Το τελευταίο εργασιακό «φρούριο» που δεν κατάφερε να αγγίξει η Τρόικα πλέον κινδυνεύει. Οι περίπου 7.000 εργαζόμενοι της ΟΤΕ ΑΕ, οι οποίοι πέρασαν «αναίμακτα» την μνημονιακή περίοδο, διατηρώντας τα περισσότερα από τα προνόμια της «χρυσής εποχής» των ΔΕΚΟ, πλέον βρίσκονται ενώπιον του ενδεχομένου να τα χάσουν όλα, εάν οι συνδικαλιστές τους δεν συμφωνήσουν με την διοίκηση σε μία νέα σύμβαση εργασίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας προς τους οικονομικούς αναλυτές, η λήξη της μετενέργειας δίνει το δικαίωμα στον Όμιλο να επιβάλει στους εργαζομένους της ΟΤΕ ΑΕ ανώμαλη προσγείωση στην μνημονιακή πραγματικότητα, με κατάργηση επιδομάτων, αδειών και προνομίων των παλαιότερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας του Οργανισμού.
Ο λόγος είναι ότι στις 3 Νοεμβρίου του 2014 έληξε η τριετούς διάρκειας ΣΣΕ, που είχε συνηφθεί στις 2 Νοεμβρίου 2011 και προέβλεπε μείωση μισθών 11% με παράλληλη μείωση των ωρών εργασίας σε 35 ανά εβδομάδα και διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Ο κ. Τσαμάζ έστειλε σαφές μήνυμα προς τους συνδικαλιστές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δώσουν τα χέρια σε μία συμφωνία που θα τηρεί τον στόχο της διοίκησης για μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά θα έχει «αντίδωρα» για τους εργαζομένους, στο πνεύμα της ΣΣΕ του 2011.
Ήδη, έχει ξεκινήσει η τρίμηνη παράταση που προβλέπει ο νόμος, δίνοντας την δυνατότητα στα δύο μέρη να συμφωνήσουν στη νέα σύμβαση. Σε αντίθετη περίπτωση, στις 3 Φεβρουαρίου 2015 καταργούνται όλα τα ειδικά προνόμια, επιδόματα και άδειες που δικαιούνται οι 7.000 εργαζόμενοι της ΟΤΕ ΑΕ, η οποία θα μπορεί να προσλαμβάνει νεοεισερχόμενους με 580 ευρώ μεικτά και να συνάπτει ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενούς της.
Ο κ. Τσαμάζ τόνισε στους αναλυτές ότι η συλλογική σύμβαση του 2011 ήταν «μοναδική και καινοτόμος», καθώς θεωρήθηκε από όλους ως μία εξαίρεση αμοιβαίων υποχωρήσεων, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, που οδήγησε σε εργασιακή ειρήνη, καθώς επρόκειτο για συμφωνία win –win.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη συμφωνία, που έληξε την 3η Νοεμβρίου» είπε ο κ. Τσαμάζ και τόνισε ότι στόχος του είναι να καταλήξει ο ΟΤΕ σε μία αντίστοιχη συμφωνία για τουλάχιστον δύο χρόνια, αν όχι τρία. «Αυτό θα μας δώσει παρόμοια πλεονεκτήματα και κυρίως θα παράσχει ασφάλεια στους εργαζομένους» σχολίασε.
Η μετενέργεια αγγίζει τον ΟΤΕ
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΟΤΕ πρόσθεσε ότι, καθώς τα έσοδα τελούν υπό πίεση και οι αγορές συρρικνώνονται, ο όμιλος πρέπει να διασφαλίσει ότι η κερδοφορία θα παραμείνει σε αποδεκτά επίπεδα, προκειμένου ο οργανισμός να μπορεί να συνεχίσει να επενδύει και να καλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Έτσι, όπως παρατήρησε, το περιθώριο του εργατικού κόστους είτε θα πρέπει να παραμείνει ίδιο είτε να μειωθεί.
«Χωρίς συμφωνία πρέπει να πάμε σε άλλες πρωτοβουλίες που θα επιτύχουν αυτή τη μείωση κόστους» είπε και συμπλήρωσε ότι η λήξη της μετενέργειας θα δώσει το δικαίωμα ακύρωσης των προβλέψεων των παλιών ΣΣΕ.
«Αν δεν έχουμε συμφωνία με παρόμοιες αρχές» είπε ο κ. Τσαμάζ, ένας αριθμός προνομίων που αποτελούσε τμήμα των παλιών ΣΣΕ «θα ακυρωθεί». Τέτοια ήταν, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ, ο τρόπος που υπολογίζονται οι υπερωρίες, η ημερήσια αποζημίωση πέραν των 20 χλμ, οι αποζημιώσεις, οι ειδικές άδειες, οι συνδικαλιστικές άδειες κτλ. Επίσης, πρόσθεσε, ο αρχικός μισθός θα οριστεί με βάση τα 580 ευρώ μεικτά.
Όπως παρατήρησε ο κ. Τσαμάζ, όλα αυτά εν τέλει θα επιτρέψουν στην διοίκηση μίας αναδιάρθρωση της εταιρίας, στην απόσχιση κλάδων και στη μείωση του εργασιακού κόστους σε αποδεκτά επίπεδα. Έτσι, ο επικεφαλής του ομίλου κατέληξε λέγοντας ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία.
Άλλωστε, ο Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων, κ. Μπάμπης Μαζαράκης τόνισε ότι η προσπάθεια για μείωση του κόστους δεν τελείωσε και συνεχίζεται.
Το τίμημα για τα ποδοσφαρικά δικαιώματα κοντά στα 100 εκατ. ευρώ
Επίσης, η διοικητική ομάδα του ΟΤΕ έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση των δικτύων νέας γενιάς, αλλά και της συνδρομητικής τηλεόρασης για την άντληση εσόδων του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ομίλου, κ. Ζαχαρία Πιπερίδη, υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης υπηρεσιών Pay TV, η διείσδυση της οποίας στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 20%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 35-75%. Έτσι, τόνισε ότι ο ΟΤΕ επενδύει σε αυτό τον τομέα, κάτι που έδειξε και από την μη δεσμευτική προσφορά του για τη NOVA.
Παράλληλα, ο κ. Μαζαράκης σημείωσε ότι ο όμιλος συλλέγει δεδομένα από το data room της NOVA, στο πλαίσιο του due diligence, που αποτελεί διαδικασία σύνθετη, ευαίσθητη και αργή. «Περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες» είπε, όταν και «θα είμαστε σε θέση να έχουμε άποψη από τα δεδομένα που λαμβάνουμε».
Στο μεταξύ, ο κ. Πιπερίδης, αναφερόμενος στο «μυστήριο» του τιμήματος που κατέβαλε ο ΟΤΕ για την απόκτηση των δικαιωμάτων τουChampions League και του Europa League για την περίοδο 2015-2018, σημείωσε ότι ο ΟΤΕ πλήρωσε κάτι παραπάνω από ότι καταβάλουν σήμερα η NOVA, ο ΑΝΤ1 και η ΝΕΡΙΤ για τα τρέχοντα δικαιώματα των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων κυμαίνονται, τα οποία ο ίδιος εκτιμά σε περίπου 31-32 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Έτσι, ο κ. Πιπερίδης αποκάλυψε ότι ο ΟΤΕ κατέβαλε για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της ερχόμενης περιόδου «ελαφρώς περισσότερα από αυτά τα νούμερα» και «σε μία τιμή λίγο υψηλότερη από την σημερινή σε ετήσια βάση».
Παράλληλα, ο κ. Πιπερίδης πρόσθεσε ότι ο ΟΤΕ πιστεύει πολύ στην τεχνολογία του Vectoring, την οποία αναπτύσσει και για την εκμετάλλευσή της θα απαιτηθεί ρυθμιστική έγκριση. Μάλιστα, όπως είπε, ο ΟΤΕ προετοιμάζει τις σχετικές διαδικασίες για υποβολή προς τον ρυθμιστή.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την διοίκηση του Οργανισμού, καθώς το 2014 αναμένεται να κλείσει με κερδοφορία, τον Ιούνιο του 2015 θα δοθεί μέρισμα προς τους μετόχους, το ύψους του οποίου θα καθοριστεί τους επόμενους μήνες.