Νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση-πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν την Παρασκευή 8 Απριλίου τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Από την πλατεία Κλαυθμώνος εκατοντάδες λιμενεργάτες ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το Ζάππειο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή για την υπογραφή της πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco. Κατά την διάρκεια της πορείας υπήρξε ένταση μεταξύ των αστυνομικών αρχών και των διαδηλωτών. Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πορεία τους στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία προς το Ζάππειο όπου έγινε η τελετή της υπογραφής της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.

«Θέλουμε να τους θυμίσουμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, να διαδηλώσουμε κατά του πολιτικού εγκλήματος – ξεπουλήματος των λιμανιών, να δηλώσουμε με την παρουσία μας, την απόφαση μας ότι λιμάνια χωρίς πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων δεν θα επιτρέψουμε ούτε στον Πειραιά, ούτε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε κανένα άλλο λιμάνι», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των λιμενεργατών.

Στην ίδια ανακοίνωση λένε ότι «η κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωράει στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Πέταξε στο καλάθι των αχρήστων όλες τις διακηρύξεις της περί Δημόσιων Λιμανιών και, αφού εκμεταλλεύτηκε τους αγώνες των εργαζομένων των λιμανιών για να πάρει την εξουσία, τώρα διοργανώνει φιέστες αγκαλιά με τους πλέον νεοφιλελεύθερους των ιδιωτικοποιήσεων.»

Όπως αναφέρουν, διαδηλώνουν «ενάντια στις φιέστες και τα πανηγύρια που οργανώνουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα των λιμανιών, λες και δεν είναι αυτοί που άλλα έλεγαν και άλλα διαβεβαίωναν πριν έναν χρόνο τους εργαζόμενους και τον πειραϊκό λαό και άλλα πράττουν σήμερα. Αιδώς Αργείοι!». Οι λιμενεργάτες ζητούν, μεταξύ άλλων, να μη προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση-πώληση των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των λιμανιών εθνικής σημασίας, να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών και η αναπτυξιακή προοπτική τους, να διασφαλιστεί το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και να ακυρωθούν οι μνημονιακοί νόμοι «που φαλκιδεύουν τον θεσμό των ΣΣΕ».

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σημείωσε ότι «την Παρασκευή κυβέρνηση και Cosco προγραμματίζουν εορταστική εκδήλωση για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Αν και κατανοούμε γιατί η Cosco θέλει να το γιορτάσει, δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τις αιτίες της χαράς της ελληνικής πλευράς. Γιατί αυτή η ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας έναντι ευτελούς τιμήματος, υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και υποθηκεύει τις προοπτικές της οικονομικής ανασυγκρότησης προς όφελος

των πολλών. Για δε τις πόλεις, όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, που ζουν από το λιμάνι, δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα –αντιθέτως…»

Και πρόσθεσε «εμείς δεν θα γιορτάσουμε λοιπόν, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού του Πειραιά. Το καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να έχει το ρόλο του πρωταγωνιστή στους λαϊκούς αγώνες.»