Μετά τις πρώτες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αποφάσεις του υπουργού Επικρατείας κ Νίκου Παππά που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια την Πέμπτη και σύμφωνα με τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας καλούνται να πληρώσουν συνολικά 24.554.633 ευρώ για την χρήση συχνοτήτων τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014.
Επισημαίνεται ότι βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν. 2328/1995 η άδεια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χορηγείται υπό τον όρο της καταβολής ελάχιστου ετησίου ανταλλάγματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση διαύλων ραδιοσυχνοτήτων που παραχωρούνται στο σταθμό.
Οι αντιδράσεις οφείλονταν κυρίως στο γεγονός ότι η κυβέρνηση άφησε ασαφές το εάν από τα ποσά αυτά έχουν ήδη αφαιρεθεί τα ποσά που το ελληνικό δημόσιο χρωστάει στους τηλεοπτικούς σταθμούς από τον διαφημιστικό χρόνο που από τον νόμο υποχρεούνται να αφιερώνουν στην προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Να θυμίσουμε ότι το 2012 είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μας και ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα κανάλια υποχρεούνται να παραχωρήσουν συνολικά διαφημιστικό χρόνο που αναλογεί περίπου σε 5 – 6 εκατ. ευρώ.
Επιχειρώντας να δώσει μια πρώτη απάντηση στις αντιδράσεις αυτές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει στην πράξη την ίση μεταχείριση όλων απέναντι στο νόμο, ενώ προασπίζεται και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Σήμερα προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου σχετικά με το αντάλλαγμα για την χρήση διαύλων ραδιοσυχνοτήτων».
Ωστόσο «δεν υπάρχει διάταξη που να προβλέπει συμψηφισμούς για το τέλος αυτό» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι «τελευταία φορά που υπογράφτηκαν παρόμοιες αποφάσεις καταβολής ανταλλαγμάτων ήταν από τον τότε Υπουργό Επικρατείας κ. Παντελή Καψή για τα έτη μέχρι το 2010 και από τότε μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε καμία σχετικά απόφαση».
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση δεν έχει συμψηφίσει τα ποσά που απαιτεί, με τα ποσά που χρωστάει στα κανάλια το ελληνικό δημόσιο. Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας ίσως ο συμψηφισμός να έδινε μικρή ανάσα σε επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια βιώνουν δραματική συρρίκνωση του τζίρου τους εξ αιτίας της κρίσης.



