«Η συνθήκη του Σένγκεν απειλείται» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχει, θα αποτύχει και η Ευρωζώνη».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, αναγνώρισε ότι «η συνθήκη του Σένγκεν υπολειτουργεί» και κάλεσε όσους πιστεύουν στις αξίες της Ευρώπης να καταβάλουν προσπάθειες «για την αναζωογόνηση του χώρου Σένγκεν».
«Το πνεύμα του Σένγκεν μας αφήνει.. και θα χάσουμε πολλά περισσότερα από τη συνθήκη. Μόνο του το κοινό νόμισμα δεν έχει νόημα αν αποτύχει η συνθήκη» είπε και συνέχισε τονίζοντας ότι «η συνθήκη αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ευρώπης».
Ο Γιούνκερ μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ως «γελοία» τη σύνδεση που ορισμένοι κάνουν, εξομοιώνοντας με τους τρομοκράτες, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο
Τόνισε ότι μετά την 13ηΝοεμβρίου οι Ευρωπαίοι πολιτικοί «μπερδεύουν τους τρομοκράτες με τους αιτούντες άσυλο», καλώντας τους να σταματήσουν να το κάνουν.
«Οι ίδιοι άνθρωποι που προκαλούν τη βία στην Ευρώπη είναι αυτοί που ωθούν τους άτυχους του κόσμου να εγκαταλείψουν τη Συρία κι άλλες χώρες», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Κάλεσε, επίσης, τις μυστικές υπηρεσίες να συνεργαστούν, τονίζοντας ότι πρόκειται «για υπόσχεση που είχε δοθεί και στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν τηρήθηκε».
Επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν από την πλευρά της θα κάνει πρόταση τον ερχόμενο Δεκέμβρη για νέο σύστημα φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.
Ευρωβουλή: Να μη γίνεται σύγχυση ανάμεσα σε πρόσφυγες και τρομοκράτες
Να μη γίνεται σύγχυση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους τρομοκράτες, ήταν το βασικό ζητούμενο των ευρωβουλευτών που πήραν το λόγο σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
«Οι σκέψεις μας θα πρέπει να είναι πρώτα με τα θύματα και τις οικογένειές τους», και όχι με τους τρομοκράτες, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία). Τόνισε, ότι είναι «απαράδεκτο» να υποστηρίζουμε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη είναι οι δράστες της τρομοκρατίας, ενώ στην πραγματικότητα, είναι τα «θύματα της τρομοκρατίας}.
«Πρέπει να προχωρήσουμε με την οδηγία PNR (αρχείο των προσωπικών δεδομένων για τις αερομεταφορές), να σημειώσουμε πρόοδο σχετικά με την Europol, την οδηγία για την προστασία των δεδομένων, την εξάλειψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τη νομοθεσία για την αποθήκευση δεδομένων», προσέθεσε ο κ. Βέμπερ.
Ο επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία), επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να αλλάξει λόγω της τρομοκρατίας».
«Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μία Ευρώπη 11ης Σεπτεμβρίου», προειδοποίησε ο κ. Πιτέλα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη, να αδράξει την ευκαιρία και να επενδύσει σε «έξυπνες» υπηρεσίες πληροφοριών. «Θα εργαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την πρόταση οδηγίας PNR έως το τέλος του έτους», διαβεβαίωσε.
«Η αλληλεγγύη μας είναι με το λαό της Γαλλίας, της Τυνησίας και με όλα τα άλλα θύματα του Ισλαμικού κράτους», δήλωσε ο επικεφαλής των ΕΣΜ (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) Σιαντ Καμάλ (Ηνωμένο Βασίλειο).
«Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από κοινού για να δείξουμε στους τρομοκράτες ότι δεν θα πετύχουν», είπε και προσέθεσε: «Αν κάθε φορά που μας επιτίθενται μειώνουμε τις ελευθερίες μας, δεν θα υπάρχουν στο τέλος ελευθερίες για να τις υπερασπιστούμε».
Η επικεφαλής τη Ενωτικής Αριστεράς Γκαμπριέλ Τσίμερ (Γερμανία) υπερασπίσθηκε με την παρέμβασή της την υιοθέτηση μιας νέας «Αειφόρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας»
Η κ. Τσίμερ έκανε κατ’ αρχάς έκκληση για «σύνεση και αξιοπρέπεια» και να μην συγχέεται το προσφυγικό με την τρομοκρατία, αποδοκιμάζοντας τη δήλωση του Ούγγρου ηγέτη ότι «όλοι οι τρομοκράτες (στο Παρίσι) ήταν μετανάστες».
Για την κ. Τσίμερ οι πόλεμοι σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη ήταν αυτοί που έφεραν την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες, ενώ οι βομβαρδισμοί και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν μπόρεσαν να εξαλείψουν τις ρίζες της τρομοκρατίας (…), αντίθετα, αυτή η μορφή πολέμου οδήγησε στο να προσηλυτίζονται νέοι τρομοκράτες.
Υποστήριξε ότι η απάντηση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι μια νέα διπλωματική κίνηση και όχι νέος πόλεμος με νέα αφορμή την κρίση ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία.
Παράλληλα, είπε, θα πρέπει η ΕΕ να δώσει νέες προοπτικές για τους νέους που ζουν απομονωμένοι στα αστικά κέντρα.
Η κ. Τσίμερ δήλωσε ότι υποστηρίζει «απερίφραστα μια εν εξελίξει συζήτηση για τη δημιουργία μιας νέας αειφόρου πολιτικής γειτονίας στην Ευρώπη».
Κατέληξε τέλος υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει οι χώρες-μέλη της Ευρώπης να σταματήσουν την εξαγωγή όπλων.
«Μεταξύ εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας θα πρέπει να υπερισχύσει η ασφάλεια», υπογράμμισε ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Γκι Βερχόφσταντ (Βέλγιο), μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ επέκρινε τον τρόπο συμπεριφοράς του πολιτικού κόσμου από τις 13 Νοεμβρίου και μετά. «Αντί να δείξουμε ενότητα» είπε, «εκτοξεύουμε κατηγορίες ο ένας έναντι του άλλου, κάνουμε μικροπολιτική και ξεχνάμε τα τραγικά συμβάντα στο Παρίσι».
Κατηγόρησε τις χώρες-μέλη για το ότι πολλές έχουν αρνηθεί τη δημιουργία ενός ενιαίου PNR αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αερομεταφορές.
Επέκρινε, επίσης, το γεγονός ότι έχουν περάσει 11 μήνες από τις επιθέσεις στο Σαρλί Εβντό και παρόλα αυτά 10 χώρες-μέλη ολιγωρούν και δεν έχουν ακόμα περάσει τις πληροφορίες που έπρεπε στο ενιαίο σύστημα Σέγκεν και για τις οποίες είχαν δεσμευθεί. Ο κ. Βερχόφσταντ έκανε έκκληση, τέλος, για τη δημιουργία τουλάχιστον μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Μυστικής Υπηρεσίας ώστε να υπάρχει συντονισμός.
«Μια ευρωπαϊκή στρατιωτική συμμαχία με κέντρο τη Γαλλία, θα είναι ο καλύτερος φόρος τιμής στα 130 θύματα των τρομοκρατών στο Παρίσι» κατέληξε ο κ. Βερχόφσταντ.
«Ποιος τους δολοφόνησε;», ήταν το ερώτημα που έθεσε η Μαρίν Λεπέν (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας) στην Ολομέλεια του ΕΚ. «Ο πραγματικός φόρος τιμής προς τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι είναι το να τολμήσουμε να ονομάσουμε ποιος ήταν ο δολοφόνος» προσέθεσε, για να απαντήσει άμεσα: « Ο δολοφόνος δεν είναι η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι το όπλο, το μέσο που έχει στα χέρια του ο δολοφόνος. Ο δολοφόνος είναι η ιδεολογία, στο όνομα της οποίας η τρομοκρατία σκοτώνει, και πρόκειται για τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Γιατί εάν δεν είσαστε σε θέση να κατονομάσετε τον εχθρό, τότε δεν μπορείτε να τον νικήσετε. Ίσως αυτό ενοχλεί ορισμένους (…), γιατί ίσως ενοχλούνται κάποιες διεθνείς φιλίες, (…) ενδεχομένως θα πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να έχουμε συμμάχους τη Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ. Θα πρέπει επίσης να δούμε και τη στάση της Τουρκίας απέναντι στον ισλαμικό φονταμενταλισμό» υπογράμμισε η Μαρίν Λεπέν.
Υποστήριξε στη συνέχεια ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι διεθνείς συμμαχίες και θα πρέπει να θεωρούνται σύμμαχοι όσοι πολεμούν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό όπως η Ρωσία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος.
Στράφηκε, τέλος, κατά της «πολιτικής της μαζικής μετανάστευσης» και κατά της λιτότητας που επιβάλλει στα κράτη η Ευρώπη, για να καταλήξει στο πάγιο αίτημά της για το κλείσιμο των εθνικών συνόρων και την εθνική κυριαρχία ακόμα και στα δημοσιονομικά θέματα, απορρίπτοντας την πολιτική λιτότητας.