«Με σταθερά βήματα στο μέλλον» είναι η φράση-κλειδί της πρώτης φάσης της προεκλογικής εστρατείας της ΝΔ, αλλά μέχρι στιγμής το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτά τα πρώτα εικοσιτετράωρα της προεκλογικής περιόδου, δεν έχει δώσει πειστική απάντηση γιατί οι Έλληνες πολίτες πρέπει να την εμπιστευτούν. Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται σχετίζεται με το εκλογικό αφήγημα της ΝΔ, το οποίο ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί και ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή αποτελεί, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη, την «αχίλλειο πτέρνα» του κόμματος.
Οι «φορμαλιστικές» αναφορές βέβαια δεν λείπουν από τα κεντρικά στελέχη που συμμετείχαν χθες στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, όπου βρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια μαζί όλα τα κορυφαία στελέχη. Ο ρητορικός στόχος της ΝΔ είναι να βγει πρώτο κόμμα, προκειμένου να αναδειχθεί κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα και να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Στρατηγική επιλογή της είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία σε κυβερνητικό πλαίσιο με κορμό τη ΝΔ, πράγμα που προϋποθέτει τον αποκλεισμό της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο εκτιμούν κεντρικά «γαλάζια» στελέχη ότι θα πληγεί σε σημαντικό βαθμό από τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Επί της ουσίας η ΝΔ επενδύει πολλές ελπίδες στην κρίση στρατηγικής στην οποία κατά την ίδια έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και τα όσα ακολούθησαν. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η επεξεργασία εναλλακτικών επιλογών ενόψει των προκλήσεων της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, ειδικά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει πρώτο κόμμα, αλλά δεν κερδίσει την αυτοδυναμία.
Αντίθετα, η ηγεσία της ΝΔ και τα κεντρικά της στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα, αν και αυτή την αισιοδοξία τους δεν την τεκμηριώνουν ακόμα με στέρεα επιχειρήματα, ενώ πιστεύουν ότι το κόμμα δύναται να κατακτήσει την πρώτη θέση στις εκλογές. Αυτό το κλίμα αισιοδοξίας και σιγουριάς για τη νίκη επικράτησε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, όπου υπό την προεδρία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έγινε εκτενής συζήτηση για τη στρατηγική του κόμματος.
«Πάμε για τη νίκη με σύνεση, ψυχραιμία και ομογενοποιημένο πολιτικό λόγο» λένε ηγετικά στελέχη της ΝΔ που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στην πανστρατιά που έχει σημάνει ο πρόεδρος του κόμματος και έχουν ανταποκριθεί όλα τα «βαριά» ονόματα της παράταξης.
Η ΝΔ το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές θα καλλιεργήσει την εικόνα της «ήρεμης δύναμης» που λειτουργεί ως παράγοντας ευθύνης και εγγύησης, ενώ θα επιχειρήσει να προβάλλει το θετικό, συντεταγμένο και διορθωτικό χαρακτήρα των πολιτικών παρεμβάσεών της στην κοινωνία και στην οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα, την γαλάζια πρόταση για τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο όπου τα όρια είναι δεσμευτικά λόγω του μνημονίου, αλλά κυρίως και σε άλλους τομείς, όπως δημόσια τάξη και ασφάλεια, παιδεία, υγειά, δημόσια διοίκηση, το μεταναστευτικό, κ.α.
Η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ αρχίζει από σήμερα μέσω των social media (twitter και facebook) και ευρύτερα του διαδικτύου, καθώς μπήκαμε σε μια προεκλογική περίοδο, όπου θα έχουμε μια αναμέτρηση πολιτικής επιβίωσης. Ο κ. Μεϊμαράκης θα ξεκινήσει τις περιοδείες του τις επόμενες ημέρες, βασικός σταθμός του θα είναι η φετινή ΔΕΘ, ενώ όλα τα κορυφαία στελέχη θα έχουν υπό την ευθύνη τους από μια περιφέρεια.
Η στρατηγική της ΝΔ συζητήθηκε εκτενώς το απόγευμα της Δευτέρας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, αλλά τελικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, αν και διατυπώθηκαν πολλές απόψεις, αν και το μήνυμα που εστάλη από αυτή την πρώτη σύναξη ήταν κυρίως πως το κόμμα πηγαίνει στις εκλογές ενωμένο και με την ενεργή συμμετοχή όλων των φυλών τάσεων και γαλάζιων αποχρώσεων.
Ενδεικτικά, οι Κωστής Χατζηδάκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πρότειναν να δώσει έμφαση η ΝΔ στο επιχείρημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «λίγος», με τον πρώτο να εμμένει στην ανάδειξη του οικονομικού κόστους της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τον δεύτερο να τονίζει πως το σύνθημα του κόμματος πρέπει να είναι «όχι άλλους φόρους». Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης προέταξε το δίλημμα «αποτελεσματική ΝΔ ή αριστερή ακυβερνησία;».