσουν κάποια στιγμή το ταξίδι τους προς την δυτική Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ στο λιμάνι του Πειραιά δίνεται καθημερινά η μάχη της πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι το αμέσως προσεχές διάστημα να έχει εκκενωθεί το λιμάνι καθώς και στα τέλη Απριλίου θα τεθούν σε σταδιακή εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας για την έξοδο του Πάσχα.
Από τη μια εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του Λιμενικού ζητούν από τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία και να μετακινηθούν σε οργανωμένη δομή φιλοξενίας και από την άλλη μετανάστες και ορισμένα άτομα που δηλώνουν μέλη ΜΚΟ να τους ζητούν να μείνουν στο χώρο.
Οι πρόσφυγες που επηρεάζονται κυρίως από συμπατριώτες τους έχουν στα χέρια τους μηνύματα και φωτογραφίες από άτομα που έχουν μεταφερθεί ήδη σε δομές φιλοξενίας λέγοντας τους να μην φύγουν από τον Πειραιά και παράλληλα πληροφορούνται ότι στο λιμάνι έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν μέσω skype ραντεβού για αίτηση ασύλου.
Από την άλλη πλευρά όμως ένα από τα «όπλα» που χρησιμοποιούν όσοι επιχειρούν να τους πείσουν να φύγουν από το λιμάνι είναι ότι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα (αίτηση για άσυλο) όσο μένουν εκεί και επιπλέον τους θέτουν ζήτημα υγιεινής και ότι υπάρχει ενδεχόμενο και για την υγεία τους όσο θα καλυτερεύει ο καιρός και θα αυξάνεται η θερμοκρασία καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταδιδόμενων ασθενειών.
Πρόσφυγες ανέφεραν επίσης ότι ναι μεν επιθυμούν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους αρκεί να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης ενώ αρκετοί εξέφρασαν το φόβο ότι αν τους μεταφέρουν σε δομή που βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία μακριά από πόλη «θα τους ξεχάσουν όλοι».
Τις προηγούμενες ημέρες πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας σε άλλες περιοχές της χώρας ανέφεραν σε ομοεθνείς τους που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά στέλνοντάς τους παράλληλα και φωτογραφίες ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές και να παραμείνουν εκεί.
Παράλληλα δηλώνουν την ανησυχία για την τύχη τους μετά την πληροφορία ότι άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προς την Τουρκία.
Στο λιμάνι του Πειραιά από νωρίς το πρωί βρίσκονται τέσσερα τουριστικά λεωφορεία για διάφορες περιοχές της χώρας στα οποία δεν επιβιβάζονται οι πρόσφυγες και διαρκώς γίνεται προσπάθεια για να τους μεταπείσουν.
Επιπροσθέτως αρκετοί μετανάστες από το Αφγανιστάν έχοντας ενημερωθεί σχετικά από ομοεθνείς τους για τις συνθήκες διαβίωσης πήγαν το πρωί της Δευτέρας μόνοι τους στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα ελπίζοντας ότι θα βρεθεί άδεια θέση.
Κυβερνητική παρουσία

Στο λιμάνι βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας και επιχειρησιακός συντονιστής για τη διαχείριση των προσφύγων κ. Γιάννης Ταφύλης, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «προσπαθούμε οι διαδικασίες μετακίνησης να είναι πιο οργανωμένες με επίσημους διερμηνείς και το κείμενο που τους διανέμουμε να λέει την πραγματικότητα όπως έχει, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να πειστούν και να μην ακούνε πράγματα που δεν ισχύουν».

Ο κ.Ταφύλης, που βρέθηκε στον χώρο της πύλης Ε2 μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή κ. Σταμάτιο Ράπτη τόνισε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μία συστηματική προσπάθεια να αποφορτιστεί ο Πειραιάς και στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα το λιμάνι να αδειάσει.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι οργανωμένη δομή φιλοξενίας του κράτους ενώ είπε ότι γίνονται προσπάθειες να πειστούν οι επικεφαλής των διαφόρων κοινοτήτων που βρίσκονται στον χώρο αυτό να τον αφήσουν και να πάνε σε οργανωμένες δομές όπου εκεί θα υπάρχουν δυνατότητες για στέγαση, σίτιση και υγειονομική φροντίδα.

Έφυγαν 1.600 σε δύο ημέρες

Μέσα στις δύο τελευταίες ημέρες έφυγαν 1.600 άτομα με υπομονή και με πειθώ σιγά-σιγά ο στόχος θα πετύχει, δήλωσε ο γενικός γραμματέας και υπογράμμισε ότι η διαδικασία ασύλου είναι διακριτή, η οποία θα γίνει σε οργανωμένες δομές από στελεχωμένες ομάδες και όχι σε χώρους προσωρινής υποδοχής, όπως ο Πειραιάς ή η Ειδομένη.

Τόνισε επίσης ότι η μέχρι στιγμής δεν έχουμε επιστροφές αλλά μια μικρή μετακίνηση ατόμων από τη μία δομή στην άλλη, κάτι όμως που δεν είναι συστηματικό φαινόμενο και είναι σε γνώση μας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν εμπόδια στο έργο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και αν άτομα που εμφανίζονται ως αλληλέγγυοι ή ως μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) δημιουργούν προβλήματα ο κ. Ταφύλης είπε ότι στους ανθρώπους αυτούς που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες εκτός από την επίσημη πληροφόρηση του κράτους υπάρχει και η παραπληροφόρηση.

«Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις, αυτό που ξέρουμε και έχει καταγραφεί είναι ότι αυτή η προσωρινή δομή εδώ στηρίχθηκε σε μια αξιοπρεπή κατάσταση και αυτό οφείλεται σε προσπάθειες ανθρώπων που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και αυτό είναι ένα πράγμα που θα πρέπει να αναγνωριστεί τώρα. Αυτό που έχει διαπιστωθεί παράλληλα με το επίσημο ρεύμα πληροφόρησης που έχει ενεργοποιήσει η κρατική μηχανή υπάρχει και ένα παράλληλο ρεύμα παραπληροφόρησης, δηλαδή μπορεί να ακούγονται πράγματα μέχρι ότι εκεί που θα σας πάνε είναι φυλακές ενώ δεν ισχύει αυτό, και αυτό είναι η απόδειξη ότι οι άνθρωποι αυτοί κινούνται ελεύθερα μεταξύ των δομών» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι όλη προσπάθεια θα αποδώσει σταδιακά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk