Τζορτζ Κλούνεϊ μπαίνει στο ξενοδοχείο Claridge’s στο Λονδίνο φορώντας τζιν παντελόνι, δερμάτινο μπουφάν και μπλούζα με το λογότυπο «Casamigos Tequila», της δικής του εταιρείας τεκίλα. Είναι άνετος, χαμογελαστός, μαζί με τα casual ρούχα του φοράει και την αναμενόμενη εικόνα του σταρ.

Με την εντυπωσιακή σύζυγό του Αμάλ στην πρεμιέρα της ταινίας «Η Χώρα του Αύριο» στο Τόκιο. «Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό για το ότι γνώρισα μια τόσο ιδιαίτερη γυναίκα» δηλώνει ο γνωστός ηθοποιός

Προτού ξεκινήσει η συνέντευξη και προτού μπουν στην αίθουσα οι συντελεστές της ταινίας, η αυστηρή κυρία που θα συντόνιζε τη συζήτηση μας ανακοινώνει πως επιτρεπόταν να κάνουμε μόνο ερωτήσεις που σχετίζονταν με την ταινία. «Με λένε Δέσποινα, είμαι από την Ελλάδα» συστήνομαι. «Θέλω να…» ξεκινάω. «Το ξέρω ότι έρχεται, ξέρω τι θες να με ρωτήσεις, βάζω στοίχημα!» με διακόπτει χαμογελώντας. Αυτό που εννοεί είναι ότι θα τον ρωτήσω για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. (Τρεις ημέρες πριν, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης είχε ανακοινώσει πως τελικά η Ελλάδα δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας για την επιστροφή των Γλυπτών, κάτι που λογικά θα απογοήτευσε την Αμάλ Κλούνεϊ, που εδώ και καιρό προσπαθούσε να βοηθήσει για το αντίθετο.) «Ισως αυτό που εννοείτε μπορεί να αποτελέσει μέρος της απάντησής σας» του λέω. «Εντάξει» απαντά, συνεχίζοντας το παιχνίδι.

«Πώς είναι η δική σας Χώρα του Αύριο;» τον ρωτάω, με αφορμή τον τίτλο της νέας του ταινίας. «Πώς είναι μια ιδανική εκδοχή του μέλλοντος για εσάς; Είναι ένα μεγάλο θέμα, αλλά μπορείτε να αναφέρετε κάποια πράγματα που σήμερα φαντάζουν τρελά ή αδύνατα, αλλά που στο μέλλον θα θέλατε να είναι πιθανά; Ενα από αυτά μπορεί να είναι και αυτό που νομίζατε ότι θα σας ρωτήσω;». Σε μια ιδανική Χώρα του Αύριο, η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να επιστρέψει τα Γλυπτά. Ομως ο Κλούνεϊ θα διαλέξει να αναφερθεί τελικά σε αυτό;
«Νόμιζα ότι ήθελες να με ρωτήσεις για τα Γλυπτά κάνοντάς με να μπλέξω για δεύτερη φορά, μιας και βρισκόμαστε στην Αγγλία. Ο δήμαρχος του Λονδίνου θα με παρομοιάσει πάλι με Ναζί» μου λέει και όλοι γελούν (σ.σ.: το 2014, όταν ο Κλούνεϊ είχε δηλώσει πως οι Βρετανοί μάλλον είναι σωστό να επιστρέψουν τα Γλυπτά, ο Μπόρις Τζόνσον τον είχε συγκρίνει με τον Χίτλερ).
Η απάντησή του για τη δική του Χώρα του Αύριο είχε ενδιαφέρον αλλά θα σας την αποκαλύψω αργότερα. Ο Κλούνεϊ, για ακόμη μία φορά, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, αλλά και των συναδέλφων του στο πάνελ, με τα αυθόρμητα σχόλια, το χιούμορ και τη διάθεση για πειράγματα που τον διακρίνει. Είναι άλλωστε γνωστός για τις πλάκες που του αρέσει να κάνει σε συναδέλφους του, ενώ πρόσφατα δήλωσε πως το επόμενο θύμα του θα είναι ο Μπραντ Πιτ. Οσο για το πώς χειρίζεται τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, συνήθως ξεκινά απαντώντας με ένα αστείο, μετά δίνει τη «σοβαρή» απάντηση και αυτό που ακολουθεί είναι ένα συνεχές παιχνίδι.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω της επαγγελματικής και προσωπικής του ζωής (ειδικά από το 2014 που παντρεύτηκε τη λιβανέζα δικηγόρο Αμάλ Αλαμουντίν), αλλά και της ακτιβιστικής δράσης του. Ο 54χρονος Κλούνεϊ παραμένει ένας από τους πιο διάσημους αμερικανούς ηθοποιούς. Εχοντας δοκιμαστεί, συχνά με επιτυχία, στη σκηνοθεσία, την παραγωγή και τη συγγραφή σεναρίου, βραβευμένος με δύο Οσκαρ και τρεις Χρυσές Σφαίρες, κατέχει το ρεκόρ του μοναδικού στην ιστορία των Οσκαρ που έχει υπάρξει υποψήφιος σε έξι διαφορετικές κατηγορίες.
Ολα ξεκίνησαν το 1994, όταν έγινε ευρέως γνωστός μέσω της τηλεοπτικής σειράς «Στην Εντατική». Ακολούθησαν περισσότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις –μεταξύ αυτών και «Τα φιλαράκια» –και δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες («Ω αδελφέ, πού είσαι;» των αδερφών Κοέν, «Η λεπτή κόκκινη γραμμή» του Τέρενς Μάλικ, «Σολάρις» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, «Οι απόγονοι» του Αλεξάντερ Πέιν, «Επιχείρηση: Argo» του Μπεν Αφλεκ –συμμετείχε στην παραγωγή «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν, «Μνημείων Ανδρες» που σκηνοθέτησε ο ίδιος κ.ά.). Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστεί στη νέα περιπέτεια της Disney «Η Χώρα του Αύριο», υποδυόμενος έναν εξερευνητή, πρώην παιδί-θαύμα, που έχει σταματήσει να πιστεύει πως μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο μέχρι που στη ζωή του μπαίνει μία αισιόδοξη έφηβος με επιστημονικές ανησυχίες και ζητά τη βοήθειά του προκειμένου να ανακαλύψουν ένα αινιγματικό μέρος (τη Χώρα του Αύριο), που βρίσκεται σε κάποιον απροσδιόριστο χωροχρόνο. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Μπραντ Μπερντ –σκηνοθέτης και σεναριογράφος των ταινιών κινουμένων σχεδίων «Οι απίθανοι» και «Ο Ρατατούης» –γράφοντας το σενάριο μαζί με τον Ντέιμον Λίντελοφ, σεναριογράφο της σειράς «Lost».
Στην πραγματικότητα, Η Χώρα του Αύριο δημιουργήθηκε από τον Ουόλτ Ντίσνεϊ ως ένα κομμάτι της Ντίσνεϊλαντ το 1955. Οταν ο Λίντελοφ συνειδητοποίησε πως ο οραματιστής και ευρηματικός Ουόλτ ονειρευόταν να χτίσει μια πόλη-υπόδειγμα, εμπνεύστηκε την ιδέα για την ταινία, σκεπτόμενος πως το μαγικό αυτό μέρος θα μπορούσε να είναι όχι απλώς ένα θεματικό πάρκο, αλλά αληθινό. Για να φτιάξουν τον φουτουριστικό κόσμο της «Χώρας του Αύριο», οι συντελεστές της ταινίας δεν βασίστηκαν μόνο στην ψηφιακή τεχνολογία καθώς μεγάλο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών, το αρχιτεκτονικό συγκρότημα που σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα στη Βαλένθια της Ισπανίας.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία της Disney «Η χώρα του Αύριο» υποδυόμενος έναν εξερευνιτή, πρώην παίδι-θαύμα

Στην πρώτη ερώτηση προς τη νεαρή συμπρωταγωνίστριά του Μπριτ Ρόμπερτσον για το αν θα ήθελε να ακολουθήσει και εκείνη τα βήματά του δοκιμάζοντας τον εαυτό της στη σκηνοθεσία ή την παραγωγή και στη δική της απάντηση πως ίσως σε τριάντα χρόνια να είναι έτοιμη, ο Κλούνεϊ τράβηξε τα βλέμματα πάνω του (κάποιοι ενθουσιάστηκαν τόσο που χειροκρότησαν) γουρλώνοντας τα μάτια του σαν να εννοούσε «Δεν είμαι και τόσο μεγάλος!». Οταν δέχεται ερώτηση για το τι ήταν αυτό που του κίνησε το ενδιαφέρον στην ταινία και πώς βλέπει το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη το ανθρωπιστικό και κοινωνικό του έργο στο Σουδάν, λέει χαριτολογώντας: «Θα κοιτάξω να απαντήσω πολύ γρήγορα. Ο Μπραντ μού έδωσε το σενάριο λέγοντάς μου πως το είχαν γράψει έχοντας εμένα στο μυαλό τους. Οταν όμως διάβασα την περιγραφή του χαρακτήρα μου, έλεγε: «Πενηνταπεντάρης, θυμωμένος, πικραμένος, κάποτε γοητευτικός…» Για να μιλήσουμε σοβαρά, όμως, μου άρεσαν τα μηνύματα που έχει η ιστορία. Μεγάλωσα σε μια εποχή που οι δημοσιογραφικές ειδήσεις ήταν συχνά δυσάρεστες, όπως και σήμερα. Παράλληλα, ο άνθρωπος πήγε στη Σελήνη και υπήρχε ελπίδα πως μπορούσαμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Οφείλουμε να παρακολουθούμε τις ειδήσεις, αλλά παράλληλα να θυμόμαστε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Ο καθένας μας μπορεί, ανεξάρτητα από τη θέση του στην κοινωνία. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι».

Στην επόμενη ερώτηση, για το πόσο σκληρά χρειάστηκαν να προετοιμαστούν οι ηθοποιοί για τις σκηνές δράσης, ο Κλούνεϊ αστειεύεται και πάλι. «Εγώ προπονήθηκα για μερικά λεπτά. Είχα άλλωστε να αναμετρηθώ μόνο με έναν ηλικιωμένο τηλεοπτικό γιατρό που με απειλούσε με το μπαστούνι του (σ.σ.: αναφέρεται στον συμπρωταγωνιστή του Χιου Λόρι, τον γνωστό Dr. House της ομώνυμης σειράς). Είναι αστείο. Οταν ήμουν τριάντα ετών, μπορούσα να ρίξω μπουνιά σε κάποιον και μετά να απομακρυνθώ σαν να μην τρέχει τίποτα ενώ πίσω μου γίνονταν εκρήξεις. Τώρα, απλώς με πλακώνουν στο ξύλο».
Τον ρωτάμε πώς είναι άραγε το να βλέπει τον μικρό Τόμας Ρόμπινσον να υποδύεται τον Κλούνεϊ σε παιδική ηλικία στην ταινία. «Μάλλον δεν το ξέρεις, αλλά εγώ έπαιξα και αυτόν τον ρόλο και νομίζω ήμουν πολύ πειστικός» λέει, και για άλλη μια φορά όλοι στην αίθουσα ξεσπούν σε γέλια. «Ηταν πολύ καλός, αλλά δεν καταφέραμε να δουλέψουμε μαζί, γιατί τότε θα σήμαινε ότι θα δούλευα με τον «εαυτό» μου, κάτι που δεν θέλω να κάνω».
«Τζορτζ, αυτή είναι μια αισιόδοξη ταινία. Κι εσύ είσαι αισιόδοξος και έχεις πει πως περνάς την καλύτερη περίοδο της ζωής σου. Ποιο είναι το πιο αισιόδοξο πράγμα που έχεις κάνει; Πρόσφατα αγόρασες ένα σπίτι στην Αγγλία…» (σ.σ.: συγκεκριμένα μια εξοχική έπαυλη του 17ου αιώνα που κόστισε δέκα εκατομμύρια στερλίνες), ακούει την επόμενη ερώτηση. «Ναι, ήταν πολύ αισιόδοξο εκ μέρους μου. Είμαι όντως αισιόδοξος και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό για τα όσα έχω κάνει και για το ότι γνώρισα μια τόσο ιδιαίτερη γυναίκα, που έγινε σύζυγός μου. Είμαι πολύ ευτυχισμένος».
Η απάντηση, όμως, εκκρεμεί. Πώς φαντάζεται το ιδανικό μέλλον; «Οταν ήμουν μικρός, δεν είχαμε καν φανταστεί πως θα υπάρχουν κινητά τηλέφωνα. Οραματιζόμασταν το μέλλον αλλά αυτό πάντα μας ξαφνιάζει. Πριν από μερικά χρόνια, ήμουν σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση με τον πρόεδρο Ομπάμα και όλοι αντάλλασσαν χειραψίες τραβώντας παράλληλα φωτογραφίες και βίντεο στο κινητό τους. Σκεφτόμουν πως μετά δεν θα μπορούσαν να πουν πως γνώρισαν τον πρόεδρο –απλώς τον κινηματογράφησαν. Το κάνουμε στις συναυλίες, το κάνουμε παντού. Ετσι όμως δεν ζούμε τη στιγμή, απλώς την καταγράφουμε. Ελπίζω πως θα σταματήσουμε να είμαστε τόσο ερωτευμένοι με την τεχνολογία και θα αρχίσουμε να επικοινωνούμε πιο ουσιαστικά ο ένας με τον άλλον. Αλλά στο δικό μου ιδανικό μέλλον, επιστρέφουμε στην επιστολογραφία, επομένως ίσως τα σκέφτομαι λάθος τα πράγματα τελικά» αστειεύεται για τελευταία φορά μιας και ο χρόνος τελειώνει. Στη Χώρα του Αύριο, πάντως, σίγουρα δεν υπάρχει λογοκρισία στις συνεντεύξεις Τύπου.
Ο Μαξ, τα καπνά και το στοίχημα του Τζόρτζ Κλούνεϊ


1. Κοιμόταν 18 χρόνια με τον Μαξ:
Ο Κλούνεϊ είχε ως κατοικίδιο ένα γουρουνάκι, τον Μαξ, ο οποίος συχνά κοιμόταν δίπλα του. Του το έκανε δώρο η τότε σύντροφός του Κέλι Πρέστον (φωτό). Ο Μαξ τού έσωσε τη ζωή το 1994, όταν τον ξύπνησε λίγο πριν από τον μεγάλο σεισμό της Καλιφόρνιας. Το γουρουνάκι πέθανε στα 18 του, το 2006.

2. Δούλεψε στα καπνά: Οταν ήταν νέος, μάζευε καπνά, ενώ ήταν καπνιστής σχεδόν μέχρι τα 30 του.

3. Ηταν φτωχαδάκι: Τη δεκαετία του ’80, όταν ήταν ένας άγνωστος και φτωχός ηθοποιός, κοιμόταν για ένα διάστημα στην ντουλάπα του σπιτιού ενός φίλου του.

4. Είναι φίλος της Σάντρα Μπούλοκ: Οι δύο ηθοποιοί κάνουν παρέα εδώ και 25 χρόνια.

5. Δεν του αρέσουν τα παιδιά: Τη δεκαετία του ’90 η Μισέλ Φάιφερ και η Νικόλ Κίντμαν έβαλαν στοίχημα 10.000 δολάρια η καθεμία ότι ο Κλούνεϊ θα γινόταν πατέρας προτού κλείσει τα 40 (γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1961). Εχασαν το στοίχημα και αμέσως του έστειλαν από ένα τσεκ. Ο Κλούνεϊ επέστρεψε τα χρήματα διπλασιάζοντας το ποσό του στοιχήματος ότι δεν θα γίνει πατέρας ως τα 50. Και ξανακέρδισε. Δεν γνωρίζουμε αν το τριπλασίασε για τα 60.

6. Είναι πολιτικό ον και φιλάνθρωπος: Το 2006 ανέβηκε στο βήμα του ΟΗΕ και μίλησε για το Νταρφούρ.

7. Είναι ο μεγαλύτερος αμερικανός σταρ σήμερα: Κερδίζει 15 εκατ. δολάρια για κάθε ταινία του και είναι ο δεύτερος άνδρας μετά τον Ρίτσαρντ Γκιρ που έγινε εξώφυλλο στη «Vogue».

info:

Η «Χώρα του Αύριο» προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τη Feelgood Entertainment.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ