Περίπου 800 άτομα έχουν φύγει από το hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο με προορισμό το λιμάνι του νησιού, όπου αναμένουν το πλοίο Blue Star 1. Στόχος των προσφύγων είναι να μπουν στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά, ωστόσο στον καπετάνιο δόθηκε εντολή να «δέσει» στο λιμάνι των Μεστών, όπου και θα παραλάβει τους επιβάτες για Πειραιά.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι τοπικές Αρχές, που αρχές ελπίζουν πως το λιμάνι της Χίου στη διάρκεια της νύχτας θα εκκενωθεί και οι εκατοντάδες πρόσφυγες θα κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της Χίου όπως τους έχει προταθεί.

Επίσης, στο λιμάνι των Μεστών της Χίου κατευθύνεται και το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο Tera Jet, προερχόμενο από τη Μυτιλήνη. Αρχικά, είχε γίνει γνωστό ότι θα έφτανε στο λιμάνι της Χίου, όμως το σχέδιο άλλαξε στην πορεία και το πλοίο «δένει» στα Μεστά.

Η «απόδραση» των προσφύγων από το hor spot ξεκίνησε από το πρωί. Αρχικώς, ομάδα περίπου 500 ατόμων, άντρες, γυναίκες και παιδιά, με όλα τα υπάρχοντά τους, άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και, χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο από την αστυνομική δύναμη της ΒΙΑΛ, εγκατέλειψαν τον χώρο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο hot spot είναι πως οι Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κέντρο, καθώς τα γραφεία τους υπέστησαν ζημιές χιλιάδων ευρώ από τα επεισόδια. Tην ίδια απόφαση έλαβε και ο Ερυθρός Σταυρός, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Πολίτης της Χίου.

Στο μεταξύ, έκρυθμη είναι η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, καθώς οι 210 πρόσφυγες που έφθασαν αργά χθες το βράδυ εκεί αρνούνται να μείνουν στις σκηνές.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τη νύχτα επέστρεψαν στα τέσσερα λεωφορεία που τους μετέφεραν και προξένησαν ζημιές στα καθίσματα. Οι οδηγοί τους προτίθενται να υποβάλουν μήνυση σε βάρος τους.

Ασφυξία και στον Πειραιά, όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες εμφανίζονται απρόθυμοι να εγκαταλείψουν το χώρο.

Μόλις δύο πούλμαν με 58 μετανάστες και πρόσφυγες αναχώρησαν το μεσημέρι από το λιμάνι για το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.