Έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Aυτήν τη στιγμή στο λιμάνι φιλοξενούνται 5.724 πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε 1.100 σκηνές στους προαύλιους χώρους.

Στη σύσκεψη, που διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες, αποφασίστηκε από το πρωί της Τετάρτης -με τη βοήθεια της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πειραιά και του δήμου- να διανεμηθούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερωτικά φυλλάδια προς τους πρόσφυγες, που θα τους εξηγούν γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν, καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά.

Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών που θα διαθέσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα, αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.300 ατόμων. Πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν επίσης και σε κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πειραιά, Πέτρος Κόκκαλης, στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ αλλά και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το απόγευμα σύμφωνα, με πληροφορίες, δημιουργήθηκε μικροένταση μεταξύ μεταναστών και προσφύγων στην πέτρινη αποθήκη, αλλά κατόπιν παρέμβασης του Λιμενικού τα πνεύματα ηρέμησαν.