Σύγχυση και ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στις συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) την Παρασκευή για το θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην πρώτη τους ειπώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ.Αντώνη Λεούσηπως«υπάρχει θέμα ως προς τη διετία της ΣΣΕ σύμφωνα με εντολή του κ. Σπύρου Σαγιάαπό την κυβέρνηση»ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλαςφέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία να τους είπε ότι «ως ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει πρόβλημα με την υπογραφή της διετούς ΣΣΕ».

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) είχε στείλει email με την υπογραφή του κ. Πιτσιόρλα στο οποίο αναφέρονταν: «Εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, βασικού μετόχου της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, εντέλλεστε να αφαιρέσετε από την ημερησία διάταξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ που έχει προγραμματιστεί για τη Παρασκευή 12/06, το θέμα με τίτλο «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) Εργαζομένων στον ΟΛΠ ΑΕ». Το ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, το οποίο θα προκύψει από τη Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας, να συζητήσει και να συμφωνήσει το θέμα της ΣΣΕ του ΟΛΠ» προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΟΜΥΛΕ.
Όλα θα ξεκαθαρίσουν -εκτιμάται- από την ερχόμενη Δευτέρα που θα συναντηθούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών με τον κ. Πιτσιόρλα. Πάντως για το θέμα της ανανέωσης των ΣΣΕ δεν ελήφθη απόφαση, όπως αναμενόταν, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ την Παρασκευή το μεσημέρι.
Οι λιμενεργάτες έθεσαν το θέμα των ΣΣΕ και στον υπουργό Εργασίας κ. Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος τους είπε ότι θα παρέμβει σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.
Σημειώνεται πάντως ότι κ. Σαγιάς είναι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και το δικηγορικό γραφείο του ήταν αυτό που συνέταξε την πρώτη σύμβαση παραχώρησης της Cosco με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι συμμετέχει στην κυβερνητική επιτροπή -στην οποία συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ.Γιώργος Σταθάκηςκαι ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ.Θοδωρής Δρίτσας– που θα επιλέξει τους υποψήφιους για τα διοικητικά συμβούλια του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και περιφερειακών λιμανιών.
Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα «φιλτραριστούν» από το ΤΑΙΠΕΔ και η τελική επιλογή θα γίνει στις 22 Ιουνίου (σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και όχι σε αίθουσα του Οργανισμού) στην επόμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ. Όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν τον άνθρωπο που θα συνδέσει τη θητεία του ως πρόεδρος του Οργανισμού του μεγάλου λιμανιού της χώρας με την ιδιωτικοποίησή του.
Επίσης ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ απουσίασε το μέλος κ. Θάνος Λιάγκος, ειδικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ο δικηγόρος μέλος του ΔΣ κ. Νικόλαος Νάκης παραιτήθηκε από τη θέση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ, διαφωνώντας με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ.
Στο ενημερωτικό του σημείωμα προς τα μέλη του ΔΣ ο κ. Ανωμερίτης ανέφερε πως πριν από λίγο καιρό υπήρχε σύγκλιση απόψεων για τα θέματα της λιμενικής βιομηχανίας και κυρίως του τρόπου αξιοποίησης του ΟΛΠ ΑΕ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η σύγκλιση αυτή ανετράπη μετά τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ΑΕ μέσω πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του και της συνέχισης της θατσερικής πολιτικής του ξεπουλήματος του λιμανιού που είχε προκριθεί από τις προηγούμενες ηγεσίες του ΤΑΙΠΕΔ. Θέση την οποία και εγώ, και το ΔΣ και η ΓΣ του Οργανισμού και η Αυτοδιοίκηση και όλοι οι θεσμικοί εταίροι του Πειραιά και της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος ομόφωνα απορρίπταμε ως καταστροφική για την ανάπτυξη της χώρας, της λιμενικής βιομηχανίας και του ευρύτερου Πειραιά».

Και συμπλήρωσε: «Έχω σε όλους τους τόνους διακηρύξει ότι ο τρόπος πώλησης που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ είναι λανθασμένος και ποτέ δεν πρόκειται να ευοδωθεί. Ήδη έχουν χαθεί για την ανάπτυξη του ΟΛΠ ΑΕ τρία χρόνια με όλες τις παλινωδίες και τα λάθη αυτά. Το ΤΑΙΠΕΔ ενεργεί εισπρακτικά και μόνο υπό την πίεση προφανώς των δανειστών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την ευρωπαϊκή πολιτική για τη λιμενικά αγορά».
Από την πλευρά τους οι λιμενεργάτες δηλώνουν ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ. Ως «συμμάχους» έχουν βουλευτές και φορείς του Πειραιά ακόμα και τη δημοτική παράταξη «Λιμάνι της Αγωνίας –Πειραιάς η πόλη μας» που είχε συμμετάσχει στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τονκ. Δρίτσα,ο οποίος φαίνεται «εγκλωβισμένος» από τις επιλογές της κυβέρνησης με βάση όσα δήλωνε προεκλογικά αλλά και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την παρουσία τουστo πρόσφατο 12ο Συνέδριο τηςESPO(Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης) που έγινε στην Αθήνα δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους στα τέλη Απριλίου είχε πει ότι«υπάρχουν πιεστικές συγκυρίες που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει»συνδέοντας τις εξελίξεις με τη συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση.