Τρόπους αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά όπου μένουν πάνω από 5.700 πρόσφυγες και μετανάστες εξετάστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρουσία εκπροσώπων αρμόδιων υπουργείων, του Λιμενικού Σώματος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.300 ατόμων. Επίσης μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρο φιλοξενίας που αναμένεται να δημιουργηθεί στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο λιμάνι μένουν περίπου 5.724 πρόσφυγες και μετανάστες τόσο στους χώρους αναμονής επιβατών αλλά και στην πέτρινη αποθήκη όσο και σε περίπου 1.100 σκηνές σε διάφορα σημεία ακόμα και κάτω από στέγαστρα στάσεων .

Επιπλέον κατά τη δίωρη σύσκεψη αποφασίστηκε από το πρωί της Τετάρτης με τη βοήθεια της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας για τους πρόσφυγες,της Περιφέρειας Πειραιά και του δήμου να διανεμηθούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερωτικά φυλλάδια προς τους πρόσφυγες και μετανάστες όπου θα τους εξηγούν γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά.Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών που θα διαθέσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το απόγευμα της Τρίτης δημιουργήθηκε μικροένταση μεταξύ μεταναστών στην πέτρινη αποθήκη αλλά με από παρέμβαση στελεχών του Λιμενικού Σώματος τα πνεύματα ηρέμησαν.