Σχέδιο υποδοχής προσφύγων από την Τουρκία από ομάδα χωρών της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 15 Δεκεμβρίου σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της ΕΕ που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Το ζήτημα συζητήθηκε κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση ηγετών οκτώ κρατών, περιλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα, που προηγήθηκε της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 15 Δεκεμβρίου σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της ΕΕ που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Η Μίνα Αντρέεβα επισήμανε ότι το θέμα συζητήθηκε την Κυριακή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Ελλάδας, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν συζήτησε το ζήτημα της επανεγκατάστασης από την Τουρκία και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου.

«Έως τις 15 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει το πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης από την Τουρκία, σε εθελοντική βάση. Αυτή θα είναι μία ανοιχτή και εθελοντική διαδικασία για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν» δήλωσε η Μ.Αντρέεβα.

Η ίδια επισήμανε ότι στόχος του σχεδίου είναι να ελαφρυνθεί η Τουρκία από το βάρος των προσφύγων που φιλοξενεί και τόνισε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλαισίου επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το Μάρτιο του 2016 πρόταση για σχέδιο μόνιμης μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από άλλες, τρίτες, χώρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk