Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» κατά του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζοντας ότι παρεμποδίζεται η πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C σε καινοτόμες θεραπείες. Η προσφυγή κατετέθη μετά από καταγγελίες που δέχθηκε ο σύλλογος από ασθενείς των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση νέων φαρμάκων απερρίφθησαν από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει ο «Προμηθέας» σε ανακοίνωσή του «οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν μία τουλάχιστον αποτυχημένη προσπάθεια θεραπείας σε σχήματα με ιντερφερόνη, ή ακόμα και αντένδειξη στη λήψη των σχημάτων αυτών. Έτσι καταθέσαμε αίτηση προς τον ΕΟΠΥΥ μαζί με το Σωματείο Ηπατομοσχευθέντων Ελλάδος ‘ΗΠΑΡχω’ στις 04.01.2016 ζητώντας την άμεση αναθεώρηση των περιοριστικών κριτηρίων πρόσβασης στις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C. Δυστυχώς, ο ΕΟΠΥΥ απέρριψε την εν λόγω αίτηση αφήνοντας ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C χωρίς θεραπευτική επιλογή».

Έτσι, ο σύλλλογος «Προμηθέας» σε συνεργασία το σωματείο «ΗΠΑΡχω» προσέφυγαν την Πέμπτη 24 Μαρτίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ΕΟΠΥΥ για την ακύρωση της με αριθμ. πρωτ. ΔΒ4Α/Γ99/152/05.01.2016 απόφασης του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, με την οποία απέρριψε την αίτηση των συλλόγων ασθενών για αναθεώρηση των κριτηρίων αποζημίωσης φαρμάκων τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς με ηπατίτιδα C, καθώς και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης, προγενέστερης ή μεταγενέστερης.

Όπως υποστηρίζουν οι ασθενείς, «με τα κριτήρια που επιβάλει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, καταστρατηγείται το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην θεραπεία, για χιλιάδες ασθενείς, αφήνοντας τους χωρίς καμία θεραπευτική επιλογή. Γι’ αυτό το λόγο κάναμε χρήση των νομίμων μέσων προκειμένου να προστατευθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ασθενών που ζουν με ηπατίτιδα C, αλλά και κάθε πολίτη στην υγεία».

Από το 2014 έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα πληθώρα νέων φαρμάκων για τη θεραπεία της HCV λοίμωξης. Αυτά τα φάρμακα έφεραν αλλαγές ως προς τη θεραπεία της ηπατίτιδας C, επιτρέποντας τη χρήση θεραπευτικών σχημάτων που μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα, έχουν υψηλά αποτελέσματα ίασης, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% και συνδέονται με ελάχιστες ως καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με τα προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα που περιέχουν ιντερφερόνη, ενώ παράλληλα η θεραπεία έχει μικρότερη χρονική διάρκεια.

Σε αυτές της θεραπείες ο ΕΟΠΥΥ έχει θέσει μια σειρά κριτηρίων για την πρόσβαση των ασθενών, επιτρέποντας ουσιαστικά την πρόσβαση μόνο σε άτομα που είναι σε τελικό στάδιο ηπατικής κίρρωσης.