Nuccio Ordine
Η χρησιμότητα του άχρηστου –
Μανιφέστο με ένα δοκίμιο του Abraham Flexner
Μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης.
Εκδόσεις Αγρα, 2014,
σελ. 264, τιμή 12 ευρώ
Μέσα από στοχασμούς μεγάλων φιλοσόφων –Πλάτων, Καντ, Τοκβίλ, Χάιντεγκερ μεταξύ άλλων –και σπουδαίων συγγραφέων, όπως ο Οβίδιος, ο Σαίξπηρ, ο Μποντλέρ και ο Καλβίνο, ο Νούτσιο Ορντινε δείχνει πως η εμμονή της κατοχής και η λατρεία της χρησιμότητας καταλήγουν να στραγγίζουν το ανθρώπινο πνεύμα, αποσταθεροποιώντας και βάζοντας σε κίνδυνο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, την τέχνη και τη δημιουργικότητα, καθώς και θεμελιώδεις αξίες όπως η dignitas hominis, η αγάπη και η αλήθεια. Ο Αμπρααμ Φλέξνερ, με το κείμενό του, μας υπενθυμίζει ότι μόνο οι επιστήμες μας διδάσκουν τη χρησιμότητα του άχρηστου.
μυθιστόρημα
Τιμ Λιτς
Κροίσος – Ο τελευταίος βασιλιάς της Λυδίας.
Η άνοδος και η πτώση ενός θρυλικού ηγεμόνα
Μετάφραση Σμαράγδα Σοφού.
Εκδόσεις Κέδρος, 2014,
σελ. 400, τιμή 16,60 ευρώ
Ενας ηττημένος βασιλιάς από τον πέρση ηγεμόνα Κύρο, ευρισκόμενος στην κορυφή της πυράς, κάνει έναν απολογισμό της ζωής του βλέποντας τις φλόγες να τον ζώνουν. Θυμάται τότε που είχε ρωτήσει τον αθηναίο φιλόσοφο και νομοθέτη Σόλωνα ποιος ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Κροίσος πίστευε παλιά πως ήταν ο ίδιος αλλά μόνο μετά τις συμφορές αντελήφθη το περίφημο «μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Μια καλογραμμένη μυθιστορηματική απόδοση της αιματηρής ανόδου και πτώσης ενός άρχοντα της Ανατολής από τον Τιμ Λιτς, η οποία συνδυάζει την ενδελεχή ιστορική έρευνα με το αφηγηματικό ταλέντο.
ιστορία
Κώστας Κόμης
Πολιτικοστρατιωτικές αναταραχές
και πληθυσμιακές μετακινήσεις
Ο ελληνικός 19ος αιώνας και το 1821
Εκδόσεις Παπαζήση, 2014,
σελ. 263, τιμή 15,98 ευρώ
Εξι μελετήματα για την ιστορία του ελλαδικού χώρου κατά τον 19ο αιώνα, είτε υπό οθωμανική είτε υπό ελληνική κυριαρχία. Με πυρήνα την έκρηξη της Επανάστασης εξετάζονται οι συνέπειες των πολεμικών γεγονότων, οι πληθυσμιακές μετακινήσεις, τα κύματα εσωτερικής μετανάστευσης στο πλαίσιο αναζήτησης οικονομικών ευκαιριών και η συγκρότηση αστικών δικτύων. Αναλύεται το πλέγμα των παραμέτρων που λειτούργησαν κατά την Επανάσταση, καθώς και οι συνέπειες αυτών, με βασικά δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά παραδείγματα του είδους, όπως το Ναύπλιο, η Ερμούπολη και άλλες νησιωτικές ή και ηπειρωτικές περιοχές.
graphic novel
Runberg και Homs
Millennium
Μετάφραση Χριστίνα Μανιά.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2014,
σελ. 126, τιμή 14,40 ευρώ
Ο δημοσιογράφος Μίκαελ Μπλούμκβιστ προσλαμβάνεται από τον ηλικιωμένο επιχειρηματία Χένρικ Βάνιερ προκειμένου να ερευνήσει τι απέγινε η ανιψιά του που εξαφανίστηκε πριν από 36 χρόνια και στη διάρκεια της έρευνάς του διασταυρώνεται με τη Λίσμπεθ Σαλάντερ, μια χάκερ ηλεκτρονικών συστημάτων με εμφάνιση πανκ, προικισμένη στα μαθηματικά, αλλά με μηδενικές κοινωνικές δεξιότητες. Η σουηδική πραγματικότητα του μυθιστορήματοςΤο κορίτσι με το τατουάζ, του πρώτου της νουάρ τριλογίας του Στιγκ Λάρσον, ζωντανεύει μέσα από την εικαστική απεικόνιση του Χοσέ Χομς και τους διαλόγους του σεναριογράφου Σιλβέν Ρούνμπεργκ.
περιοδικό
Νέα Εστία
Τεύχος 1862,
Ιούνιος 2014,
σελ. 421, τιμή 19 ευρώ
Πολυσέλιδο αφιέρωμα στη Μεταπολίτευση υπό τον τίτλο «Η “στιγμή” 1974 – Το χρονικό της μετάβασης στη Δημοκρατία». Ο Πάνος Λουκάκος γράφει για τις πρώτες ημέρες της αλλαγής, ο Σωτήρης Ριζάς αποτιμά την περίοδο από τις απαρχές της ως τη σημερινή κρίση ενώ ο Θάνος Βερέμης παρακολουθεί τις ένοπλες δυνάμεις από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Ο Ιωάννης Δ. Στεφανίδης επικεντρώνεται στον δημόσιο λόγο και την εξωτερική πολιτικής της δικτατορίας Ιωαννίδη και στο Κυπριακό, ο Αντης Ροδίτης γράφει για τους ποιητές Κώστα Μόντη και Παντελή Μηχανικό ενώ ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
περιοδικό
Εντευκτήριο
Τεύχος 104,
Ιανουάριος – Μάρτιος 2014,
σελ. 176, τιμή 10 ευρώ
Το περιοδικό συστήνει την «κοφτή, ασθματική και με ωραίους νοηματικούς διασκελισμούς» ποίηση της πρωτοεμφανιζόμενης Αντιγόνης Κατσαδήμα δίπλα στην πολωνή νομπελίστρια Βισουάβα Σιμπόρσκα, τον Μάνο Ελευθερίου και τον Γιόαχιμ Σαρτόριους. Διαβάζουμε τρία διηγήματα του Βούλγαρου Τόντορ Τόντοροβ και, μεταξύ άλλων, πεζά των Χαρούκι Μουρακάμι, Κωνσταντίνου Τζαμιώτη, Θάνου Σταθόπουλου και Αντώνη Νικολή. Η Βάνα Χαραλαμπίδου υπογράφει ένα εφιαλτικό πορτρέτο της σημερινής Ινδίας, ενώ η μεταφράστρια του Ρομπέρτο Μπολάνιο στον αγγλόφωνο κόσμο Νατάσα Γουίμερ μιλάει για τη δυσκολία της δουλειάς της.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ