Προσπάθειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και εν όψει της νέας Συνόδου Κορυφής (17-18 Μαρτίου).

Ήδη έχει ανακοινωθεί η δημιουργία άλλων 15 hot spots, συνολικής χωρητικότητας 16.000 ατόμων.

Στην Αττική (​Μαλακάσα, Αφίδνες, Άγιος Ανδρέας, Ελαιώνας) θα κατασκευαστούν τέσσερα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και τα υπόλοιπα 11 θα κατασκευαστούν σε: Δράμα, Θερμοπύλες, Ήπειρο, Θεσσαλία και Λιτόχωρο.

Η κυβέρνηση απορρίπτει σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο επέμβασης της Αστυνομίας για την απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη και διαμηνύει πως η μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας θα γίνει με την σύμφωνη γνώμη των ίδιων.

Για τον λόγο αυτό, τις επόμενες ημέρες θα διανεμηθούν στον καταυλισμό φυλλάδια σε τρεις γλώσσες (αραβικά, παστούν και φαρσί) προκειμένου να ενημερωθούν οι πρόσφυγες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της Ευρώπης, αφού τα σύνορα έχουν κλείσει.

Την Πέμπτη μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά σε χώρους φιλοξενίας στη Νέα Μάκρη, στις Θερμοπύλες και τα Τρίκαλα περίπου 1.000 πρόσφυγες.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ τόνισε την ανάγκη τα κράτη-μέλη της Ένωσης να συμμετάσχουν, ενισχύοντας υλικά αλλά και οικονομικά, ώστε να υπάρξει άμεση εκταμίευση πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των εγκλωβισμένων προσφύγων στη χώρα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητά την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και τη δέσμευση των κρατών – μελών στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.