Γενς Μπάστιαν: «Είδαμε την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ»

Τα σενάρια τρόμου για τα οποία προδιέθεταν αρκετοί γερμανοί σχολιαστές στο προοίμιο των εκλογών σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επαληθεύτηκαν, όπως διαπιστώνει σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν.

Τα σενάρια τρόμου για τα οποία προδιέθεταν αρκετοί γερμανοί σχολιαστές στο προοίμιο των εκλογών σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επαληθεύτηκαν, όπως διαπιστώνει σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν.
«Θα έλεγα ότι οι συζητήσεις ήταν υπερβολικές. Ορισμένα δεν χρειάζονταν καν, όπως για παράδειγμα η συζήτηση περί Grexit. Η συζήτηση δεν έχει βάση στην Ελλάδα. Ούτε εντός του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητήθηκε ποτέ (σσ. η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ). (…) Ένας από τους λόγους της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και στο ευρώ. Εδώ έγκειται η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη συμπεριφορά που επέδειξε πριν από δυόμιση χρόνια όταν είχαμε τις διπλές εκλογές στην Ελλάδα», είπε ο κ.Μπάστιαν, όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.
Ο γερμανός ειδικός εκτιμά ότι τα τελευταία αυτά δυόμιση χρόνια έχουν αλλάξει πολλά εντός του ΣΥΡΙΖΑ: «(Ο ΣΥΡΙΖΑ) αξιοποίησε αυτά τα δυο χρόνια (…) προκειμένου να ανασυνταχθεί ως κόμμα, να προχωρήσει σε αλλαγές και διορθώσεις, να προσλάβει νέο πολιτικό προσωπικό και να βρει μια διαφορετική γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια ο κ.Τσίπρας έκανε αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό προκειμένου να παρουσιάσει στη διεθνή κοινή γνώμη το πρόγραμμά του και τους κεντρικούς του στόχους. Έτσι κερδίζεται η εμπιστοσύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι εκλογές στην Ελλάδα».
Ο Γενς Μπάστιαν τονίζει επίσης ότι οι έλληνες πολίτες επιζητούσαν την αλλαγή. Το ζητούμενο τώρα είναι να συγκεκριμενοποιήσει ο κ.Τσίπρας εντός ενός κυβερνητικού συνασπισμού την αλλαγή αυτή και να προσδιορίσει τους κεντρικούς στόχους για το ερχόμενο διάστημα.
Θα είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους ένας από τους στόχους αυτούς; «Το κούρεμα του χρέους είναι ένα θέμα, αυτό θα έρθει όμως αργότερα. Αυτό θα πρέπει όμως να συμφωνηθεί καταρχήν με τους ευρωπαίους εταίρους σε άλλους τομείς, για παράδειγμα, πώς προχωράει η αξιολόγηση της Τρόικας και ποιες συμφωνίες και ποιοι νέοι όροι μπορούν να συμφωνηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο δεν είναι απλά η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος. Ένας από τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές ήταν και το επιχείρημα ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται μια αλλαγή πορείας όσον αφορά την πολιτική έναντι της Ελλάδας» απαντά.
Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον κ. Μπάστιαν, το θέμα του κουρέματος θα υπάρχει στην ατζέντα, ωστόσο δεν αποτελεί προτεραιότητα. Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύκλου διαπραγμάτευσης που περιλαμβάνει καταρχήν τον επαναπροσδιορισμό της μεταρρυθμιστικής πολιτικής, θα τεθεί κάποια στιγμή στην ατζέντα και το θέμα του κουρέματος.
Τι αλλάζει λοιπόν με τον ΣΥΡΙΖΑ; «Το καινούριο είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια επικεντρώσαμε, ορισμένες φορές μονομερώς, στους στόχους που αφορούν τις περικοπές. Το κράτος δεν εμφανίζεται διόλου ως επενδυτής. Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν χρειαζόμαστε μόνον άμεσες ξένες επενδύσεις. Θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία και στο κράτος και την κυβέρνηση να πάρουν χρήματα στα χέρια τους και να επενδύσουν, σε τομείς όπως είναι η εκπαίδευση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (…). Μια κυβέρνηση πρέπει να έχει δυνατότητες να το πράξει αυτό, ενδεχομένως και μέσα από ανάληψη χρεών. Αυτό δεν επιτρεπόταν στο παρελθόν» λέει ο Γερμανός οικονομολόγος.
Αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα: «Όταν ζητάμε από την Ελλάδα να έχει μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση, τότε χρειαζόμαστε και περισσότερες προσλήψεις στο δημόσιο, όσον αφορά τους εφοριακούς. (…) Δεν μπορεί να λέμε σε μια χώρα ότι δεν επιτρέπεται να το κάνετε αυτό επειδή πρέπει να τηρείται το πρόγραμμα περικοπών».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk