Αύξηση της συχνότητας της πολλαπλής σκλήρυνσης παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη χώρα μας οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 10.000.
Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη των εξωτερικών ιατρείων πολλαπλής σκλήρυνσης στο ΑΧΕΠΑ κυρία Ευφροσύνη Κουτσουράκη, η πολλαπλή σκλήρυνση παρουσιάζεται συνήθως σε γυναίκες στην τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα έναρξης είναι οι διαταραχές της όρασης, τα μουδιάσματα άκρων, η αστάθεια, η εύκολη κόπωση και η αδυναμία στην κίνηση.
Η συνηθέστερη μορφή της νόσου είναι η υποτροπιάζουσα μορφή, που καταλήγει μετά από 10 – 20 χρόνια σε ήπια ή μέτρια αναπηρία.
Συνήθως οι υποτροπές της νόσου παρουσιάζονται τους ανοιξιάτικους μήνες, ενώ τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά πολύ με την έντονη ηλιοφάνεια.
Η πολλαπλή σκλήρυνση οδηγεί σε μέτρια ή σοβαρή νευρολογική αναπηρία και σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής. Ο ιδανικός στόχος μιας νοσοτροποιητικής φαρμακευτικής αγωγής για την πολλαπλή σκλήρυνση είναι η πρόληψη της επιδείνωσης της αναπηρίας και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της αντιμετώπισης της πολλαπλής σκλήρυνσης. Οι ασθενείς έχουν πλέον πολλές θεραπευτικές επιλογές οι οποίες συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα με την ασφάλεια. Ανάμεσά τους, ένα νέο φάρμακο, ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας.
«Πρόκειται για μια νέα φαρμακευτική προσέγγιση της διαλείπουσας υποτροπιάζουσας μορφής της πολλαπλής σκλήρυνσης σε ενηλίκους η οποία χορηγείται από το στόμα. Ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας έχει λάβει έγκριση από το FDA και τον ΕΜΑ (σ.σ.: ο αμερικανικός και ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων αντιστοίχως) σαν πρώτης γραμμής θεραπεία και φαίνεται να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με την ασφάλεια» τονίζει η κυρία Κουτσουράκη.
Οπως λέει, έγιναν δύο πολυκεντρικές τυχαιοποιημένες διπλά τυφλές μελέτες με εικονικό και ενεργό φάρμακο. Η ενοποιημένη ανάλυση σε 2.667 ασθενείς παρουσίασε τα παρακάτω αποτελέσματα:
- Μείωση της ετήσιας συχνότητας υποτροπών κατά 49%.
- Καθυστέρηση της εξέλιξης της αναπηρίας κατά 32%.
- Σημαντική μείωση των απομυελυνωτικών εστιών στις μαγνητικές τομογραφίες.
- Αποτελεσματικότητα σε διαφορετικές υποκατηγορίες ασθενών (νεοδιαγνωσμένοι ασθενείς, ασθενείς που είχαν λάβει στο παρελθόν άλλη θεραπεία, που δεν ανταποκρίθηκαν στις ιντερφερόνες ή είχαν υψηλή δραστηριότητα νόσου).
Από τη δέκατη εβδομάδα παρουσιάστηκε στατιστικά σημαντική αποτελεσματικότητα σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Τα καλύτερα αποτελέσματα στις διαφορετικές υποκατηγορίες παρουσιάστηκαν στους ασθενείς με υψηλή δραστηριότητα της νόσου. Πολύ καλά αποτελέσματα φάνηκαν και στους νεοδιαγνωσμένους ασθενείς, που έλαβαν το φάρμακο σαν πρώτη επιλογή, με μείωση κατά 56% της ετήσιας συχνότητας υποτροπών και κατά 71% μείωση του κινδύνου αναπηρίας.
Εκδήλωση για την ισότιμη πρόσβαση από την TEVA
Στο πλευρό των ανθρώπων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας βρέθηκε για μία ακόμη φορά η φαρμακευτική εταιρεία TEVA. Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας οι εκπρόσωποι του συλλόγου των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο (ΣΑμΣΚΠ) και της TEVA ενημέρωναν το κοινό για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία σε κάθε τους δραστηριότητα. Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν: «Δεν θα ήθελα να είσαι στη θέση μου. Ναι στην κίνηση. Οχι στην αδιαφορία».
Στο πλευρό των ανθρώπων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας βρέθηκε για μία ακόμη φορά η φαρμακευτική εταιρεία TEVA. Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας οι εκπρόσωποι του συλλόγου των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο (ΣΑμΣΚΠ) και της TEVA ενημέρωναν το κοινό για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία σε κάθε τους δραστηριότητα. Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν: «Δεν θα ήθελα να είσαι στη θέση μου. Ναι στην κίνηση. Οχι στην αδιαφορία».
Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να μετέχει με ευκολία και να έχει ισότιμη πρόσβαση σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, όπως στη διάγνωση, στη θεραπεία, στην εκπαίδευση, στη μετακίνηση, στην εργασία, στην άσκηση και στους χώρους αναψυχής. Ωστόσο το αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασής τους στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή όχι μόνο αμελείται, όχι μόνο εμποδίζεται αλλά και προσβάλλεται.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) κάλεσαν όλους όσοι επισκέφθηκαν τη μαρίνα του Φλοίσβου στο ενημερωτικό τους περίπτερο ώστε να γνωρίσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ασθενής με αναπηρία συμμετέχοντας σε βιωματική διαδρομή προσομοίωσης κινητικών δυσκολιών. Με αυτόν τον τρόπο όσοι συμμετείχαν στη διαδρομή επιβεβαίωσαν την περιορισμένη και ανισότιμη θέση στην οποία βρίσκονται σε καθημερινή βάση συνάνθρωποί μας που πάσχουν από κάποια αναπηρία και διαπίστωσαν πόσο σημαντικό είναι όσοι δεν νοσούν να μπουν για λίγο στη θέση τους και να κατανοήσουν αυτή την καθημερινότητα.
Σημαντικός σκοπός του εφετινού εορτασμού ήταν επίσης η ενθάρρυνση των ασθενών με αναπηρία να συνεχίσουν να διεκδικούν ισότιμη πρόσβαση στην κοινωνία ώσπου αυτή να γίνει πραγματικότητα.
«Ο αγώνας του ΣΑμΣΚΠ για ισότιμη πρόσβαση δεν ξεκινάει και τελειώνει στη σημερινή εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας. Αντίθετα, αποτελεί πάγιο μέλημά μας και σταθερή διεκδίκηση, δική μας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με ΣΚΠ (ΠΟΑμΣΚΠ), προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας» τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας κυρία Βάσω Μαράκα.
Από την πλευρά της, η κυρία Ιωάννα Καρώνη, Corporate and Public Affairs Manager της TEVA, προσέθεσε: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια κοινωνική δράση που έχει σκοπό να σταματήσει την ατομική και συλλογική αδιαφορία απέναντι σε προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μερίδα συνανθρώπων μας προβάλλοντας και προασπίζοντας το δικαίωμά τους να είναι ισότιμοι πολίτες σε μια ανθρώπινη κοινωνία».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ