Λ. Αλεξίου: Το ΕΣΡ με 4μελή σύνθεση δεν μπορεί να αποφασίσει για τις αδειοδοτήσεις

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεδομένου ότι πρόκειται σύντομα να κληθεί να πάρει αποφάσεις για μια σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα οι αδειοδοτήσεις των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της χώρας.

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεδομένου ότι πρόκειται σύντομα να κληθεί να πάρει αποφάσεις για μια σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα οι αδειοδοτήσεις των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της χώρας.
Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό έληξε η θητεία τριών εκ των μελών του με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λειτουργεί με οριακή τετραμελή σύνθεση και πρόεδρο του υπηρεσιακού συμβουλίου την πρώην αντιπρόεδρο της Αρχής κυρία Λίνα Αλεξίου.
Σε διάφορα ενημερωτικά μέσα γράφονται πολλά για το αν το ΕΣΡ με την υπηρεσιακή του μορφή νομιμοποιείται να πάρει αποφάσεις για ζητήματα όπως οι αδειοδοτήσεις. Το «Βήμα» επικοινώνησε με την κυρία Αλεξίου η οποία σαφώς τόνισε ότι «είναι αυτονόητο ότι τετραμελές ΕΣΡ δεν μπορεί να αποφασίσει για τέτοια σοβαρά ζητήματα».
Η κυρία Αλεξίου είπε ακόμα ότι ευελπιστεί ότι «σύντομα το Συμβούλιο θα έχει πλήρη σύνθεση», και ότι «θα υπάρξει σύντομα συμπλήρωση των μελών ώστε να ξαναγίνει πάλι επταμελές».

Για το ίδιο θέμα και με αφορμή την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του «Ποταμιού» στη Βουλή την Πέμπτη σχετικά με τη ρύθμιση της παραγράφου 7 του άρθρου 26 του πρόσφατου νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», για την οποία το «Ποτάμι» κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με αυτή την αλλαγή επιχειρεί τάχα «να ανανεώσει θητείες, όπως αυτή της μητέρας της Προέδρου της Βουλής από το παράθυρο παρακάμπτοντας την επιταγή για τη συναίνεση των 4/5 της Βουλής για τις τοποθετήσεις», το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει ότι η «κατηγορία αυτή είναι απολύτως αναληθής».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης:

«Η εν λόγω ρύθμιση έχει ως εξής: «Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη, καθώς και τα αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη ανεξάρτητης Αρχής εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο, ή παραιτηθούν ή απολέσουν την ιδιότητα, βάσει της οποίας ορίστηκαν, η Αρχή συνεχίζει να έχει νόμιμη συγκρότηση μέχρι τον διορισμό νέων, εφόσον τα λοιπά μέλη επαρκούν για τον σχηματισμό απαρτίας. Στην περίπτωση αυτή τα καθήκοντα του Προέδρου ασκούνται από τον Αντιπρόεδρο της Αρχής ή σε περίπτωση ελλείψεώς τους από τον αναπληρωτή τους ή από μέλος που ορίζεται από την Ολομέλεια της Αρχής».

»Η ορθή αυτή διάταξη, έγινε για να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα που υπάρχει σε πολλές Αρχές, ιδίως στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Αρχή αυτή και δεν υποκρύπτει καμιά σκοπιμότητα. Δεν δίνει την δυνατότητα στην Κυβέρνηση να διορίσει νέα μέλη, αντιθέτως διατηρεί τα υφιστάμενα, τα οποία επιλέγησαν από την Διάσκεψη των Προέδρων προηγούμενων Βουλών, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποεκπροσωπείτο. Κυρίως δε εξασφαλίζει τη νομιμότητα της σύνθεσης, άρα και των αποφάσεων των Αρχών, η ομαλή λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για την έλεγχο της ανομίας, ιδίως σε ευαίσθητους τομείς όπως οι επικοινωνίες».


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk