Την αισιοδοξία της για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής της ενίσχυσης εξέφρασε η διοίκηση της Attica Bank στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της που συνήλθε την Τετάρτη 18 Ιουνίου.

Ο πρόεδρός της Γιάννης Γαμβρίλης χαρακτήρισε μεγάλη προτεραιότητα για την τράπεζα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με την επιλογή του κατάλληλου στρατηγικού εταίρου που θα πλαισιώσει μακροπρόθεσμα το βασικό της μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Γαμβρίλη η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου θα βοηθήσει την τράπεζα να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο τοπίο που διαμορφώνουν οι πολικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Eμείς θα κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα. Θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση ως ευκαιρία, για να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την Attica Bank. Θέλουμε η Τράπεζα να είναι σταθερή, υγιής, κεφαλαιακά θωρακισμένη και ανεξάρτητη» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Attica Bank..

Και συμπλήρωσε πως στόχος αποτελεί «να καταξιωθεί η Attica Bank ως μια σύγχρονη, ευέλικτη και δυναμική τράπεζα, που θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και θα πρωτοστατεί στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο νέο τοπίο που διαμορφώνει για την Ελλάδα η προοπτική της ανάκαμψης, οφείλουμε να είμαστε δυναμικά παρόντες. Γιατί το χρειάζονται οι πελάτες μας, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Γιατί το έχουμε ανάγκη όλοι εμείς, το έχει ανάγκη η οικονομία και η πατρίδα».

Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Γκίκας Μάναλης σημείωσε ότι οι τρόποι κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών είναι τρεις:

Πρώτον η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, δεύτερον η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή και τρίτον συνδυασμός των παραπάνω δύο.

Όπως είπε ο ίδιος η επιλογή της διοίκησης της Attica Bank είναι η ταυτόχρονη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου με τις κατάλληλες κινήσεις αναδιάρθρωσης της τράπεζας και δεύτερον η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Επισημαίνεται ότι τα φρέσκα κεφάλαια που χρειάζεται η Attica Bank ανέρχονται σύμφωνα με το στρες τεστ της Τράπεζας της Ελλάδος σε 397 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο ή σε 434 εκατ. ευρώ στο δυσμενέστερο σενάριο.

«Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η προοπτική εξεύρεσης του στρατηγικού επενδυτή κρίνεται θετική» τόνισε ο κ. Μάναλης, προσθέτοντας πως «σ’ αυτό άλλωστε συνηγορεί και το γενικότερο κλίμα των διεθνών αγορών για τη Ελλάδα, καθώς και η ευκολία με την οποία κάλυψαν, προ λίγων εβδομάδων, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τις ανάγκες τους από τις διεθνείς αγορές, αλλά και η βαρύτητα των επενδυτικών συμβούλων μας (UBS, LAZARD, PwC, CLAYTON)».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «προπομπός των αναμενόμενων θετικών εξελίξεων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελούν τα αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου 2014 που σε ενοποιημένη βάση δείχνουν βελτίωση σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας, ρευστότητας και διατήρησης της κεφαλαιακής επάρκειας της».

Οι βασικές προτεραιότητες

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Αντωνόπουλος υπογράμμισε ότι οι βασικοί πυλώνες της επιχειρησιακής στρατηγικής της τράπεζας για τα επόμενα έτη είναι οι εξής:

α. Η ανάπτυξη των εργασιών με την πλήρη εκμετάλλευσης των υφιστάμενων δομών και του προσωπικού

β. Η επίτευξη ισχυρής οργανικής κερδοφορίας

γ. Η βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης

δ. Η αποτελεσματικότερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια της συνέλευσης για την επιτυχή διαχείριση των προβληματικών δανείων η διοίκηση της τράπεζας έχει απευθυνθεί σε εγνωσμένου κύρους συμβουλευτική εταιρεία η οποία θα εκπονήσει και θα εφαρμόσει συγκεκριμένο σχέδιο με στόχο την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και την ορθολογική αναδιάρθρωση τους.

Επιπλέον, θα ενισχυθεί η μονάδα διαχείρισης των επισφαλειών που έχει ήδη δημιουργηθεί ώστε η λειτουργία της να ανταποκρίνεται σε διεθνή πρότυπα