Τη βεβαιότητά του ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα στην Ευρωβουλή εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης. {{{ audio1 }}}

«Δεν είμαι υπεραισιόδοξος» δήλωσε στον Βήμα 99,5,τονίζοντας ότι αυτό εκλαμβάνει από τις συναντήσεις και τις επαφές που έχει με τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες μεταβολές στον εκλογικό χάρτη μετά τις εκλογές της Κυριακής.

«Βλέπω να έρχονται νέα μέτρα και τότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η χώρα το 2014 να πορευτεί προς τις κάλπες»
τόνισε.

Σχολιάζοντας την πτώση των ποσοστών της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι ένα μέρος των πολιτών πιστεύει ότι θα έπρεπε το κόμμα του να μείνει στην κυβέρνηση. «Ίσως φταίμε κι εμείς γιατί δεν εξηγήσαμε στον κατάλληλο χρόνο γιατί φύγαμε» είπε.

«Θεωρώ ότι το 2012 ορθά πράξαμε όταν δώσαμε κυβερνητική λύση, καθώς η χώρα ήταν με το ένα πόδι έξω από την Ευρωζώνη»
είπε και πρόσθεσε: «Η προγραμματική συμφωνία, ωστόσο, δεν τηρήθηκε και έτσι αποχωρήσαμε. Δεν επέλεξα να έχω διακοσμητικό ρόλο».

Ο κ. Κουβέλης απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση, αλλά και συνεργασίας με τον «σημερινό» ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι πολιτική εκκρεμούς. Δεν έχει σαφήνεια στις θέσεις του και αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους»
τόνισε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποσχεσιολογία» και «αντιφάσεις».

Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει με προοδευτικό περιεχόμενο και να βρει ενιαία πολική έκφραση. «Ή θα υπάρξει ως προοδευτική Κεντροαριστερά ή δεν θα υπάρξει καθόλου και θα πάρω τις ανάλογες πρωτοβουλίες» είπε.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που υπάρχει με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή, ούτε να κάνει νεύματα». Είπε ότι κανείς πλέον δεν είναι ανυποψίαστος για το τι είναι η Χρυσή Αυγή και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Προφανέστατα δεν θέλουμε αυτές τις ψήφους. Το λέμε αυτό κατηγορηματικά».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτικής Συνεργασίας μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τις ευρωεκλογές, τη ΔΗΜΑΡ, το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση ή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Κεντροαριστερά και τη Χρυσή Αυγή.

Για την επίδοση της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές

«Έχω τη βεβαιότητα ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα στην Ευρωβουλή και δεν το λέω με καμία διάθεση υπεραισιοδοξίας. Αντίθετα, (το βλέπουμε) εκτιμώντας τις δημοσκοπήσεις που εμείς κάνουμε και δεν εννοώ τις τυπικές δημοσκοπήσεις, αλλά αναφέρομαι στις επαφές και συναντήσεις που κάνουμε με τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική.»

Για το πού οφείλονται οι ισχνές δημοσκοπικές επιδόσεις της ΔΗΜΑΡ

«Ένα μέρος των πολιτών είχε την άποψη ότι θα πρέπει να παραμείνουμε στην κυβέρνηση. Ίσως γιατί και εμείς δεν το εξηγήσαμε την κατάλληλη στιγμή – και πλέον όλος ο λαός ξέρει και γιατί στηρίξαμε την κυβέρνηση το 2012 και γιατί φύγαμε το 2013. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να αναζητήσει κανείς τη μείωση των ποσοστών σε σχέση με το 6,23% που πήραμε τον Ιούνιο του 2013 σε σχέση με αυτό που καταγράφουν οι δημοσκόπησεις, παρότι εγώ δεν συμφωνώ με αυτό, αλλά είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ σ’ αυτό το συγκριτικό στοιχείο και τα δημοσκοπικά αυτά ευρήματα. Αυτή την εξήγηση δίνω.»

Για την Κεντροαριστερά

Η ΔΗΜΑΡ, με προοδευτικό περιεχόμενο και πρόσημο, πρέπει να προχωρήσει. Η Κεντροαριστερά είναι η κυρίαρχη δύναμη μέσα στην ελληνική κοινωνία και πρέπει να βρει την ενιαία πολιτική της έκφραση. Πάντοτε με περιεχόμενο προοδευτικό, διότι είτε θα υπάρξει ως προοδευτική Κεντροαριστερά είτε δεν θα υπάρξει και θα πάρω πρωτοβουλίες γι’ αυτό μετά τις ευρωεκλογές.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα

«Η συνεργασία είναι συνάρτηση δύο παραγόντων: ο πρώτος είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας για την όποια κυβέρνηση συνεργασίας, που πρέπει να είναι προοδευτικό. Και το δεύτερο είναι να εξασφαλίζεται η φερεγγυότητα στη στήριξη των όσων έχουν συμφωνηθεί, διότι αν απουσιάσει, δεν θα υπάρξει (συνεργασία). Δεν το προσωποποιώ αυτό, κάθε άλλο.»

Για τυχόν εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσουν οι ευρωεκλογές

«Θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη, αλλά σημαντικές μεταβολές στον εκλογικό χάρτη από την εκλογική αυτή αναμέτρηση δεν θα υπάρξουν.»

Για το ενδεχόμενο εξεύρεσης κυβερνητικής λύσης από την παρούσα Βουλή

«Δεν το βλέπω. Και δεν το βλέπω, ανεξάρτητα από τη συνταγματική δυνατότητα που υπάρχει, αλλά στη βάση των υπαρχόντων συσχετισμών και αριθμών μέσα στη Βουλή. Αν κοιτάξετε και πώς συντίθεται (η Βουλή), δεν τίθεται τέτοια δυνατότητα.»

Για το ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση

«Όχι. Δεν πρόκειται και είναι μια μελλοντολογία που από κάποιους ακούγεται. Διότι η Ν.Δ. έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ έως το 2018 και επικαλούνται στο πλαίσιο της πόλωσης «Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ ή όχι σταθερότητα» και μάλιστα σταθερότητα που την εμφανίζουν και τη διεκδικούν στη βάση της ασκούμενης πολιτικής με το συγκεκριμένο περιεχόμενο, οπότε δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.»

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπό ποιες προϋποθέσεις

«Δεν έχει προϋποθέσεις το θέμα για να απαντήσω. Η σημερινή πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, την έχω ονομάσει «πολιτική εκκρεμούς», σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα. Είναι υποσχεσιολογία, λαϊκίστικος λόγος, η θέση που έχει για την Ευρώπη χάσκει αντιφάσεων. Μην ξεχνάτε ότι ξεκίνησε από τη θέση ότι θα σκίσει το Μνημόνιο, μετά πήγε στο να το τροποποιήσει, μετά να προκαλέσει συνέλευση στην Ευρώπη, λίγο μετά ότι δεν νοιαζόμαστε και πολύ για την Ευρωζώνη και το ευρώ ή περαιτέρω και δημοψήφισμα. Όπως σήμερα καταγράφεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει σαφήνεια στην πολιτική του ούτε μπορεί να μας βρει σύμφωνους αυτή η πολιτική. Δεν δέχεται καμία μεταρρύθμιση.»

Για τη Χρυσή Αυγή και τις ψήφους της

«Είμαι κατηγορηματικός σ’ αυτό που από την πρώτη στιγμή είπα: ότι καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να κλείνει το μάτι στο ακροατήριο της Χρυσής Αυγής. Καμία συζήτηση με τη Χ.Α., διότι πρέπει να απομονωθεί από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η Δημοκρατία είναι παρούσα και δεν επιτρέπει ούτε κλείσιμο του ματιού προς τους χρυσαυγίτες ούτε νεύματα προς εξασφάλιση ψήφων. Και δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι πρόκειται για παραπλάνηση, διότι ξεκίνησε η ιστορία το 2012 και διογκώθηκε συνεχώς. Ποιος είναι ανυποψίαστος και ποιος μπορεί να πει ότι δεν ξέρει τι είναι η Χ.Α.;

Είναι πολυπαραγοντικό το φαινόμενο της Χ.Α. Ακροδεξιά υπάρχει στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την κρίση. Βεβαίως, τροφοδοτήθηκε η Χ.Α. και από τα ζητήματα της κρίσης, της ανεργίας, της πτώσης του βιοτικού επιπέδου και όλα αυτά που προσδιορίζουν τη δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων πολιτών και της κοινωνίας. Αλλά ακροδεξιά υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν αντιμετωπίζει κρίση η Πορτογαλία και η Ισπανία; Ε, δεν έχουμε την έξαρση αυτού του φαινομένου, όπως καταγράφεται στην Ελλάδα.

Προφανέστατα και κατηγορηματικά όχι (δεν θέλουμε τις ψήφους της Χ.Α.).»