Το καλύτερο κόκκινο κρασί του 2014

Παραδοσιακά, οι τελευταίες σελίδες στο ημερολόγιο ενός οινοχόου κρύβουν μιαν απογραφή, μια ταξινόμηση για το τι καλό ή λιγότερο καλό καταναλώθηκε την προηγούμενη χρονιά. Τι ήπιαμε, ποιο ήταν το πιο αξιομνημόνευτο, το πιο απογοητευτικό, η τελευταία ανακάλυψη, η ανερχόμενη περιοχή, το πιο υπερτιμημένο κρασί και πάει λέγοντας. Πρακτικά βέβαια κάθε άνθρωπος εκτιμά και κατηγοριοποιεί με τα δικά του κριτήρια και τις δικές του προτεραιότητες. Η αλήθεια είναι πως αυτή η διαδικασία εσωκλείει και κάποια επιδειξιμανία εκ μέρους των απανταχού γκουρού του κρασιού.

Συχνά-πυκνά τα Petrus, τα Mouton Rothschild και όλη η συμμορία των grand cru κάνουν την εμφάνισή τους στις επιλογές τους. Ας μου επιτραπεί να αμφιβάλω για το αν τους καθήλωσε η ποιότητα του κρασιού ή το εκτόπισμα της ετικέτας. Το πιο γοητευτικό κομμάτι της ιστορίας είναι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνουμε το οινικό μας αρχείο, αφού κάποιες φορές αξίζει περισσότερο και από το ίδιο το κρασί. Αλλοι κινούνται δημοσιογραφικά κρατώντας σημειώσεις σε μικρά σημειωματάρια, άλλοι κρατούν άδεια μπουκάλια ή φελλούς και φυσικά η νέα μόδα είναι οι φωτογραφίες με τα smartphones.

Για να γίνω πιο σαφής, η προσωπική μου προσέγγιση για το πιο αξιομνημόνευτο κρασί έχει να κάνει με το μέρος που θα το πιω, με την παρέα που θα το μοιραστώ και τέλος με το ίδιο το κρασί. Με λίγα λόγια, θεωρώ ανώφελο να δοκιμάσω το πιο σπάνιο κρασί της Γης σε κάποιο αποστειρωμένο εργαστηριακό περιβάλλον μαζί με επώνυμους εξυπνάκηδες του κλάδου μου, αναλύοντας τανίνες και οξύτητες.

Πιο πετυχημένο κόκκινο κρασί 2012 Κτήμα Σιγάλας, Μμ, Μαυροτράγανο – Μανδηλαριά, ΠΓΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το οινοποιείο το ξέραμε, το τοπωνύμιο επίσης, αυτό που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για όλους μας τα τελευταία χρόνια είναι η ερυθρή εμφιάλωση για καθημερινή απόλαυση από το νησί της Σαντορίνης. Στιβαρό κόκκινο κρασί με τυπικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών του Αιγαίου. Παρενθετικά η τιμή του κυμαίνεται στα €10 στο ράφι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk