Την Τρίτη 16 Ιουνίου ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία.{{{ audio1 }}}
Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία
«Κατά την άποψη μου, οδηγούμαστε σε μια συμφωνία. Έχουμε συμφωνήσει περίπου στο 90% και ίσως και σε κάτι παραπάνω και μένει ένα 10% που διαφωνούμε. Άρα, το ερώτημα είναι, γι ‘ αυτό το ποσοστό, αν αξίζει τον κόπο να υπάρξει μια ρήξη. Αυτά τώρα είναι ερωτήματα, τα οποία τα έχει όλος ο κόσμος στο μυαλό του. Οπότε, έχοντας υπόψη το μεγάλο εύρος της συμφωνίας και το μικρό, όπου διαφωνούμε, η αίσθηση που δίνεται είναι ότι επιδιώκεται να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα. Δεν υπερασπίζομαι το σενάριο της ρήξης. Θεωρώ ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα.
Στο τέλος (του μήνα) είναι οι δόσεις για το ΔΝΤ. Όλες οι δόσεις έχουν βρεθεί στο τέλος του μήνα. Η απάντηση είναι ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πληρώνουμε στους χρόνους που πρέπει τις υποχρεώσεις μας, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε. Θα σας φέρω κι ένα παράδειγμα. Μέχρι τις 30 του μηνός, έχουμε ένα σύνολο ημερών και ανάμεσα σε αυτό το σύνολο ημερών παρεμβάλλεται ένα μεγάλο σύνολο παραγόντων, το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να υπερπηδήσουμε παράγοντες και να δώσουμε απάντηση με ένα ναί ή με ένα όχι. Είναι λάθος η οποιαδήποτε απάντηση. Όταν στο τέλος του μηνός είχαμε να πληρώσουμε τα 710 εκατ. στο ΔΝΤ, εμείς δεν είχαμε εκφράσει την παραμικρή άποψη και επαναλαμβάναμε ποια είναι η δουλειά μας, ποια είναι η υποχρέωσή μας, ποιοι είναι οι χρόνοι μας, ποια είναι τα δεδομένα μας. Μέχρι το Σάββατο – Τρίτη ήταν να γίνει η πληρωμή – φαινόταν ότι αυτό το ποσό δεν θα πληρωνόταν. Εμείς, δεν εκφράσαμε την παραμικρή άποψη για το ναί ή το όχι, το ποσό πληρώθηκε. Και τα νέα δεδομένα προέκυψαν την Κυριακή, σε μία μέρα. Άρα, δεν μπορώ να αγνοήσω τον παράγοντα χρόνο ούτε τους παράγοντες, οι οποίοι παρεμβάλλονται. Μπορούν να βρεθούν δέκα λύσεις.»
Για το τραπεζικό σύστημα
«Έχουμε εικόνα τι γίνεται με τις τράπεζες, γνωρίζουμε ακριβώς τι γίνεται και κάθε μέρα. Εμείς, δεν εκφράζουμε κάποια ανησυχία κι ούτε διάφορα σενάρια τα οποία ακολουθούνται έχουν συζητηθεί.»
Για το χρόνο κατά τον οποίο εκτιμά ότι θα κλείσει η συμφωνία
«Εμείς θέλουμε το ταχύτερο δυνατό μια συμφωνία. Θεωρούμε ότι πρέπει να κλείσει η συμφωνία, έχουμε 18 του μηνός ημερομηνία ορόσημο και πάνω σε αυτή την ημερομηνία ορόσημο γίνονται όλες οι διαπραγματεύσεις.»