Είναι κακάσχημο και στήνει ενέδρες κάτω απ’ το νερό. Το μπαρακούντα είναι ένα μεγάλο αρπακτικό ψάρι, ύπουλο και επιθετικό, που μοιάζει με τορπίλη. Μπορεί να πιάσει ταχύτητα πάνω από 40 χιλιόμετρα την ώρα. Έχει τρομακτικά σαγόνια και τα δόντια του είναι τόσο κοφτερά ώστε να ξεσκίζουν εύκολα μεγαλύτερα ή μικρότερα θαλάσσια θηράματα…
Το πλέον πρόσφατο μυθιστόρημα του ελληνοαυστραλού συγγραφέα Χρήστου Τσιόλκα έχει τον τίτλο «Μπαρακούντα» (μτφρ. Άννα Παπασταύρου) και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ωκεανίδα (σελ. 592, τιμή 17 ευρώ). Ο ίδιος επισκέπτεται την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) προκειμένου να το παρουσιάσει και να συναντήσει τους αναγνώστες του.
Ο βασικός πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, ο φοβερά ανταγωνιστικός Ντάνι Κέλι, ένα πράγμα θέλει σ’ αυτή τη ζωή, να πάρει ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Είναι ο δυνατότερος, ο ταχύτερος, ο καλύτερος κολυμβητής. Ζει για τη δόξα και την αναγνώριση και προετοιμάζεται –κάθε σκέψη, κάθε όνειρο, κάθε πράξη του –γι’ αυτή τη στιγμή.
Χάρη στις επιδόσεις του στην κολύμβηση κερδίζει μια υποτροφία στο πιο φημισμένο ιδιωτικό σχολείο. Ο ομοφυλόφιλος Ντάνι, ο γιος ενός εργάτη, σιχαίνεται αυτό το μέρος και τους συμμαθητές του που τον κοροϊδεύουν. Στην περιφρόνηση επιλέγει να απαντήσει με τη βία, και με τη βία κερδίζει τον σεβασμό τους: γίνεται ο«Μπαρακούντα», ο ψυχάκιας.
Θα τους δείξει αυτός κάποια μέρα. Όταν έρχεται αυτή η μέρα, η στιγμή της αποτυχίας, της ντροπής, της ταπείνωσης, οΝτάνιχάνει τα πάντα και γίνεται αυτό που φοβόταν περισσότερο απ’ όλα: ένα τίποτα. Το νέο μυθιστόρημα του Χρήστου Τσιόλκα μιλάει για τις ταξικές διαφορές, τον αθλητισμό, την πολιτική, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση. Μιλάει όμως για όσα καθορίζουν έναν άνθρωπο: οικογένεια, φιλία, αγάπη, δουλειά, τους ρόλους και τις ταυτότητες που υιοθετούμε και απαρνούμαστε.
ΟΧρήστος Τσιόλκαςγεννήθηκε το 1965 στη Μελβούρνη, από γονείς Έλληνες μετανάστες. Έχει γράψει τρία ακόμη μυθιστορήματα:Κατά μέτωπο(«Οξύ»), που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο,Ο άνθρωπος του Ιησού(«Οξύ») καιΝεκρή Ευρώπη («Printa»), που τιμήθηκε το 2006 με το αυστραλέζικο βραβείο λογοτεχνίας Age και το βραβείο Καλύτερου Λογοτεχνικού Έργου της Μελβούρνης. Το προηγούμενό του μυθιστόρημα,Το χαστούκι(2008), τιμήθηκε το 2009 με το βραβείοΚαλύτερου Συγγραφέα των χωρών – μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείαςκαι ήταν υποψήφιο για το βραβείοBooker, κάτι που τον απογείωσε συγγραφικά και επέκτεινε τη φήμη του.
Με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου οΧρήστος Τσιόλκας θα βρεθεί στην Ελλάδα για μια σειρά δημόσιων εμφανίσεων:
Τρίτη 24 Ιουνίου
20:00Cheapart, Ανδρέα Μεταξά 25, Εξάρχεια,Αθήνα.
Δύο Αυστραλοί υπήκοοι, ο Χρήστος Τσιόλκας και ο αντισιωνιστής Εβραίος δημοσιογράφος τηςGuardianAntony Lowenstein, συζητούν για την ιδέα του έθνους.Ως παιδιά και εγγόνια μεταναστών, λευκοί κάτοικοι μιας μαύρης ηπείρου και άνθρωποι εκτός κανονικότητας, οι δύο θα ανιχνεύουν τη σχέση τους με αυτό που λέγεται έθνος.Διοργάνωση:Libby Sacer Foundation
Πέμπτη 26 Ιουνίου
20:00Six D.O.G.S,Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι,Αθήνα.
Ο Χρήστος Τσιόλκας συνομιλεί με τον ηθοποιό και συγγραφέα Κωνσταντίνο Τζούμα.
Σάββατο 28 Ιουνίου
20:00Κήπος,Παλαιών Πατρών Γερμανού 4-16, Πάτρα.
Ο Χρήστος Τσιόλκας συνομιλεί με την δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλεξάνδρα Τσόλκα.
Δευτέρα 30 Ιουνίου
20:30.ES, Φράγκων 2, Θεσσαλονίκη.
Ο Χρήστος Τσιόλκας συνομιλεί με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού SOULΔημήτρη Καραθάνο.