Τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις θα απασχολήσουν συνάντηση που θα έχουν σήμερα στελέχη της τρόικας με τις διοικήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Οι επαφές αυτές θα περιστραφούν γύρω από την εκτέλεση των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών ταμείων, την είσπραξη των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, την ενοποίηση των μηχανισμών απονομής των συντάξεων και την κατάργηση μη ανταποδοτικών τελών που χρηματοδοτούν την κοινωνική ασφάλιση.

Σημειώνεται πως στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων από τον προϋπολογισμό κινούνταν εντός του στόχου. Συγκεκριμένα, από τα 10,6 δισ. ευρώ της ετήσιας επιχορηγήσεως είχε απορροφηθή στο εν λόγω διάστημα το 42,1%, ήτοι 4,54 δισ. ευρώ. Ειδικά το ΙΚΑ, από τα 2,23 δισ. ευρώ της ετήσιας επιχορηγήσεως είχε απορροφήσει στο πεντάμηνο το 45,1%, ήτοι 1,07 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν σήμερα οφειλές προς τρίτους που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ εκ των οποίων 604 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων και 1,95 δισ. ευρώ σε οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται πως τα οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων απασχόλησαν το Σάββατο συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη. Στο επίκεντρο βρέθηκε η κρατική χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής πολιτικής- πρόνοιας.