Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σήμερα, 5 Ιουνίου, και το WWF Ελλάς επιχειρεί μια ξενάγηση στην ελληνική φύση, η οποία… κρατά ψηλά τη χώρα στον μεσογειακό και παγκόσμιο χάρτη της βιοποικιλότητας. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες της οργάνωσης που ασχολούνται χρόνια με την προστασία των πολυτίμων ελληνικών βιοτόπων, «αν σε κάποιους φαίνεται πολυτέλεια να μιλά κανείς για τη φύση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η ερώτηση είναι απλή: Μπορούμε να «χτίσουμε» χωρίς θεμέλια; Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν;»
Οι νησιωτικοί υγρότοποι, διάσπαρτοι στα εκατοντάδες νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αποτελούν ασπίδα προστασίας για τις τοπικές κοινωνίες και τη βιοποικιλότητα.Όταν το 2004 ξεκίνησε μια ομάδα της οργάνωσης την προσπάθεια καταγραφής τους, κανείς δεν ήξερε πόσοι ήταν και πού βρίσκονταν. Οκτώ χρόνια μετά, το 2012 επιστήμονες και εθελοντές κατάφεραν να καταγράψουν 806 μικρούς υγρότοπους σε 75 νησιά. Η αποτύπωσή τους οδήγησε τελικά, τον Ιούνιο του 2012, έπειτα από πολιτικές πιέσεις, στη θεσμική τους προστασία με την υπογραφή σχετικού προεδρικού διατάγματος.
Ο πλούτος της Ελλάδας αποτυπώνεται στον… εξόριστο παράδεισο της Γυάρου που μετατρέπεται σε «μαιευτήριο» για τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus. Το μικρό νησί φιλοξενεί το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού αυτού του σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού. Αλλά και η σπουδαιότερη παραλία ωοτοκίας της θαλλάσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα και είναι τα Σεκάνια στη Ζάκυνθο, όπου συγκεντρώνονται ετησίως 500 – 1.000 φωλιές.
Και οι δύο περιοχές αποτελούν τμήματα του ευρωπαϊκού δικτύου προστασίας της φύσης Natura 2000, όπως και δεκάδες από τους νησιωτικούς υγρότοπους, ρυάκια, σπήλαια, δάση και άλλες περιοχές της χώρας. Χωρίς αυτό το δίχτυ προστασίας δεν θα ήταν εφικτή η προστασία της Caretta caretta και των παραλιών ωοτοκίας της, ούτε της απειλούμενης με εξαφάνιση Monachus monachus.
Χωρίς την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν θα υπήρχαν τα «όπλα» για να αναχαιτιστούν περιπτώσεις υποβάθμισης μοναδικών οικοσυστημάτων. Όμως, αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους οικοτόπους και τα είδη κινδυνεύει από τη διαδικασία αναθεώρησης που ενδέχεται να ανοίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για αυτόν τον λόγο, περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το WWF, καλούν τους πολίτες να υπογράψουν υπέρ της ευρωπαϊκής φύσης σε μια εκστρατεία που έχει ήδη ξεπεράσει τις 195.000 υπογραφές. Δείτε εδώ.
«Σε μία χώρα και μια Ευρώπη που διαρκώς «απορυθμίζονται» και ξεχνούν τι εστί βιωσιμότητα, χρειαζόμαστε το δίκτυοNatura2000 και κάθε πιθανό εργαλείο για να προστατέψουμε τα θεμέλια της ίδιας μας τη κοινωνίας που δεν είναι άλλα από τη φύση μας» αναφέρει ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας. Και καταλήγει: «Η χώρα μας και η Μεσόγειος είναι ξεχωριστά κομμάτια του παγκόσμιου χάρτη και οφείλουμε καθημερινά να αγωνιζόμαστε για να παραμείνουν έτσι. Να συνεχίσουμε να διαφυλάσσουμε τους προορισμούς, τις στιγμές, την υγεία, τα καλοκαίρια και το μέλλον μας».