«Επικών διαστάσεων σκάνδαλο διαφθοράς» με ήρωες αξιωματικούς του Αμερικανικού Ναυτικού, περιλαμβανομένων και ανωτάτων, απασχολεί από τις 14 Ιανουαρίου το ναυτοδικείο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Ενημερωμένες πηγές στην Ουάσινγκτον λέγουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο Λέοναρντ Γκλεν Φράνσις, προμηθευτής στρατιωτικών ειδών ο οποίος εμφανίστηκε και κατέθεσε στο ναυτοδικείο, παραδέχθηκε την ενοχή του και αποκάλυψε ότι επί σειρά ετών «φιλοδωρούσε» δεκάδες αξιωματικούς και πολιτικούς υψηλόβαθμους του Αμερικανικού Ναυτικού προσφέροντας μετρητά ως και 500.000 δολάρια, είδη εξαψήφιου κόστους, πόρνες, δωρεάν παραμονή σε ξενοδοχεία υψίστης πολυτελείας, φυσιοθεραπεία ανώτερης ποιότητας, πούρα Αβάνας, εδικά σιτεμένο κρέας Ιαπωνίας, ισπανικά καλοταϊσμένα γουρουνάκια, ταξίδια σε τουριστικές πόλεις και πλήθος ειδών και υπηρεσιών πολυτελείας.

Ιδιαίτερα αγαπητός στα υψηλά κλιμάκια του Στόλου ο Φράνσις, επισήμως γνωστός ως «επιχειρηματίας από τη Μαλαισία» αλλά για τους αμερικανούς φίλους του «ο χόντρο-Λέοναρν«», «λάδωσε» γενεές αμερικανών αξιωματικών του Ναυτικού τροφοδοτώντας τα σκάφη τους στην Ασία μέσω της εταιρίας του Glenn Defense Marine Asia με έδρα τη Σιγκαπούρη. Ο Φράνσις παραδέχθηκε ότι «εξυπηρετούσε τις υπηρεσίες» που του πρόσφεραν οι αξιωματικοί υπερκοστολόγοντας με εκατομμύρια δολάρια τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τις βασικές υπηρεσίες του Στόλου.

Πέντε αξιωματικοί του Ναυτικού παραδέχθηκαν την ενοχή τους και αναμένεται ότι άλλοι τέσσερις θα ακολουθήσουν. Δυο ναύαρχοι – ο ένας είναι ο επικεφαλής των ναυτικών μυστικών υπηρεσιών – στερήθηκαν του δικαιώματος ελεύθερο-επικοινωνίας και πιστεύεται ότι θα κληθούν να καταθέσουν. Η υπόθεση αποτελεί το πιο σκληρό πλήγμα στο κύρος και στη φήμη του Αμερικανικού Ναυτικού, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν βρέθηκαν μπλεγμένοι σε διαφθορά τόσοι αξιωματικοί και μάλιστα υψηλόβαθμοι. «Είναι απίθανο. Πώς ένας Λέοναρντ Φράνσις κατόρθωσε να εξαγοράσει την ακεραιότητα αξιωματικών του Ναυτικού έναντι προσφοράς ασήμαντων πραγμάτων», δήλωσε η εισαγγελέας Λόρα Ντάφι.

Ο 50χρονος Φράνσις παραδέχθηκε ότι «έβαλε στην τσέπη» περίπου 35 εκατ. δολάρια από υπερκοστολογήσεις, γεγονός το οποίο ίσως του στοιχίσει 25 χρόνια φυλάκιση. Καταθέτοντας ομολόγησε ότι η εταιρία του και ο ίδιος εξασφάλιζαν την σιωπή των αξιωματικών προσφέροντας τους ένα πλήθος «ανταλλάγματα, όπως γεύματα στα καλύτερα ρεστοράν των λιμανιών της Ασίας που επισκέπτονταν σκάφη του Στόλου, πανάκριβα ποτά, τσάντες γαλλικών οίκων μόδας, χρυσά στυλό, σπαθιά αντίκες, ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα ακόμη και παιχνιδάκια».

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο Φράνσις κατονόμασε δυο ακόμη ανώτερους αξιωματικούς οι οποίοι αναμένεται να κληθούν. Ο ένας είναι γυναίκα υψηλόβαθμη, εγκαταστημένη στη Σιγκαπούρη τα τελευταία 20 χρόνια στην οποία ο Φράνσις έδωσε ένα δελτίο «απεριόριστης ελεύθερης χρήσης» για έξοδα ταξιδιών και το οποίο εκείνη χρησιμοποίησε για να επισκεφθεί την Ελλάδα, το Μπαλί, το Μπανγκόκ, το Ντουμπάι, την Τουρκία κ.α. Έναντι, εκείνη του έδινε πληροφορίες για τις κινήσεις και τις ανάγκες του Στόλου ώστε ο Φρανσις να τις εκμεταλλεύεται κατάλληλα.

Το Αμερικανικό Ναυτικό λέει ότι άρχισε να απασχολείται και να παρακολουθεί τον Φράνσις από τον Μάιο 2010 αλλά εκείνος κατόρθωνε κάθε φορά να αποφεύγει τα δικαστήρια «λαδώνοντας» ένα υψηλόβαθμο υπάλληλο της Νομικής Υπηρεσίας του Στόλου ο οποίος του έδινε πολύτιμες πληροφορίες για τα στοιχεία που υπήρχαν σε βάρος του ώστε να μπορεί να αντικρούει κατηγόριες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτικών δήλωσε ότι «το απόστημα της διαφθοράς θα εξαφανιστεί» και ότι οι ανακρίσεις «πιθανότατα θα επεκταθούν και προς άλλα πρόσωπα, άσχετα ποιον βαθμό φέρουν».

Την Τετάρτη συνελήφθη και ο πλοίαρχος Ντανιέλ Ντάσεκ ο οποίος παραδέχθηκε ότι έδωσε «στρατιωτικά μυστικά» στον Φράνσις και εκείνος του πρόσφερε πόρνες, μετρητά, παραμονή σε ξενοδοχεία πολυτελείας στη Χαβάη, Χονγκ Κονγκ και Φιλιππίνες. Συγκεκριμένα, ο Ντάσεκ έδωσε δέκα και πλέον φορές στην εταιρία του Φράνσις τα δρομολόγια σκαφών του Στόλου τα οποία «απέδωσαν συμβάσεις 200 εκατ. δολαρίων για τροφοδοσία σκαφών σε όλη την Άπω Ασία».

Σύμφωνα με στοιχεία του κατηγορητήριου τον Οκτώβριο 2010 ο Ντασεκ έπεισε το Στόλο να στείλει το αεροπλανοφόρο «Abrahm Lincoln» και μια ομάδα σκαφών για επίσκεψη σε λιμάνι της Μαλαισίας το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εταιρίας του Φράνσις. Έτσι, η εταιρία δεν είχε δυσκολία να φουσκώσει τα παραστατικά εξόδων και να υπερκοστολογίσει τις υπηρεσίες που πρόσφερε στο Ναυτικό. Ο Ντάσεκ, όντας υποδιοικητής επιχειρήσεων του 7ου Στόλου προμήθευε στην εταιρία του Φράνσις εμπιστευτικές πληροφορίες για τις κινήσεις των σκαφών σε μια ντουζίνα περιπτώσεις και «βοηθούσε» το Στόλο να τα βρίσκει «όλα εντάξει» στις επισκέψεις σε λιμάνια. Τόσο πολύ εκτιμούσε τον Ντάσεκ ο Φράνσις ώστε τον ονομάζει «χρυσό άσσο» σε e-mail που έστειλε σε μέλος του συμβουλίου της εταιρίας τονίζοντας ότι αυτός μπορεί «να σύρει το αεροπλανοφόρο» σε λιμάνια «με πολύ ψαχνό».