Εκανε πλαστικές επεμβάσεις στο Κολωνάκι, οργάνωνε με το αζημίωτο αεροδιακομιδές με το ιδιόκτητο οκταθέσιο αεροσκάφος του, ενώ είχε κατηγορηθεί και για έκδοση πλαστών επιταγών. Ολα αυτά από τον 56χρονο «γιατρό» που εργαζόταν τόσα χρόνια χωρίς να διαθέτει πτυχίο. Εμφάνιζε –πλαστά φυσικά –έγγραφα που «πιστοποιούσαν» ότι είχε τελειώσει Ιατρική Σχολή στη Ρώμη και όντως είχε βρεθεί στο εξωτερικό, αλλά στις ΗΠΑ, όπου είχε εργαστεί ως διανομέας φιαλών υγραερίου σε καντίνες στο Λος Αντζελες! Και οι παρατυπίες δεν σταματούν εδώ. Εκτός από πλαστά στοιχεία σπουδών, είχε και ψεύτικους ΑΦΜ, αλλά και προβληματικά πιστοποιητικά για το αεροπλάνο του, το οποίο είχε αγοράσει στις ΗΠΑ μέσω offshore εταιρειών και βρίσκεται πλέον εγκαταλελειμμένο στην Πάχη Μεγάρων.

Με πλαστό πιστοποιητικό από το ιταλικό πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα (άκρη αριστερά) έπεισε ότι ήταν γιατρός ο εικονιζόμενος Ιωάννης Καστάνης. Ο ΔΟΑΤΑΠ δεν το βρήκε τελικά για να το… αναγνωρίσει (έγγραφο στο μέσον) ώστε να συνεχίσει ο 56χρονος «γιατρός» να προσφέρει τις υπηρεσίες που αναγράφει και η καρτ βιζίτ του (δεξιά)

Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα του 56χρονου «γιατρού» Ιωάννη Καστάνη, ο οποίος είχε φτάσει –όπως προέκυψε από έρευνα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή –στη θέση διευθυντή του ΕΣΥ στη Σκύρο χωρίς να διαθέτει πτυχίο Ιατρικής. Σύμφωνα με τον άγνωστο φάκελο του «γιατρού» που αποκαλύπτει «Το Βήμα», ο αναζητούμενος από τις Αρχές προσέφερε τις «ιατρικές» υπηρεσίες του όχι μόνο στη Σκύρο, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας –είχε ιατρείο στην οδό Ομήρου -, στο Μεγάλο Πεύκο, στην Πάτρα και στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας. Εμφανιζόταν, εκτός των άλλων, όχι μόνο με την ειδικότητα του γενικού ιατρού, αλλά ως ωτορινολαρυγγολόγος και ως πλαστικός χειρουργός.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως διαπιστώνεται, ότι η έρευνα για τη δραστηριότητά του δεν είχε ξεκινήσει με αφορμή καταγγελία για άγνοια ιατρικής, αλλά με μια μονοσέλιδη χειρόγραφη επιστολή κατοίκου της Σκύρου στην οποία έκανε λόγο για καταδίκες του για απάτες. Ακόμη, προκύπτει ότι ο 56χρονος «γιατρός» εμφανιζόταν εκτός του γραφείου του για ταξίδια με το αεροπλάνο του διάρκειας ως και πέντε μήνες τον χρόνο, προκαλώντας έτσι απόγνωση στους κατοίκους του νησιού.

Ανκόνα, Ρώμη, Λος Αντζελες
Από τα Μέγαρα κατάγεται ο αναζητούμενος πρώην διευθυντής του ΕΣΥ Σκύρου και οι συγγενείς του είχαν εταιρεία μεταφορών. Οπως αναφέρει πρόσωπο από το οικείο περιβάλλον του, «μετά την αποτυχία του να εισαχθεί σε ελληνικό πανεπιστήμιο άρχισε τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο στην Ανκόνα της Ιταλίας και αργότερα μετακόμισε στη Ρώμη. Σύντομα όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, έφυγε για τις ΗΠΑ προσκεκλημένος ενός φίλου του από τα Μέγαρα που διατηρούσε κατάστημα φαστ φουντ στο Λος Αντζελες. Ανέλαβε μάλιστα την τροφοδοσία καταστημάτων με υγραέριο και είχε ένα καλό εισόδημα. Στο Λος Αντζελες απέκτησε πτυχίο πιλότου αεροπλάνου. Στη συνέχεια αγόρασε ένα οκταθέσιο «Πάιπερ» αντί περίπου 100.000 δολαρίων, τα οποία φαίνεται να απέκτησε από πώληση οικογενειακής ακίνητης περιουσίας. Στις ΗΠΑ φέρεται να παρακολούθησε και ορισμένα εκπαιδευτικά μαθήματα ιατρικής, χωρίς φυσικά να αποκτήσει πτυχίο.

Του άρεσαν ιδιαίτερα ο τζόγος, η κοσμική ζωή και μεταξύ των γνωστών του ήταν αρκετές τραγουδίστριες και ηθοποιοί, ενώ επικαλείτο συνεχώς γνωριμίες με πολιτικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να τα προσδιορίζει. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να κάνει ειδίκευση ως γενικός ιατρός στο Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Εμφάνισε ως πιστοποιητικό σπουδών ένα έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας ότι είχε εγγραφεί κανονικά σε αυτόν. Μετά τα μέσα της δεκαετίας άνοιξε ιατρείο σε ισόγειο της κατοικίας της συζύγου του στο Μεγάλο Πεύκο. Παντού είχε κολλημένα τα πτυχία του που τώρα αμφισβητούνται»
.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιέχονται στον φάκελο του 56χρονου πρώην διευθυντή του ΕΣΥ, εμφάνισε ένα απλό πιστοποιητικό το οποίο πήρε στις 7 Νοεμβρίου 1992 από το Πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, δηλαδή μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Στο «πιστοποιητικό» αυτό σημειωνόταν ότι «το πτυχίο δεν παρουσιάζεται επειδή ήταν υπό συμπλήρωση». Σε πρόσφατο έγγραφο όμως το ιταλικό πανεπιστήμιο ενημέρωνε τις ελληνικές Αρχές ότι ουδέποτε είχε φοιτήσει στο εν λόγω ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Συνεπώς, πιθανολογείται ότι οι ελάχιστες γνώσεις ιατρικής που είχε λάβει προέρχονταν από τις ολιγόμηνες σπουδές του στην Ανκόνα, αλλά και από το διάστημα της «ειδίκευσής» του στην Πάτρα. Μετά την «κάλυψή» του ανέλαβε κύκλωμα πλαστογράφων με το οποίο ήλθε σε επαφή.

Κοσμοπολιτισμός και μπότοξ
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο εν λόγω «γιατρός» κατόρθωνε να ξεγελά και τους συναδέλφους του, αφού στον φάκελό του εμφανίζονται περιέργως έγγραφα που μιλούν για τις μεγάλες δυνατότητές του, για την επιμέλειά του και την επιστημοσύνη του. Μεγάλη ήταν μάλιστα η πελατεία του στο Μεγάλο Πεύκο, ενώ εμφανιζόταν να έχει ιατρείο και στο Κολωνάκι, στην οδό Ομήρου 62. Σε αυτό το ιατρείο ο 56χρονος, σύμφωνα με έγγραφα, έκανε «μικροεπεμβατική προσώπου», ενώ, εκτός των άλλων, δήλωνε ψευδώς ότι είχε μετεκπαιδευθεί και στο UCLA, το διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Οπως αναφέρουν ένοικοι της πολυκατοικίας όπου έδρευε, «το ιατρείο αυτό λειτούργησε την περίοδο 2012-2013 και έκανε κυρίως μπότοξ στους ανυποψίαστους πελάτες του. Εκεί εργάζονταν τρεις νεαρές γραμματείς, ενώ παράλληλα διαφήμιζε ότι ήταν διευθυντής του ΕΣΥ. Τελικά, ο 56χρονος εξαφανίσθηκε χρωστώντας όλα τα νοίκια».
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 προσελήφθη ως διευθυντής της περιφερειακής μονάδας στη Σκύρο. Αρχικώς δεν είχε παρουσιασθεί κανένα πρόβλημα. Οπως ανέφεραν στο «Βήμα» κάτοικοι του νησιού, αλλά και αστυνομικοί που είχαν ζητήσει την αρωγή του σε περιπτώσεις ιατροδικαστικών εξετάσεων, «μας φαινόταν ότι είχε εμπεριστατωμένες και αναλυτικές γνωματεύσεις. Βεβαίως, τις περισσότερες φορές εμφανιζόταν να ασχολείται με τα διεκπεραιωτικά, γραμματειακά καθήκοντα και σπανίως εξέταζε. Μας φαινόταν όμως καλός επιστήμονας, ήταν δημοφιλής, μας διηγούνταν συχνά ιστορίες για τους αρχαίους Ελληνες. Μας είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι ερχόταν συνέχεια στο νησί με το ιδιόκτητο αεροσκάφος του με διάφορους φίλους του, ενώ είχε και μια Ferrari με ξένες πινακίδες την οποία έριξε σε έναν γκρεμό. Εδειχνε και φαινόταν κοσμοπολίτης».
Από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 άρχισε να παρατηρείται σωρεία προβλημάτων στη Σκύρο. Στις 14 Απριλίου 2010 οι κάτοικοι, με επιστολή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες, κατήγγειλαν ότι ο διευθυντής του ΕΣΥ έλειπε πέντε μήνες τον χρόνο και ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Οπως ανέφερε γιατρός του νησιού, «τον εκλιπαρούσαμε να μείνει στο νησί και μας κορόιδευε. Ντρεπόμασταν να περπατήσουμε στη Σκύρο από την πίεση που μας ασκούσαν οι ακάλυπτοι, ιατρικά, κάτοικοι».
Ωστόσο, η αφορμή της έρευνας από τους ελεγκτές του υπουργείου Υγείας ήταν επιστολή που στάλθηκε τον Ιανουάριο του 2011 από πολίτη της Σκύρου, η οποία εκτός των άλλων ανέφερε ότι «έχουμε έναν επιστήμονα α…η με κοστούμι και γραβάτα. Εχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα οικονομικής φύσεως. Τιμωρήθηκε από το δικαστήριο με 18 μήνες φυλάκιση και διαπιστώνω ότι δηλώνει άλλο πατρώνυμο, άλλο δελτίο ταυτότητας και άλλον ΑΦΜ».

Ερευνούν και πτήσεις

Λαθραίες αεροδιακομιδές επί πληρωμή

Ιδιαίτερη ήταν η σχέση του αναζητούμενου «γιατρού» με τις πτήσεις. Μεταξύ του 2005 και του 2012, σύμφωνα με τα έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία, ο διοικητής του ΕΣΥ είχε πετάξει 44 φορές με το ιδιόκτητο αεροσκάφος του στη Σκύρο.

Από εκπροσώπους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφέρεται ότι ο άφαντος, ιπτάμενος παρ’ ολίγον γιατρός πίεζε τους υπευθύνους προκειμένου να αποκτήσει άδεια αεροδιακομιδών με το αεροπλάνο του. Οι αναφορές των κρατικών υπαλλήλων ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό διότι ήταν προαπαιτούμενη άδεια από το ΕΚΑΒ δεν τον αποθάρρυναν. Οι ελεγκτές ερευνούν τώρα «λαθραίες αεροδιακομιδές» αντί αμοιβής με το αμερικανικό Πάιπερ.
Σε 18σέλιδο πόρισμα που συντάχθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 από το υπουργείο Υγείας σημειώνεται ότι στον «γιατρό» είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία μετά χρήσης επειδή με ψεύτικα στοιχεία –εμφάνιζε τρία πατρώνυμα! –είχε εκδώσει ταυτότητα στις 16 Μαρτίου 2007 στο Τμήμα Ασφαλείας Παλαιού Φαλήρου.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστό το έγγραφο αναγνώρισης των σπουδών του από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). Στο πόρισμα σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα έγγραφα που είχε προσκομίσει περιγράφονται ως πλαστά. Ενδεικτικό όμως της περίεργα ειδικής μεταχείρισης που είχε ο 56χρονος ήταν και ότι οι καταγγελίες των κατοίκων της Σκύρου για συνεχή απουσία του από το νησί είχαν αρχειοθετηθεί. Οπως ενδεικτικά σημειώνεται στο έγγραφο του υπουργείου Υγείας, «από το της 20ής Σεπτεμβρίου 2010 υποβληθέν πόρισμα ΕΔΕ δεν διαπιστώθηκε απουσία τού εν λόγω διευθυντή λόγω ελλείψεως εγγραφής ημερομηνιών στις καταγγελίες»! Σαν να μην μπορούσαν να εξακριβωθούν από περαιτέρω έρευνα οι ημέρες απουσίας του. Κάτι που θα γινόταν εξάλλου –ως μηχανισμός διασταύρωσης –και αν αναφέρονταν επακριβώς οι ημερομηνίες.
Οπως σημείωσε ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής, «η έρευνα για τη δραστηριότητα του πρώην διευθυντή του ΕΣΥ συνεχίζεται με έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στις φορολογικές δηλώσεις του και άλλα σημεία. Πολλά από τα αδικήματά του έχουν παραγραφεί λόγω παρόδου εικοσαετίας. Παραμένει όμως ενεργό το αδίκημα της αντιποίησης αρχής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ