Ρύζι μπασμάτι με γαρίδες

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

400 γρ. ρύζι μπασμάτι

2 κ.σ. κουρκουμά (κιτρινόριζα), σε σκόνη

ξύσμα από 1 λεμόνι

2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

60 ml έ.π. ελαιόλαδο

ανθό αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις γαρίδες

1 κιλό γαρίδες, Νο 3, καθαρισμένες*

3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

ξύσμα από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

EKTEΛΕΣΗ

Ξεπλένουμε το ρύζι μέσα σε ένα σουρωτήρι κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο νερό, τον κουρκουμά και λίγο αλάτι και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε το ρύζι, αφήνουμε να βράσει για περίπου 12 λεπτά και το σουρώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Απλώνουμε το ρύζι σε ένα ταψί και προσθέτουμε το ξύσμα, τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε, στρώνουμε καλά το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 5 λεπτά.

Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ, προσθέτουμε το λάδι, το σκόρδο, το ξύσμα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Στρώνουμε ένα ταψί με μία λαδόκολλα και αραδιάζουμε τις γαρίδες. Τις ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 7-10 λεπτά.

Σερβίρουμε το ρύζι στα πιάτα και από πάνω βάζουμε τις γαρίδες.

* Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες:Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και το κέλυφος και κρατάμε μόνο την ουρά. Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk