Τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς του Βιετνάμ προσπαθούν να εκμεταλλευθούν έλληνες επιχειρηματίες, λόγω της ανόδου της μεσαίας τάξης αυτής της ασιατικής χώρας σε συνδυασμό με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ενίσχυσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών προγραμματίζεται τον Οκτώβριο επιχειρηματική αποστολή στο Βιετνάμ από τον ΣΕΒ σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας – Βιετνάμ (ΕΣΕΒ).

Σημειώνεται ότι το ΕΣΕΒ υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών και ιδρύθηκε για να συγκεντρώσει τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες που αναπτύσσουν ή προγραμματίζουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε Ελλάδα και Βιετνάμ. Το Βιετνάμ είναι μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες στενότερης συνεργασίας με την Ελλάδα σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη των υποδομών και της τεχνολογίας.
Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Βιετνάμ κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος έχει επισημάνει τη σημαντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Βιετνάμ, οι οποίες έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Ο κ. Αντωνόπουλος πρόσθεσε ότι «οι πολιτιστικές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών κάνουν την επιχειρηματική προσέγγιση πιο εύκολη και πιο παραγωγική και πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τους έλληνες επιχειρηματίες να εξερευνήσουν την πολλά υποσχόμενη αγορά του Βιετνάμ». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία στις ασιατικές αγορές είναι η υπομονή, η συνέπεια και η επιλογή αξιόπιστων τοπικών συνεργατών.
Πολιτικοί φορείς του Βιετνάμ έχουν επισημάνει πως οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ έχουν ισχυροποιηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει μια πολλά υποσχόμενη δυναμικότητα στην ανάπτυξη της οικονομίας και του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Από το 2010 που λειτούργησε η πρεσβεία του Βιετνάμ στην Ελλάδα οι εισαγωγές στην Ελλάδα από το Βιετνάμ τριπλασιάστηκαν μέσα σε μία τριετία, ενώ και οι εξαγωγές της Ελλάδας στο Βιετνάμ σημείωσαν αύξηση.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης του Βιετνάμ παραμένει η σταθεροποίηση των μακροοικονομικών δεικτών της χώρας, με κύριο στόχο την αύξηση του ΑΕΠ στο 5,8% το 2014 και τη διατήρηση του πληθωρισμού (Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) σε επίπεδα χαμηλότερα του 7%.
Αναφέρεται ότι η γενική συνέλευση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Βιετνάμ εξέλεξε διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο (Intralot), Ιωάννη Βαρδινογιάννη (ANEK Lines), Αθανάσιο Λαβίδα, (Lavipharm), Νικόλαο Λίτινα (Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Βιετνάμ), Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (Geniki Bank), Ευάγγελο Πιστιόλη (Top Ships Inc.), Νικόλαο Σαμαρά (IPD), Κωνσταντίνο Σταραντζή, Συμεών Τσομώκο.

HeliosPlus