Η μείωση του κόστους ενέργειας για τις βιομηχανίες, με πρώτο μέτρο τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΠΑ, ανέβηκε στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια μετά τις δύο συσκέψεις με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και στο Συμβούλιο Βιομηχανικής Πολιτικής που έγιναν μέσα στην εβδομάδα.
Ο υπουργός μιλώντας προς «Το Βήμα» υπογραμμίζει ότι η χώρα δεν θέλει να παραβιάσει κανέναν κανόνα ανταγωνισμού, αλλά οι αποφάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που αφορούν τη ΔΕΠΑ πρέπει να προχωρήσουν. Απαντά έτσι στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για δήθεν «αντιευρωπαϊκά μέτρα» αλλά και ικανοποιεί το αίτημα που διατύπωσε το Συμβούλιο του ΣΕΒ για την υλοποίηση των μέτρων αξίας 150 εκατ. ευρώ που είχε εδώ και καιρό εξαγγείλει η ίδια η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Η επιστροφή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ (50 εκατ. ευρώ) μετά τη συμφωνία της με την Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου δεν έχει υλοποιηθεί καθώς υπήρχε φόβος να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, αν και οι βιομήχανοι υποστηρίζουν πως η ΔΕΠΑ ως εμπορική εταιρεία έχει το δικαίωμα εκπτώσεων προς τους πελάτες της.
Οι τιμές του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία, παρά τη νέα συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom, παραμένουν 30% υψηλότερες καθώς τα τιμολόγια παραμένουν συνδεδεμένα με τις τιμές του πετρελαίου.
Επίσης η βιομηχανία περιμένει να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση από τις λεγόμενες «συμβάσεις διακοψιμότητας», δηλαδή αποζημιώσεις για τις περιόδους που καλούνται ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν τη λειτουργία τους όταν η ζήτηση για ρεύμα είναι μεγάλη.
Αυτή την περίοδο μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για να αποφασίσουν αν θα δεχθούν τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσε η διοίκηση της επιχείρησης έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης και προβλέπουν μειώσεις από 10% έως 25% κατά περίπτωση.
Οπως επισημάνθηκε στις συναντήσεις, η μείωση του συνολικού κόστους ενέργειας είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, των εξαγωγών και της βιωσιμότητας της βιομηχανίας, ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, για τις οποίες το κόστος ενέργειας αποτελεί το 30%-50% του κόστους παραγωγής – μεταποίησης, αλλά και για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Στην Ευρώπη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνονται στα 35 ευρώ/MWh, ενώ στην Ελλάδα λόγω και των ειδικών φόρων κατανάλωσης φθάνουν τα 60 ευρώ/MWh.
Στις δύο συσκέψεις συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης και Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης. Από τον ΣΕΒ, εκτός του προέδρου κ. Θεόδωρου Φέσσα, συμμετείχε ο επίτιμος πρόεδρος κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Νίκος Καραμούζης και μέλη του Συμβουλίου.

HeliosPlus