Αρνητικό ρεκόρ πενταετίας για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2010 κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου Στις ασιατικές αγορές το Μπρεντ υποχωρεί στα 77,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου, υποχωρεί στα 73,69 δολάρια το βαρέλι.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2010 κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Στις ασιατικές αγορές το Μπρεντ υποχωρεί στα 77,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου, υποχωρεί στα 73,69 δολάρια το βαρέλι.

Τις πιέσεις στις τιμές των καυσίμων τροφοδοτούν οι εκτιμήσεις ότι σήμερα Πέμπτη ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), ο οποίος συνέρχεται στη Βιέννη, δεν θα λάβει μέτρα για σταθεροποίηση των τιμών.

Σημειώνεται πως οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 30% από τον Ιούνιο, λόγω της υπερβάλουσας προσφοράς καυσίμων που προκαλεί η αδιάκοπη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η υψηλότερη της αναμενόμενης παραγωγή του ΟΠΕΚ και η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση.

Η εν λόγω σύνοδος θεωρείται η σημαντικότερη συγκέντρωση του καρτέλ μετά τη διεθνή κρίση και οι γνώμες διχάζονται σχετικά με το εάν θα καταλήξει σε μείωση της παραγωγής και, εάν ναι, σε πόση μείωση και για πόση χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με το Reuters οι χώρες του Κόλπου, μέλη του ΟΠΕΚ δε θα προτείνουν μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Όπως ανέφερε στέλεχος του Οργανισμού, οι χώρες του Κόλπου συμφώνησαν να μην μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται οι Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κουβέιτ και Κατάρ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚ αφήσει την αγορά να σταθεροποιηθεί από μόνη της, οι τιμές θα υποχωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk