Τι είδους δημοκρατία μπορεί να έχει η Αμερική αφού η εκτελεστική και η νομοθετική ηγεσία της περνούν πλέον εξ ολοκλήρου σχεδόν μόνο σε εκείνα τα πρόσωπα τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν την οικονομική υποστήριξη των δισεκατομμυριούχων; Το ερώτημα, το οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διατυπώνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι φυσικά ρητορικό –η απάντηση έρχεται σχεδόν αυτόματα. Δεν μπορεί να είναι πραγματική δημοκρατία. Δεν είναι «εκείνη που πολυδιαφημίζει» η Ουάσιγκτον, σχολιάζει σαρκαστικά η ιστοσελίδα του γερμανικού «Spiegel». Ενοχλημένη ακόμη και η «Wall Street Journal» διαπιστώνει ότι «οι δισεκατομμυριούχοι έβαλαν τη σφραγίδα τους στις εκλογές του 2016» και δεν κρύβει την ανησυχία της επειδή «μεταβάλλονται τα δεδομένα της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές». Δυστυχώς, δηλώνει ο Φρεντ Βερθχάιμερ, διευθυντής του ανεξάρτητου εκλογικού Παρατηρητηρίου της Ουάσιγκτον, «οι δισεκατομμυριούχοι και οι εκατομμυριούχοι έγιναν οι κυρίαρχοι του εκλογικού προεδρικού αγώνα».
Αφορμή στα (επικριτικά) σχόλια έδωσε η ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής για τα ποσά που έρρευσαν στα ταμεία μερικών από εκείνους που διεκδικούν το χρίσμα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2016. Στον σχετικό πίνακα αναφέρονται μόνο ποσά άνω των 20.000 δολαρίων. «Επενδύσεις» τις ονομάζει το αμερικανικό περιοδικό «Nation», για «εισβολή δεκάδων δισεκατομμυριούχων» –προφανώς στον Λευκό Οίκο –γράφει η «Wall Street Journal» και η βρετανική εφημερίδα «Independent» τονίζει ότι σε καμία δημοκρατική χώρα δεν σημειώνεται σε τέτοιον βαθμό έμμεση «κατάληψη» της πολιτικής ηγεσίας της από το τραπεζιτικό – βιομηχανικό θησαυροφυλάκιο. Ούτε στην ίδια την Αμερική, ως σήμερα.
Τριάντα οκτώ αμερικανοί κροίσοι διέθεσαν 220 εκατ. δολάρια στα εκλογικά ταμεία δέκα υποψηφίων το πρώτο εξάμηνο. Αλλοι 18 διεμήνυσαν ότι θα καταβάλουν την «εισφορά» τους το φθινόπωρο και υπολογίζεται ότι συνολικά θα εισρεύσουν στα εκλογικά ταμεία των υποψηφίων άλλα 90-110 εκατ. δολάρια. Οπως σημειώνει η «Wall Street Journal» έχει σχηματιστεί… σειρά πολυεκατομμυριούχων που θα συμβάλουν στον εκλογικό αγώνα κάποιου υποψηφίου. «Σχεδόν ο κάθε ένας υποψήφιος για το χρίσμα έχει την (οικονομική) υποστήριξη κάποιου δισεκατομμυριούχου» γράφει. Στον πίνακα δεν αναφέρεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται πάντοτε στις δημοσκοπήσεις από τους 16 άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους. Πολυεκατομμυριούχος ο ίδιος, έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 100 εκατ. δολάρια στο εκλογικό ταμείο του, λέγουν πηγές που γνωρίζουν. Οι ίδιες πηγές «πιστεύουν» ότι οι προσωπικοί φίλοι του «θα συναγωνιστούν ποιος θα υπογράψει το μεγαλύτερο τσεκ» έγραψε το «USA today».
Οι Τζεμπ Μπους, Τεντ Κρουζ και Σκοτ Γουόκερ, όλοι Ρεπουμπλικανοί, προηγούνται στον πίνακα εκείνων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες «εισφορές για τον εκλογικό αγώνα» τους. Είκοσι δισεκατομμυριούχοι βοηθούν την εκλογή του Μπους Νο 3, στο ταμείο του οποίου έχει εισρεύσει το ποσό-ρεκόρ των 103 εκατ. δολαρίων. Σχεδόν 38 εκατ. δολάρια συγκέντρωσε ο γερουσιαστής του Τέξας Κρουζ –11 εκατ. δολάρια του «διέθεσε» ο Ρόμπερτ Μίρερ της «Renaissance Technologies» –και 20 εκατ. δολάρια ο κυβερνήτης του Γουισκόνσιν Σκοτ Γουόκερ –τα 5 εκατ. από την Νταϊάνα Χέντριξ της ομώνυμης εταιρείας δομικών υλικών. Το ταμείο του Τζεμπ Μπους είναι ιδιαίτερα διογκωμένο επειδή ο υποψήφιος άρχισε να συγκεντρώνει εκατομμύρια προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, γεγονός το οποίο δεν είναι απόλυτα νόμιμο και ίσως έχει κάποιες συνέπειες. Για αυτό άλλωστε δικαιολόγησε (!) την κάθοδό του στις εκλογές λέγοντας ότι «πιέστηκε και παρακινήθηκε από φίλους και (οικονομικούς) συνεργάτες» να διεκδικήσει το χρίσμα.
Πενήντα τέσσερις δισεκατομμυριούχοι και πολυεκατομμυριούχοι εμφανίζονται να έχουν υπογράψει επιταγές 1 ως 5 εκατομμυρίων για το ταμείο των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων και ξεπερνούν τους 550 οι «οικονομικοί ενισχυτές» της τάξεως του μισού εκατομμυρίου. Μερικοί, ανάμεσά τους ο Κουβανο-αμερικανός του Μαϊάμι Μιγκέλ Φερνάντεζ, έχουν υποσχεθεί να διπλασιάσουν και να τριπλασιάσουν την (άνω του εκατομμυρίου) εισφορά τους όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές του Νοεμβρίου 2016.

Δημοσκοπήσεις
Ο αντιπαθής και η πρώτη κυρία
O Ντόναλντ Τραμπ είναι ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών με ποσοστό 24%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του CBS News. Ακολουθούν ο Τζεμπ Μπους με 13% και ο Σκοτ Γουόκερ με 10%. Ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ συγκεντρώνει την ψήφο της οργής: έχει μεγάλη απήχηση στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους που δηλώνουν οργισμένοι με την Ουάσιγκτον. Ερχεται όμως πρώτος και στη λίστα με τους υποψηφίους που δεν θα ψήφιζαν ποτέ οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι: το 27% αυτών δηλώνει ότι δεν θα επέλεγε ποτέ τον Τραμπ.

Ετερη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ φέρνει πρώτο τον Τραμπ με 20%, δεύτερο τον Γουόκερ με 13% και τρίτο τον Μπους με 10%. Και σε αυτή τη δημοσκόπηση όμως ο Τραμπ έρχεται πρώτος στη λίστα με εκείνους που αποκλείεται να ψηφίσουν οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι, και μάλιστα με 30%.

Στους Δημοκρατικούς τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Η Χίλαρι Κλίντον κυριαρχεί με 55%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Κουίνιπιακ, ενώ μόνο το 9% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν θα την ψήφιζε ποτέ. Δεύτερος επικρατέστερος για το χρίσμα των Δημοκρατικών είναι ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπένι Σάντερς με 17%.

Αν οι προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνταν σήμερα μεταξύ Κλίντον και Τραμπ, θα τις κέρδιζε η πρώην πρώτη κυρία με 48% έναντι 36% του αντιπάλου της. Η Κλίντον όμως θα τις έχανε απέναντι στον Μπους με ποσοστό 41% έναντι 42%, ενώ θα κέρδιζε τον Γουόκερ με 44% έναντι 43%.

Καταγγελίες

Υποστήριξη με ανταλλάγματα και φοροαπαλλαγές
Τι μπορεί να περιμένουν οι πολυεκατομμυριούχοι από αυτούς που βοηθούν στην εκλογή τους με γενναίες εισφορές στα εκλογικά ταμεία τους; Ας σημειωθεί ότι η γενναιοδωρία τους απαλλάσσεται φορολογικά σε ποσοστό ως και 80%. Η «Washington Post» είχε κάνει υπαινιγμούς για το σκάνδαλο μιας προνομιακής φορολογικής ρύθμισης δύο φαρμακευτικών εταιρειών και μιας επιχείρησης τροχαίου υλικού το οποίο κόστισε στο αμερικανικό Δημόσιο περίπου 23 εκατ. δολάρια. Και στις τρεις εταιρείες διευθυντικά πρόσωπα ήταν οικονομικοί υποστηρικτές του Ντικ Τσένι, αντιπροέδρου του Τζορτζ Μπους. Η οικογενειακή εταιρεία των Κλίντον βάλλεται σήμερα επειδή, μεταξύ άλλων, «προσελκύει» το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και προσώπων του τεχνολογικού και του τραπεζικού κλάδου που έμμεσα ενισχύουν οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Δώδεκα επιχειρήσεις και ιδιώτες –μεταξύ αυτών οι τραπεζίτες Ντόναλντ Σάσμαν, Τζορτζ Σόρος και Χάιμ Σάμπαν –κατέβαλαν συνολικά 13,4 εκατ. δολάρια στην οικογενειακή «εταιρεία Κλίντον» από την ημέρα που επίσημα η Χίλαρι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ