Η υιοθέτηση της «Διακήρυξης των Αθηνών» για την ανάπτυξη της Ναυτιλίας ξεχωρίζει στην άτυπη υπουργική σύνοδος των κρατών μελών της ΕΕ και Κρατών ΕΟΧ για θέματα Ναυτιλίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Διακήρυξη περιλαμβάνονται πολιτικές που θα αποτελέσουν προτεραιότητες για την Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες είναι η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η αύξηση της απασχόλησης και η ενδυνάμωση της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων.
Ιδιαίτερης σημασίας επίσης είναι για το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) κ.Κότζι Σεκιμίζου, ο οποίος θα συμμετάσχει ως επίσημος προσκεκλημένος της Προεδρίας, σε γεύμα εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου με θέμα αυτό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας του ΙΜΟ για το έτος 2014 «IMO Conventions: Effective Implementation».

Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει αρκετές φορές επισημάνει ότι στο πλαίσιο της προεδρίας μια από τις πιο βασικές προτεραιότητές του είναι η αύξηση του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ ΙΜΟ και Ε.Ε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας κεντρικό θέμα της Άτυπης Συνόδου αποτελεί η «Ενδιάμεση Αναθεώρηση της Ευρ. Στρατηγικής για τον Τομέα των Θαλασσίων Μεταφορών μέχρι το 2018 και Προοπτική έως το 2020».
Στη Σύνοδο, της οποίας θα προεδρεύσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου πρόκειται να συμμετάσχει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών, κ.Σίιμ Κάλλας, συνοδευόμενος από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και οι αρμόδιοι για θέματα ναυτιλίας υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και των Κρατών ΕΟΧ.