Καθησυχαστική ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε έκτακτη επιβάρυνση στον τομέα Τουρισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο και λαμβάνοντας τη δέσμευση ότι ακόμα και τότε, δεν θα ληφθούν μέτρα αν προηγουμένως δεν θα έχουν συζητηθεί με το υπουργείο Τουρισμού και δεν έχει υπάρξει διαβούλευση με τους τουριστικούς φορείς, ήταν η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά, κατά τη συνάντησή της με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) την Παρασκευή.
Η κυρία Κουντουρά τόνισε ακόμα, ότι προωθείται άμεσα λύση για τη φετινή περίοδο σχετικά με την παραχώρηση Απλής Χρήσης Αιγιαλού, με βάση τα όσα ίσχυσαν την περυσινή περίοδο, ενώ ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το αμέσως επόμενο διάστημα για την ενίσχυση της θέσης του ελληνικού τουρισμού, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά της για τη θετική εξέλιξη της χρονιάς.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΠΟΞ μετέφεραν στην αναπληρώτρια υπουργό τις βαθιές ανησυχίες και τον έντονο προβληματισμό του ξενοδοχειακού κόσμου για τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον κλάδο, αλλά και στην εθνική οικονομία γενικότερα, η εφαρμογή φοροεισπρακτικών μέτρων που δεν έχουν μελετηθεί ως προς τις επιβαρύνσεις που θα επιφέρουν στο τουριστικό προϊόν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Ρέτσος ενημέρωσε την κυρία Κουντουρά για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, ενώ τέθηκαν σειρά τρεχόντων και διαχρονικών θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, με έμφαση στις επιπτώσεις από τα εξεταζόμενα μέτρα, όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και η επιβολή τελών, ποσοστιαίων ή ποσοτικών, στις διανυκτερεύσεις.
Από την ΠΟΞ τονίστηκε ότι κάθε πρόσθετη επιβάρυνση στο τουριστικό προϊόν της χώρας και ειδικά εν μέσω της τουριστικής σεζόν, θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού σε μία περίοδο που οι χιλιάδες μικρομεσαίες ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας και που ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα των επιβαρύνσεων που θα κληθούν να επωμιστούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τη φετινή περίοδο, αλλά και της αντίστοιχης εκτίναξης του κόστους του ξενοδοχειακού προϊόντος για τους πελάτες. Αναλύθηκαν επίσης οι κίνδυνοι για συρρίκνωση της περιόδου λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με επιπτώσεις στην απασχόληση, στη διάχυση εισοδήματος στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και σε σειρά άλλων κλάδων και επαγγελμάτων που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα. Ενώ η σύγχυση που επικρατεί για τα μέτρα φέρνει σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση την πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες, αυτό το διάστημα, καλούνται να υπογράψουν συμφωνίες και συμβόλαια με τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς για την περίοδο του 2016.
Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων υπογράμμισαν ακόμα το ζήτημα των παράνομων καταλυμάτων, προειδοποιώντας για πιθανή έξαρση περιστατικών φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και επισήμαναν ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει έτοιμη ολοκληρωμένη θεσμική λύση για τον δραστικό περιορισμό του φαινομένου, που, όμως, η Πολιτεία δεν δείχνει πρόθεση να αξιοποιήσει.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ζητήθηκαν επίσης παρεμβάσεις για:
-την αποσαφήνιση του θέματος για το αντίτιμο παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων,
-την αναθέρμανση του εσωτερικού τουρισμού και την επέκταση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού,
-την αξιοποίηση της αυξητικής τάσης που εμφανίζουν οι αφίξεις οδικώς και την εύρυθμη λειτουργία των Μεθοριακών Σταθμών,
-την εξεύρεση δίκαιης και ρεαλιστικής λύσης στο ζήτημα των Πνευματικών-Συγγενικών Δικαιωμάτων.
-την περαιτέρω απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων (visa)