ΠαΣοΚ: Υπερηφανεύονται για αυτά που αποκαλούσαν «μπανανία»;

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ομιλία Λαφαζάνη στο συνέδριο του Economist, σχετικά με τις συμβάσεις που υπέγραψε το 2014 ο τότε υπουργός ενέργειας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ.Μανιάτης. «Τις παρουσίασε ως έργο δικό του και της κυβέρνησης ‘πρώτη φορά αριστερά’. Πρόκειται για απλή πολιτική υποκλοπή του λογογράφου ή τερατώδη διαστροφή της πραγματικότητας;»

Την έντονη αντίδραση του ΠαΣοΚ προκάλεσε η ομιλία Λαφαζάνη στο συνέδριο του Economist, σχετικά με τις συμβάσεις που υπέγραψε το 2014 ο τότε υπουργός ενέργειας και βουλευτής του ΠαΣοΚ, Γ.Μανιάτης.

«Τις παρουσίασε ως έργο δικό του και της κυβέρνησης ‘πρώτη φορά αριστερά’. Πρόκειται για απλή πολιτική υποκλοπή του λογογράφου ή τερατώδη διαστροφή της πραγματικότητας;»

Το ΠαΣοΚ παραθέτει και ένα απόσπασμα από την ομιλία του:

«Η Ελλάδα με την κυβέρνησή μας έχει λάβει μια ιστορική απόφαση: Να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη, πολυεπίπεδη πολιτική διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, πρώτα απ’ όλα στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα.

» Η Ελλάδα με την κυβέρνησή μας θα πάψει, ήδη έπαψε, να είναι εξαρτημένος ενεργειακός δορυφόρος και άβουλο ενεργειακό παράρτημα.

» Έχουμε ένα όραμα που μας οδηγεί. Να κάνουμε την Ελλάδα ένα πλουραλιστικό και προοδευτικό ενεργειακό κόμβο ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας, στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

» Για αυτό στηρίζουμε χωρίς καμία επιφύλαξη στο έδαφός μας τον αγωγό ΤΑΡ, που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και η κυβέρνησή μας διεκδικεί εύλογα και δίκαια αντισταθμιστικά οφέλη από τη διέλευσή του.

» Για αυτό εργαζόμαστε υπεύθυνα για τον κάθετο διάδρομο που θα συνδέει τον ΤΑΡ με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, του οποίου η τελική συμφωνία θα υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες.

» Για αυτό, ακόμα, σχεδιάζουμε να συμβάλλουμε στο μέλλον στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, που θα φέρνει το φυσικό αέριο της Ανατ. Μεσογείου και όχι μόνο, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

» Για αυτό επιπλέον ενισχύουμε τους σταθμούς LNG στη χώρα μας και κατασκευάζουμε νέους, προκειμένου να φέρνουμε υγροποιημένο αέριο, συνδέοντας πρώτα απ’ όλα τη Βόρεια Αφρική με τη Ν.Α. Ευρώπη, τη Βαλκανική και την Κεντρική Ευρώπη.

» Επειδή οδηγούμαστε από αυτό το μεγάλο όραμα μιας Ελλάδας πλουραλιστικού ενεργειακού κόμβου, προωθούμε, επίσης, την αμφίδρομη διασυνδεσιμότητα των αγωγών φυσικού αερίου της ηπειρωτικής Ελλάδας με εκείνους των Βαλκανίων.

» Όπως προωθούμε, ως ευρωπαϊκό έργο, την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Κρήτης ηπειρωτικής Ελλάδας, πλάι-πλάι στην ηλεκτρική διασύνδεση ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα, που ήδη ξεκίνησε.»

Το ΠΑΣΟΚ καταλήγει, λέγοντας: «Αλήθεια, συνεχίζει η κυβέρνηση και ο κ. Λαφαζάνης να θεωρούν ότι πριν από αυτούς η χώρα ήταν ‘ενεργειακή μπανανία’, ‘ενεργειακός παρίας και προτεκτοράτο’, όπως μέχρι τώρα λένε; Αυτή είναι η ‘μπανανία’ και το ‘προτεκτοράτο’ για τα οποία τώρα περηφανεύονται; Τι δεν καταλαβαίνεις;»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk