Στο Γάλλο ερευνητή του Πανεπιστημίου της Τουλούζης Ζαν Τιρόλ απονεμήθηκε τη Δευτέρα το βραβείο Νομπέλ στην Οικονομία. Όπως διευκρινίζει Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, ο γάλλος οικονομολόγος βραβεύθηκε «για τις αναλύσεις του αναφορικά με τη δύναμη και τη ρύθμιση της αγοράς».
Ο Ζαν Τιρόλ είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Οικονομικής Σχολής της Τουλούζης και θεωρείτο από τα φαβορί για το Νομπέλ Οικονομίας. Διάσημος στον επιστημονικό κόσμο έγινε για τις μελέτες του που αφορούν τη «Βιομηχανική Οικονομία». Ειδικότερα για τη μελέτη της λειτουργίας των αγορών και της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι αγορές.
Ο Τιρόλ ασχολήθηκε επίσης με την επιρροή διαφόρων παραμέτρων στη «Βιομηχανική Οικονομία», όπως είναι το τραπεζικό σύστημα και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, χρησιμοποιώντας τις μεθοδολογίες αφ’ ενός της θεωρίας των παιγνίων και αφ’ ετέρου της πληροφορικής.
«Ο Ζαν Τιρόλ είναι ένας από τους οικονομολόγους με μεγάλη επιρροή. Με τα συγγράματά του έχει συνεισφέρει θεωρητικά σε ένα μεγάλο αριθμό κλάδων της οικονομίας, αλλά κυρίως έχει διασαφηνίσει με τρόπο καταληπτό τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι μεγάλες επιχειρήσεις στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών που επέλεξε βράβευσε το γάλλο οικονομολόγο.
Η Ακαδημία εξηγεί ότι «σε μια σειρά άρθρων και βιβλίων του ο Τιρόλ παρουσίασε το γενικό πλαίσιο για να αντιληφθεί κανείς ποιες πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν για να βελτιστοποιηθεί η παραγωγικότητα μιας μεγάλης και ισχυρής εταιρείας που δραστηριοποιείται σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες έως τις τράπεζες».
Γεννημένος(9 Αυγούστου 1953) στην Τρουά της Βόρειας Γαλλίας από γονείς φιλολόγους, στράφηκε αρχικά προς τα Μαθηματικά σπουδάζοντας στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού. Τα Οικονομικά τα «ανακάλυψε» αργότερα, σε ηλικία 21 ετών.
Ως μηχανικός ξεκίνησε μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά από το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology). Στην Τουλούζη εγκαταστάθηκε το 1991 για να ιδρύσει με συναδέλφους του το Ινστιτούτο της Βιομηχανικής Οικονομίας, που αποτέλεσε το λίκνο της «Σχολής της Τουλούζης», όπως αποκαλείται σήμερα.
Το 2007 έγινε ο δεύτερος οικονομολόγος που τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) – ο πρώτος ήταν ο Μορίς Αλέ, βραβευθείς κι αυτός με το Βραβείο Νομπέλ Οικονομίας το 1988.
Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ήταν ο πρώτος από τη γαλλική κυβέρνηση που συνεχάρη τον Ζαν Τιρόλ για τη βράβευσή του, όπως γράφει η «Figaro».
Σημειωτέον ότι χορηγός του συγκεκριμένου Βραβείου είναι η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, η οποία από το 1968 απονέμει το «Βραβείο για τις Οικονομικές Επιστήμες στη μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ». Αυτή είναι η επίσημη ονομασία του – καταχρηστικά ονομάζεται «Βραβείο Νόμπελ», ονομασία που δεν αποδέχεται η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών.
Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών επιλέγει κάθε χρόνο τον οικονομολόγο που βραβεύεται, όπως άλλωστε επιλέγει και τους χημικούς και φυσικούς που τιμώνται με τα Νομπέλ Χημείας και Φυσικής αντίστοιχα.